Bang voor de buurman – een grappig boek over vooroordelen

Vooroordelen zijn van alle tijden én leeftijden. Bang voor de buurman maakt dit onderwerp voor jonge kinderen bespreekbaar. Want wat doe je als er een nieuwe bosbewoner is én je nieuwe bal is net verdwenen?

bang voor de buurman

Kikker is bang voor de buurman

Kikker is verdrietig, zijn bal is weg! Hij en zijn vrienden kunnen de bal nergens vinden. Muis komt melden dat er een nieuwe bewoner in het bos is, ze hebben een nieuwe buurman! En hij zag daar ook de bal van Kikker liggen. De dieren beginnen meteen door elkaar te schreeuwen: de nieuwe buurman moet wel een dief zijn! Maar Muis twijfelt hieraan.
De andere dieren twijfelen niet en besluiten zich te wapenen met stokken en stenen om met de nieuwe bewoner te gaan vechten. Onderweg sluiten er steeds meer dieren met wapens aan. Eenmaal aangekomen, besluit Muis ongewapend op bezoek te gaan: zij is niet bang voor de buurman. Zou dat wel goed aflopen?  

bang voor de buurman

Een grappig prentenboek over vooroordelen

Het verhaal doet een beetje denken aan het prentenboek ‘Kikker en de vreemdeling’ van Max Velthuijs. Ook daarin staat het thema vooroordelen centraal. De start van het boek is een beetje hetzelfde, maar het verloopt daarna toch anders. Ik vind dit een heel waardevol thema om te behandelen in de klas of thuis met je kinderen te bespreken. Want is iemand die je niet kent onbetrouwbaar? En is iemand die er anders uitziet, slechter dan jij? En is het dus nodig om bang voor de buurman te zijn? Een mooie manier om hierover samen te filosoferen.  

Illustraties brengen het verhaal tot leven

Bij een prentenboek is het verhaal natuurlijk belangrijk, maar de illustraties zijn minstens zo belangrijk. De illustraties in ‘Bang voor de buurman’ mooi passend bij het verhaal. De dieren in het verhaal hebben verschillende uitdrukkingen, zoals sip, bang of blij. De illustraties zijn kleurrijk en paginavullend. Daardoor is er voor kinderen veel te zien. Zeker ook omdat de tekeningen gedetailleerd zijn. Ik ben zelf heel enthousiast over dit boek, vanwege zijn mooie tekeningen én mooie levensles!

bang voor de buurman

Specificaties Bang voor de buurman

Auteur: Katharina E. Volk | Illustraties: Malgosia Zajac | Uitgever: Clavis │ 9789044840711 │februari 2021│28 pagina’s│meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

bang voor de buurman
Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.