Hell City de laatste halte, een indrukwekkende YA over overleven en liefde

Hell City de laatste halte flitste eens voorbij toen ik weer eens naar boeken aan het speuren was. Ik heb nog vele mooie boeken klaarliggen om te lezen, maar ik ben altijd op zoek naar meer. En ik ben erg blij dat dit boek mijn aandacht wist te trekken. Wat een bijzonder YA boek met diverse thema´s en bovenal een ontzettend spannend verhaal. Althans daar start het mee..

hoofd

Hell City

Ze ontwaakt in een brandende stad.
Op de eerste dag ontdekken de monsters haar.
Op de tweede dag leert ze zich te verdedigen.
En op de derde dag redt een hond haar leven.
En dat verandert alles.
Hell City. De laatste halte.

Joanne Carlton

Joanne Carlton is voor mij een nieuw auteur. Hell City heb ik echt puur op de cover uitgekozen. Het doet me denken aan The Walking Dead meets Buffy met misschien wat Zombieland. Carlton is auteur van Hart-Slag en Stof. Twee succesvolle boeken die zowel in het Engels als in het Nederlands zijn verschenen. Hell City de laatste halte is haar derde vertaling en tevens haar eerste novelle. Ik zat warm met de mix van The Walking Dead en Buffy, maar helemaal mis met Zombieland. Er is geen vleugje humor te ontdekken. Maar spanning, benauwdheid en rauwe waarheid des te meer.

Dag 1

We starten bij dag 1. We ontmoeten een meisje die wakker wordt in een bizarre ruimte. Maar voordat ze dat kan gaan ontdekken overvalt een intens benauwend gevoel haar. De naam Allie is waarschijnlijk haar naam en ze kan niet ademen. Ze raakt in paniek en vecht tegen een verlangen om in een duisternis te glijden. Toch weet ze haar paniekaanval te overwinnen en ziet dat haar ruimte in brand staat. Ze is in een kamer die in de fik staat. Een brand die geen hitte afgeeft. Welkom in Hell City.

Allie ontwaakt in een bizarre wereld die ze Hell City noemt. Ze heeft moeite met het te accepteren maar tegelijk onderneemt ze aangenaam snel stappen zodat we vliegensvlug door het verhaal heen rollen. En daar ben ik blij om. Ik hou van karakters die de situatie accepteren op een nuchtere manier en gaan kijken naar wat er is en wat een oplossing zou kunnen zijn. Tegelijk voelt het zeker wel heel realistisch aan de fases waar ze doorheen gaat. Maar echt tijd om te denken heeft ze niet want het eerste monster staat klaar..

Death is the final wake-upcall

Douglas Horton

Dag 1

Monsters

Allie hield vroeger van monsterverhalen. Ze bestelde ooit zelfs een bestiary, wat mij zelf ook niet vreemd is. Ik ben gek op monsters en mythische wezens. Maar voor Allie bestonden monsters toen alleen op papier. De plek waar zij ze het liefste heeft, en ik ook. In Hell City wachten maar liefst 7 gruwelijke monsters op haar. Allen roepen bepaalde connecties op bij haar en allen verwonden haar genadeloos naar. Maar ze draagt het en gaat de strijd aan. In het boek staan ook illustraties wat het eigenlijk wel leuk maakt. Een unieke toevoeging. Op Lion Mouth na (valt wat uit de toon wat mij betreft), vind ik het ook toffe illustraties.

Tegelijk roept Hell City ook de vraag op wie nou de echte monsters zijn als thema. Mijn geliefde auteur King weet ook altijd haarfijn te balanceren op die grens van bovennatuurlijk en menselijk. De monsters in dit boek zijn gruwelijk en de strijd die Allie met ze levert is bloedstollend. Maar tegelijk krijg je steeds iets meer mee van het verhaal, bij flarden, en vormt de vraag zich al snel wat de rol van die monsters is. Er is het verhaal, er zijn quotes en nog extra stukjes tekst.

Sneeuwbal effect

Hell City is een bijzonder verhaal. Je begint in de bizarre hel wereld waarin so called Allie wakker wordt. Een verhaal van vechten, marteling, overleven en mysterie volgt. Het verhaal is ingedeeld in dagen en de hoofdpersonage neemt je mee in haar gedachten. Ze weet dat ze dood is. Maar kan ze een tweede keer sterven, is dit de hel, ligt ze in een coma? Waarom is ze in de hel? Ze heeft geen spijt van haar dood want ze heeft haar leven voor dat van een belangrijke ander opgeofferd.

Steeds meer krijg je puzzelstukjes van het verhaal. En ik had wat vermoedens maar Carlton weet me te verrassen. En hoe! Het doet me denken aan een ander geliefd verhaal en ik vang inderdaad wat flarden op van dingen die later bevestigd worden. Maar de laagjes zijn talrijk en ik begin het verhaal als een mysterieuze mix van bloedstollende dystopie, bovennatuurlijk en whodunnit of beter gezegd: what the f*ck is er aan de hand? Aangeraden vanaf 15 jaar.

If you´re going through hell, keep on going

Winston Churchill

Hell City is een indrukwekkende YA

Hell City de laatste halte is voor mij een indrukwekkende en boeiende leeservaring geweest. Je weet dat er drie dagen gaan komen, dat lees je in de synopsis. Maar daarna komt dag 4… en meer. En dag 4 en het meer heeft me aangenaam verrast. Ik geef verder niks prijs. De kracht van dit boek is echt de eerste ervaring. En na de laatste bladzijde heb ik het direct nog eens gelezen. Het is een novelle van 147 bladzijdes waar ik zo doorheen ben gevlogen. En nog eens.

Thema´s die bij dit boek horen zijn: leven en dood, overlijden, vechten, overleven, familie, vriendschap, depressie, pesten, dieren, vrienden, monsters, bovennatuurlijk, geestelijke kracht, marteling en strijd. Meer durf ik niet prijs te geven. Ik heb genoten van Hell City de laatste stop.

Muziek uit het boek Hell City! (Wat een toffe clip, die had ik helemaal gemist bij dit leuke nummer)

Specificaties Hell City

Auteur: Joanne Calton | Vertaling / redactie: Chinouk Thijssen & Iris ten Broek | Uitgever: Hamley Books | 9789463967235 | 147 pagina´s | Maart 2020 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.