Steekje los, een prentenboek over de Andere Kant

Steekje los is het nieuwe kinderboek van Isol, waarin zij niet alleen tekent maar ook op een originele manier een borduurwerk laat samensmelten met het verhaal. De Argentijnse Isol kreeg in 2013 de Astrid Lindgren Memorial Award toegekend. Ze wordt geroemd om de humor en lichtheid in haar prenten, zonder de complexe gedachtewereld kinderen uit het oog te verliezen.

Lila heeft een plan

In een Steekje los raakt Lila altijd alles kwijt, maar dat is niet haar schuld. Ze legt uit hoe dat zit. Waar zij wonen is het dan misschien wel geordend en netjes zoals een borduurwerkje. Maar er is ook een mysterieuze Andere Kant waar niet alle steekjes vast zitten en wezentjes met vijf poten wonen. Volgens Lila zijn er gaten waar dingen doorheen vallen naar die Andere Kant, dingen van Lila in het bijzonder. Haar sleutels bijvoorbeeld.

Lila besluit het probleem zelf op te lossen en gaat op zoek naar de gaten. Dan kan ze die dichtmaken met naald en draad. Maar daarna gebeurt er iets waardoor Lila twijfelt of het dichtmaken van de gaten wel zo’n goed idee was.. Kan Lila het nog goedmaken voor midzomernacht? 

Ik vind heT heel leuK om verhalen over de andere KanT Te horen en Te bedenKen daT ie gewoon besTaaT, ooK al vind iK heT wel een beeTje eng.

Wat is er aan de Andere Kant?

Ik borduur zelf graag dus moest Steekje Los natuurlijk lezen. Ik weet dat een borduurwerk er altijd zo mooi en geordend uitziet aan de voorkant met de kruisteken, maar aan de achterkant een rommelig tafereel is met al die knoopjes en draadjes. Wat een ontzettend leuk idee om dat eens niet te verstoppen maar naar voren te brengen in een verhaal. Met de symboliek dat alles in het leven meerdere kanten heeft en dat dat het leven ook spannend maakt. 

De tekeningen zijn leuk en buiten de lijntjes ingekleurd. Dat geeft een speels effect. Over de pagina verspreid staan korte zinnetjes, vooral gedachten van Lila maar ook korte gesprekjes met anderen. De tekeningen zijn vaak als het ware ‘geplakt’ over de voor- of achterkant van een borduurwerk. Ik vind het een origineel en grappig verhaal over een avontuurlijk en vindingrijk meisje.

Steekje los

Specificaties Steekje los

Auteur: Isol | Vertaling: Agnes Brunt | Uitgeverij De Harmonie | 9789463361538 | September 2022 | 64 blz | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Steekje los
footer 5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

4 reacties

  1. Wat een heerlijk en origineel prentenboek lijkt me dit! Wat zou het fantastisch zijn om dit boek te promoten tijdens de leesbevorderingslessen die ik op scholen geef en heel veel kleuters kennis te laten het avontuur van Lila! 🤞🍀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.