Rana – een mooi verhaal over een poolvos en het Noorderlicht

Zijn jullie ook zo benieuwd naar het Noorderlicht? Wat een indrukwekkend natuurverschijnsel moet dat zijn. Er zijn in ieder geval ook prachtige volksverhalen over het Noorderlicht. Zo is er een mythe dat de poolvossen met hun zwiepende staarten zorgen voor de dansende kleuren van het Noorderlicht. Een mooi en mysterieus uitgangspunt dus voor een prentenboek. Marieke ten Berge illustreerde dit prentenboek over poolvos Rana die haar eerste poolwinter door moet zien te komen. Een hartverwarmend en magisch verhaal om voor te lezen tijdens de donkere dagen!

Rana

In het hoge noorden is de zomer voorbij en de jonge poolvos Rana staat aan de vooravond van haar eerste poolwinter. Van haar moeder heeft ze al vele verhalen gehoord over de lange poolnacht en de Grote Beer. En ook over het licht dat de poolvossen met hun staart kunnen maken.

Rana is nieuwsgierig en gaat op onderzoek uit. Maar een sneeuwstorm zorgt ervoor dat ze de weg kwijt raakt. Ze krult zich op met haar staart en denkt aan haar mama. Zou ze haar nog terugvinden? Maar gelukkig komt een andere bewoner van het poolijs Rana helpen om de weg terug te vinden!

Al ben je ver weg:
zoek en volg het licht,
dan vind je de weg naar huis.

Rana

Marieke ten Berge maakte eerder het prijswinnende prentenboek Noord, een non-fictie boek over alle bijzonderheden van de Noordpool. Maar het verhaal van de poolvos verdiende nog meer aandacht. Deze mooie dieren worden niet vaak gezien, maar dat zij zich redden in deze onherbergzame omgeving is natuurlijk best bijzonder te noemen. Niet gek dus dat zij in vele volksverhalen een rol hebben. Zoals ook in het verhaal over het Noorderlicht waarvan werd geloofd dat dit door de prachtige staarten van de poolvos werd veroorzaakt. Dit verhaal kwamen we eerder al tegen in het boek Van Stormgod tot Dondervogel, een verzameling mythes en volksverhalen.

Maar nu kunnen we zelf dit bijzondere verschijnsel beleven vanuit de ogen van poolvos Rana. Een hartverwarmend avontuur over moed en vriendschap. Over hulp uit onverwachte hoek en de kracht van de natuur. Een winters en sfeervol verhaal om voor te lezen aan kinderen vanaf ongeveer 4 jaar. Dit verhaal over Rana sluit af met een mooi informatief stukje over de poolvos. Zo is het ook nog eens heel leerzaam!

Maar het allerbelangrijkste van dit boek Rana zijn natuurlijk de illustraties. De pastelkleuren van het hoge noorden in combinatie met de hagelwitte sneeuw creëert een warme en sprookjesachtige sfeer. De ene bladzijde nog mooier dan de andere. Heel sfeervol! Het Noorderlicht bekijken komt dankzij dit boek nog hoger op onze bucketlist te staan! 

Kijk voor meer informatie over Marieke ten Berge zeker ook eens op haar website. En natuurlijk vind je bij StoerLeesVoer meer reviews:

Noorderlicht

Bekijk ook de boektrailer van Uitgeverij Lemniscaat:

Specificaties Rana

Tekst en illustraties: Marieke ten Berge | Uitgeverij: Lemniscaat | 9789047713814 | oktober 2023 | 32 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.