Monsters en mislukte superhelden 1, een gruwelijk spannend jeugdboek

Alvorens in de wereld van Monsters en mislukte superhelden te duiken werd ik overduidelijk gewaarschuwd door de auteur Bart de Wolf. Hij vroeg of we interesse zouden hebben in zijn boek maar, en dit was een maar met meerdere !!!, hij komt wel met een waarschuwing. Zijn kinderboek is gruwelijk spannend en word door velen misschien te heftig gevonden. De hoofdpersonages in zijn boek zijn 13, dus begin middelbare school leeftijd. Laat ik nou net een voorliefde voor gruwelijk spannende verhalen hebben. En zo werd de waarschuwing juist een uitnodiging die ik maar al te graag aannam! Ik nodig je uit in mijn recensie en ja misschien komt er wel een afgehakte vinger in voor.

hoofd Monsters en mislukte superhelden

Monsters en mislukte superhelden

Op het strand van Westerkerke spoelen lichamen aan. Het gerucht gaat dat de slachtoffers schipbreuk leden, veroorzaakt door de Brimskölle, een mythisch zeemonster uit oude zeemansverhalen. Of is er toch iets anders aan de hand? Floris droomt er al zijn hele leven van om superheld te worden. Nu hij dertien geworden is, wordt hij ongeduldig: het is nu of nooit. Zelfs Haroen, zijn beste vriend, kan het hem niet uit zijn hoofd praten. Wanneer een bende pestkoppen de twee jongens belagen, ziet Floris zijn kans om aan Haroen te bewijzen wat hij waard is. Maar dat plan gaat gruwelijk mis. Monsters en mislukte superhelden is een eerste gruwelijk spannende deel van Bart de Wolf.

Bart de Wolf schrijft verhalen over monsters, voor kinderen. En soms ook andersom. Sinds hij er de Harland Debuutprijs mee won in 2018, heeft hij de smaak van het gruwel schrijven pas goed te pakken. Monsters en mislukte superhelden is zijn debuut bij Hamley Books. Het is het begin van een nieuwe gruwelreeks voor jongeren. Kort geleden schreef ik al over Hamley Books die boeken uitbrengen die net wat anders zijn. Zo ben ik erg enthousiast over bijvoorbeeld Hell City en Autumnville van deze uitgever. En nu ook dit gruwelijke pareltje.

Pas op! Gruwelijk!

Als kind las ik al graag hele spannende verhalen. En naast spannend waren ze ook soms gruwelijk. Boeken lenen zich, wat mij betreft, bij uitstek perfect voor gruwelijkheden. Je eigen beelden kunnen gruwelijk zijn en voor nachtmerries zorgen. Maar toch denk ik dat je hersens het ook aanpassen naar wat je aankan. Daarnaast is het soms gewoon nodig in een verhaal. Het geeft namelijk ruimte voor de tegenhangers, het geeft een bepaald gewicht aan karakters en gebeurtenissen en ik denk echt dat het geen kwaad kan. Met mij is het ook goed gekomen! Ik ben meestal zeer pacifistisch van aard, en mijn duistere kant vind voldoening in boeken en films. Ik vind Monsters en mislukte superhelden dus een prima boek voor de doelgroep vanaf 13 jaar.

Maar de waarschuwing komt natuurlijk niet zomaar. Niet elk kind kan tegen gruwelijkheden. En die zitten er heel veel in. Ik noem afgehakte vingers, pestkoppen die spullen gooien om te zien welke sukkel het hardste bloed, mensen die doodgaan door geweld en gevechten van monsterlijke proporties. Toch vind ik dat Bart de Wolf er zeer geslaagd in is om het passend te maken voor de doelgroep. Het boek bevat speelse elementen in de vorm van comic achtig ontworpen schutbladen, een toffe cover en diverse speelse monstertjes bij de hoofdstukken. In het boek zelf is ook veel ruimte voor vriendschap, familie en (over)leven. En een boeiend groot vraagstuk: wanneer ben je een slechterik en wanneer een superheld? Monsters zijn er namelijk in diverse vormen.

Wanneer ben je een monster?

De diversiteit in karakters en achtergrond verhaal vind ik een zeer aangename toevoeging aan de gruwelen van Monsters en mislukte superhelden. Het is bovenal een spannend verhaal, met ook de nodige humor. Zoals de eerste paar hoofdstukken met de herhaling in de titel van: “Nog steeds zes dagen voor het voorval”, dat vind ik grappig. Door het gebruik van diverse karakters en verhaallijnen komt het verhaal in een grijze bubbel terecht, want wie zijn de echte monsters? Ik als volwassene vind het karakter Agnes bijvoorbeeld boeiend en vraag me af hoever ik als moeder zou gaan… De basis bestaat uit de twee vrienden Floris en Haroen. Floris de weirdo met astma en allergieën en Haroen een buitenlandse jongen die heel atletisch is.

Bart de Wolf schrijft snel en to the point. Ik vloog dan ook door het boek. De omgeving is ook verfrissend en anders. Een mysterieuze lagune met zwart zand waar het weer meer dan wispelturig is. Nogmaals het is best heftig en ik was soms in shock om vervolgens ook weer euforie te voelen. Juist door die extremen is het een heerlijke rollercoaster in een veilige omgeving. Of er echte Monsters en mislukte superhelden opstaan mag je zelf gaan lezen. Ik ga verder inhoudelijk over het verhaal niet meer verklappen.

Ik kan in ieder geval niet wachten om deel twee te gaan lezen! Deze wordt verwacht in september 2023…. En ja, ik zou dit boek aan mijn eigen dochter geven als ze wil, tegen de tijd dat ze de leeftijd heeft. Kinderen kunnen meer hebben dan je vaak denkt. Maar kijk altijd naar een kind en waar het aan toe is en wat passend is.

Monsters en mislukte superhelden

Specificaties Monsters en mislukte superhelden

Auteur: Bart de Wolf | Uitgever: Hamley Books | Cover: PsyCat Cover Designs | Grafische vormgeving: Sly Fox Cover Designs | Oktober 2022 | 198 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier naar Bol.

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

3 reacties

  1. Ik doe graag mee omdat dit mij een leuk boek lijkt om in de klas voor te lezen. Heel origineel en gruwelijk spannend!

    • Zou erg leuk zijn voor mijn petekind, zij is een echte boekenwurm en zou haar hier dan ook enorm mee verblijden. Leuk om te geven als peetoom:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.