Ieder zijn oorlog, een achttal mensen, verhalen en oorlogen

Nieuw: Ieder zijn oorlog. Een boek van Louisa J. Peeters over 8 individuele verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder die van haar ouders. De andere mensen die in dit boek komt zijn soms bekend, en soms ook niet. Het mooie en interessante van dit boek is dat ze elk de oorlog anders hebben ervaren en daar dus verschillende dingen over zeggen. Dat vind ik interessant, omdat het daarmee een diverser beeld geeft aan de geschiedenis. De Tweede Wereldoorlog was natuurlijk niet alleen maar 5 jaar lang vechten of onderduiken. In Ieder zijn oorlog staan de verhalen naast elkaar.

Louisa Peeters

Haar vader in Ieder zijn oorlog

De vader van Peeters wordt in de oorlog onvrijwillig tewerkgesteld in Duitsland. In Ieder zijn oorlog heeft Peeters de brieven van haar vader naar huis opgenomen. Het zijn lieve brieven naar haar moeder, met vooral praktische beschrijvingen over het leven in Duitsland. En natuurlijk dat hij haar en de verdere familie mist. Als je de brieven leest, gaat het vooral over werken en eten. Dagelijkse dingen. Geen heldhaftige verhalen, terwijl de dreiging van de oorlog er af en toe wel een beetje doorheen sijpelt.

Louise Peeters

Zeven andere verhalen

De andere levensverhalen in ‘Ieder zijn oorlog’ zijn heel uiteenlopend. Alma Mahler bijvoorbeeld, componiste en geliefde van onder andere componist Gustav Klimt, laat een heel ander oorlogsverhaal zien. Haar leven zit vol ups en nog meer downs, en in de oorlog moet zij verschillende keren op de vlucht door Europa.

Een ander verhaal is van een Duitse soldaat, die later de nobelprijs zal winnen voor de literatuur. Hij schrijft elke dag (meerdere) brieven tijdens de oorlog, die later gebundeld worden uitgegeven. Zijn verhaal geeft weer een ander beeld van de oorlog.

Een indrukwekkend verhaal is van Andree de Jongh. Een jonge Belgische vrouw die een ontsnappingslijn opzet vanuit Belgische naar Zuid-Europa. Ze smokkelt eigenhandig (en gaat ook letterlijk mee) mensen het land uit. En dan gaat het om Belgen die in dienst willen gaan in Engeland, maar ook Joden die op de vlucht zijn of bijvoorbeeld Britse militairen die vast zitten. Heftige tochten dus, waarbij ze 30 mensen in veiligheid brengt.

Ieder zijn oorlog

Ieder zijn oorlog deel 2?

Het idee om verschillende oorlogsverhalen uit verschillende perspectieven samen te brengen, werkt voor mij erg goed. Geen Hollywood film-achtige verhalen, maar ‘gewone’ mensen gemixt met meer uitzonderlijke verhalen. Waarom Peeters juist deze 7 mensen en verhalen heeft toegevoegd aan het verhaal van haar vader, is mij niet helemaal duidelijk. Maar het plaats zijn verhaal zeker in een bredere context en dat is erg interessant.

Specificaties Ieder zijn oorlog

Auteur: Louisa J. Peeters | Uitgever: Davidfonds | Januari 2022 | 9789022338353 | 104 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid grappig het leven humor interactief jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5


Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.