Allemaal sprookjes een verzamelbundel van Annie M.G. Schmidt

Vandaag is de Annie M.G. Schmidt week begonnen dus heb ik voor jullie een kersverse boekrecensie van allemaal sprookjes. Een verzamelbundel bomvol, voor mij onbekende, verhalen. Sommige verhalen doen wel een klein belletje rinkelen, maar toch niet helemaal. Een leuke verhalenbundel en perfect om voor te lezen in de klas!

Allemaal sprookjes

In het voorleesboek allemaal sprookjes staan dus… ja je raadt het al.. sprookjes door Annie M.G. Schmidt bedacht. Sprookjes uit de oude doos die ik vast ooit eerder heb gehoord, maar niet meer echt kan herinneren.

Maar ook echt soms wel verhalen dat je denkt, ja logisch dat zou ik ook doen! Wat als je bijvoorbeeld koning bent en heel graag gewoon eens als normaal mens naar de kermis wil? Hij ruilt van kleding met de schoorsteenveger en heeft heel veel plezier. Maar dan wordt hij herkend door een gravin, maar niet door zijn eigen hellebaardiers. Maar ja een koning mag ook wel eens niet regeren toch.

Wat als je een reus bent en ziet hoe 2 mensen gaan met elkaar gaan trouwen. Maar jij bent eenzaam en wil ook heel graag trouwen! Je laat het regenen van tranen want iedereen die je kent is klein. Dan zet je een advertentie in de krant! Er wordt getrouwd en hoe, bijna net zoals het in allemaal sprookjes gaat is het 1 groot feest. Met zulke grote noga waar de kunstgebitten in vast blijven hangen en zo’n grote taart waar je gewoon omheen kunt zitten en lekker kunt snoepen wat je wil.

Nog een paar verhalen uit allemaal sprookjes

Wat als je geen kinderen kunt krijgen? Je bent ten einde raad en gaat naar de heks in de perenboom. Je krijgt een lijsterei en moet 3 weken broeden in een lindeboom. Dat doe je dan natuurlijk! Alleen moet je wel in het najaar je kind binnen houden omdat het anders wegvliegt met de trekvogels. Zal dat wel goed gaan?

allemaal sprookjes annie mg schmidt (4)

Er komt een poppenhuis tot leven in een ander sprookjesverhaal en wat als je ouders opeens zijn veranderd in kikkers? Maar er is ook nog een prins die niet wil leren, een beest met een achternaam, een prinses met gouden haren, miesmuizers, een draak, je komt ze allemaal tegen in de sprookjes van Annie M.G. Schmidt. Stuk voor stuk verhalen waarin altijd iets onverwachts gebeurt en ook altijd iets te lachen valt.

Illustratoren van Allemaal sprookjes

Allemaal sprookjes heeft verschillende illustratoren. Dat vind ik altijd leuk in verzamelbundels omdat de verhalen zelf ook anders zijn. Ook kinderen vinden het leuk dat de plaatjes steeds een beetje anders zijn. best knap om te zien dat ze al snel door hebben dat het door andere mensen is getekend.

Met tekeningen van Carll Cneut, Gerda Dendooven, Harrie Geelen, Annemarie van Haeringen, Philip Hopman, Jan Jutte, Martijn van der Linden, Mance Post, Sieb Posthuma, Wouter Tulp, Jaap de Vries, Marenne Welten en natuurlijk Fiep Westendorp.

Floddertje

Wie is Annie M.G. Schmidt?

Anna Maria Geertruida Schmidt, geboren op 20 mei 1911 in Kapelle, Zeeland, volgde na de HBS in Goes een notariaatsstudie in Den Haag. Later verruilde ze dit voor een cursus steno en typen bij Schoevers. In 1930 werkte ze als au pair in Hannover en keerde terug naar Nederland om bibliothecaresse te worden. In 1941 werd ze directrice van de Openbare Bibliotheek in Vlissingen en ging vervolgens voor Het Parool werken, waar ze wekelijkse columns voor volwassenen en kinderversjes schreef vanaf 1948.

Annie M.G. Schmidt debuteerde al in 1938 in Opwaartsche Wegen, maar haar carrière begon pas echt na de oorlog. In 1950 verschenen haar eerste drie bundels, waaronder “Het fluitketeltje”, haar eerste kinderboek. Ze schreef ook de verhalen van Jip en Janneke en vertaalde de Gouden Boekjes. Haar latere werken, zoals “Abeltje *”, “Wiplala *”, “Minoes” en “Pluk van de Petteflet *”, werden allemaal klassiekers. Ze ontving veel prijzen voor haar werk, waaronder de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur in 1965 en de Constantijn Huygensprijs in 1987. In 1988 ontving ze de Hans Christian Andersenprijs van Astrid Lindgren.

Annie M.G. Schmidt overleed op 21 mei 1995, de dag na haar vierentachtigste verjaardag. Ze had één zoon, Flip van Duijn, en haar leven is vastgelegd in verschillende boeken, waaronder een biografie door Annejet van der Zijl genaamd “Anna”.

Annie M.G. Schmidt week

Dit jaar van 15 mei t/m 25 mei staan de liedjes en de versjes van Annie M.G. Schmidt centraal. Met elke schooldag een Annie M.G. Schmidt-journaal met spannend nieuws over de liedjes uit het boek Zing een lied van Annie M.G. Schmidt. Naast het journaal is er gratis lesmateriaal ontwikkeld voor groep 1 t/m 3.

Op de speciale website kun je les ideeën vinden en nog 2 nieuwe boeken die speciaal voor deze week uitgekomen zijn bij uitgeverij Querido. Erg leuk om daarnaast natuurlijk voor te lezen uit Allemaal sprookjes!

Twee boeken van Jip en Janneke

Andere werken van Annie M.G. Schmidt op StoerLeesVoer

Naast Allemaal sprookjes zijn er nog meer losse boeken en verzamelbundels verschenen:

Allemaal sprookjes hoofd

Specificaties allemaal sprookjes

Auteur: Annie M.G. Schmidt | Illustratoren: diversen | Uitgeverij Querido | 9789045130132 | 03 april 2024 | 184 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Querido of klik hier voor Bol *

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.