Punkertje – een heerlijk tegendraads verhaal

Punkertje, een meisje dat niet direct de droom van haar ouders is. Maar uiteindelijk wel die droom lijkt te zijn. Liefje, een jongen die de droom van zijn ouders lijkt te zijn. Maar dat uiteindelijk niet blijkt te zijn. Een verhaal over een leuk meisje en een vervelende jongen. Over ouders die willen kiezen. Over het leuk hebben samen en leuke dingen doen. En over leren, dat niet perse op school hoeft te zijn. Voor de jongste lezers, maar met een leuk avontuur en een meisje met een eigen wil. Hoe klein ze ook is.

Punkertje

Punkertje

De Dame en de Heer hebben een droom. Een droom die eerst nog in de buik van de Dame zit. Ze willen namelijk heel graag een kindje: een lief en mooi en slim kindje. Dan wordt Punkertje geboren. Punkertje is niet direct de droom van haar ouders. De Dame en de Heer vinden Punkertje raar, stoer en veel te klein. Ho ho, denk de Heer en de Dame. Dit was niet de droom die wij hadden. Dit was niet ons plan! Ze leggen Punkertje in een mandje voor de winkel van Kaat. En Kaat vind Punkertje.

Wanneer Kaat Punkertje vind denkt ze eerst nog dat ze een pop is. Dat ze kan bewegen en praten als een mens, maar opgewonden moet worden. Dat blijkt niet zo te zijn, Punkertje is een echt mens. In de winkel van Kaat heeft Punkertje het goed. Alle klanten zijn dol op haar. Maar op een dag staan de Dame en de Heer op de stoep. En dat allemaal omdat Liefje altijd zijn zin moet krijgen. Wanneer ze merken hoe Punkertje is willen ze haar terug. Maar wat wil Punkertje zelf?

Punkertje - achterkant

Heerlijk boek om weg te lezen

Punkertje lees heerlijk weg. Soms zijn de zinnen op rijm, dat lees lekker makkelijk. Soms zijn het ook gewoon zinnen. Het is een verhaal, wat ik zelf heel prettig vind en onze kinderen ook. Ze lezen liever 1 verhaal met meerdere hoofdstukken dan verschillende korte verhalen. Ook staat er een kleine oefening in voor de kinderen. Dan mogen ze, net als Punkertje, lezen wat er op de producten in de winkel staat. Super leuk hoe dit geïntegreerd is in het verhaal. Dat maakt het interactief en nog leuker voor de kinderen.

inhoudsopgave

Te lezen voor kinderen eind groep 3

Punkertje is geschreven voor lezers vanaf eind groep 3. Dat betekend dat het verhaal geschreven is op E3/M4 niveau. De hoofdstukken zijn kort, meestal maar 2 bladzijdes, uitzondering 4 (met weinig tekst). Dat maakt het boek ook heel geschikt om te lezen voor het slapen gaan. Onze jongste wil graag een heel hoofdstuk uitlezen. Wanneer een hoofdstuk dan veel bladzijden heeft dan duurt dat soms net te lang. Met deze korte hoofdstukken heb je dat probleem niet. Daarnaast is het boek in kleur, wat onze jongste ook heel erg aanspreekt. De illustraties ondersteunen het verhaal. Een boek dat je zo uit wil lezen.

letters en lezen

Naar de rechtbank

Als ouder kan ik het me niet voorstellen dat je je kind weg doet omdat ze niet aan je verwachtingen voldoet. Dat ligt dan aan die verwachtingen en niet aan het kind. Wel vind ik het super tof weergegeven in het boek. Hoe het gaat in de rechtszaal, dat een kind ook recht van spreken heeft. En dat iemand die biologisch gezien niet de ouder is toch een ouder kan zijn volgens de wet. Mooi dat dit ook zo is opgenomen (op niveau van de kinderen natuurlijk), want kinderen staan er vaak aan de zijlijn bij. Hier niet, Punkertje neemt het heft in eigen handen. Prachtig om te zien en ik hoop dat de kinderen die het boek lezen dit ook mee zullen nemen. Op een goede manier hun mening geven over zaken die hen aangaan. En dat wij als volwassenen daar dan ook naar kunnen luisteren.

rechtbank

Specificaties Punkertje

Auteur: Erik van Os & Elle van Lieshout | Illustrator: Hugo van Look | Uitgeverij: Gottmer | Eerste uitgave: 11 oktober 2023 | ISBN: 9789025777593 | 80 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Minke
Delen is enorm lief

Ik vind lezen erg leuk en vind het dan ook super tof dat ik voor StoerLeesVoer mag schrijven. Verder ben ik werkzaam als juridisch assistent bij Wageningen Universiteit sinds een aantal maanden. Mijn hobby's zijn creatief bezig zijn met de Bijbel, gebruik van essentiële oliën, lezen en uitstapjes maken met mijn gezin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.