Ga als een rivier – een meeslepende en ontroerende roman

Kan een toevallige ontmoeting op straat de loop van een leven compleet veranderen, net zoals een regenbui de oevers van een rivier kan uithollen en de loop van de rivier verandert? De jonge vrouw Victoria zal dit op een indringende wijze ervaren. Ze woont in een idyllisch maar ook bekrompen stadje in Colorado. Een stadje omgeven door ruige natuur, waar haar familie een perzikenboomgaard bezit. Maar haar leven staat vooral in het teken van het huishouden, sinds de dood van haar moeder toen Victoria nog maar 12 jaar oud was. In deze roman Ga als een Rivier lezen we over het verdere verloop van haar leven. Een leven vol verlies en rouw, maar ook met een enorme veerkracht en doorzettingsvermogen. Een meeslepend liefdesverhaal van de Amerikaanse Shelley Read, met hooggespannen verwachtingen. Want het boek wordt in meer dan 25 landen uitgegeven. Dat maakt nieuwsgierig!

Hoe kan iemand zeventien jaar leven zonder zich af te vragen of ze gekend wordt? De gedachte was nooit eerder bij me opgekomen, dat iemand recht bij je naar binnen zou kunnen kijken en jou daar zou zien.

Ga als een rivier

Ga als een Rivier – Shelley Read

De Amerikaanse auteur Shelley Read wordt gezien als een groot schrijverstalent. Read was bijna drie decennia hoofddocent aan de Western Colorado University, waar ze literatuur doceerde en Creative Writing. Ook werkte ze aan educatieve ondersteuningsprogramma’s voor studenten. Met een bijzonder indringende schrijfstijl levert zij haar eerste roman af – Ga als een Rivier. Een verhaal over een verboden liefde, in de stijl van de bestseller Daar waar de Rivierkreeften Zingen van Delia Owens.

In de proloog van Ga als een Rivier lezen we de gedachten van Victoria. Over de plek waar zij is opgegroeid en de rivier de Gunnison, die afgedamd wordt en gedwongen wordt een meer te worden. Victoria beschrijft de boerderij van haar familie en de boomgaard met de zoetste perziken. Daar waar zij alles kent, observeert en opneemt. Maar haar levensloop krijgt een grote wending door een toevallige ontmoeting in de dorpsstraat met de charmante Wil. En voor nog zoveel meer mensen zal deze ontmoeting grote gevolgen hebben.

De landschappen van onze jeugd vormen ons, we dragen ze voor altijd mee, als relaas van alles wat ze ons schonken en ontnamen, in de personen die we worden.

Coming of Age roman

De ontmoeting met Wil raakt de jonge Victoria in haar kern. Door zijn Indiaanse afkomst voelt hij diepe verbondenheid met de natuur, net zoals Victoria dit voelt. Maar door diezelfde afkomst wordt hij niet geaccepteerd in het stadje Iola. Racisme, haat en wraak zullen verwoestende gevolgen hebben.

In Ga als een Rivier lezen we de verdere levensloop van Victoria, in drie delen van 1948 tot 1971. Van haar jonge tienerjaren tot haar volwassen leven, waarin ze ontluikt als een sterke en veerkrachtige vrouw. Maar met een grote muur van verdriet en eenzaamheid. Het allerbelangrijkste in haar leven heeft zij verloren.

Gelukkig komen er op verschillende momenten twee vrouwen in haar leven die een baken vormen van vriendschap, rust en zorgzaamheid. Haar levensdoel wordt het voortzetten van de familietraditie met het onderhouden van de perzikbomen en het zorgen voor een goede oogst. 

deel 1

Intense rouw en verdriet

Het eerste deel van het boek over de tienerjaren van Victoria is direct al intens en meeslepend. Een jong meisje dat na de dood van haar moeder aan haar lot wordt overgelaten. Ook al had ze niet echt een liefdevolle band met haar diepgelovige moeder, Victoria voelt toch een groot gemis en een onbeschrijflijke eenzaamheid.

Victoria voelt zich niet gezien en laat zich ook niet horen. Gehoorzaam vervult zij haar taken. Te midden van een afstandelijke vader, agressieve broer en norse oom doet ze wat er van haar verwacht wordt. Ze voelt zich overbodig. Maar later zal blijken dat eigenlijk de hele boerderij én de mensen daarin juist kunnen bestaan dankzij haar. Ga als een Rivier beschrijft hoe trauma’s en rouw zich nestelen in iemand, soms allesoverheersend en belemmerend. Want hoe kun je weer vertrouwen en liefhebben?

De kracht en troost van de natuur

Het verhaal leest heel vloeiend en de schrijfstijl van Read is prachtig. Poëtische zinnen waarin de diepste en meest krachtige menselijke emoties mooi worden verwoord. De intense pijn en het grote verdriet van de hoofdpersoon komen enorm bij je binnen als lezer. De natuur wordt ook op bijzondere wijze in het verhaal verweven, met de kracht van elk seizoen. Van nieuw leven in de lente, de bloei in de zomer tot de rust en stilstand in de herfst en winter.

Wat een meeslepend en ontroerend liefdesverhaal is dit. Over hoe het leven én de liefde lijken op een rivier. Soms met een sterke en niet te temmen stroming waar je bijna niet tegenop kunt, maar ook met de rustgevende kalmte en troost van het water.

Ga als een rivier

Specificaties Ga als een Rivier

Auteur: Shelley Read | Vertaling: Mieke Trouw-Luyckx | Uitgeverij: LS Amsterdam | 9789021036991 | april 2023 | 320 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.