Wil je mijn kamer zien? Een divers prentenboek

Ik vind het altijd leuk om rond de Kinderboekenweek boeken binnen het thema te lezen. Dit jaar is het thema Bij mij thuis. Wil je mijn kamer zien? past hier perfect bij en is door zijn diversiteit een enorm leuke toevoeging!

Wil je mijn kamer zien?

Synopsis Wil je mijn kamer zien?

Ons huis heeft achttien kamers. Die wil je vast wel zien? Kom maar binnen! In de yogakamer probeert mama een palmboom na te doen. In de badkamer kun je zwemles volgen. Wil je wat eten? In de keuken kun je proeven van Yasmines tajines, of bojo eten in de huiskamer, waar een feestje wordt gevierd. Wie zou er in de serre voor alle planten zorgen? In ons huis zijn geen geheimen, je mag zelfs weten wie er in de bezemkast woont. Maar let op! Er is een deur waar een bordje met verboden toegang op hangt. Daar kun je alleen maar door het sleutelgat gluren…

In Wil je mijn kamer zien? is iedereen welkom. Van zwangere mama’s tot broedende meesjes, van klussende zussen tot Marokkaanse keukenprinsessen en van appende opa’s tot walrussen zonder zwemdiploma. Welkom bij mij thuis!

Bette Westera Naomi Tieman

Achttien kamers

In Wil je mijn kamer zien? mag je binnenkijken in maar liefst 18 kamers. Nou ja kamers… De bezemkast, het balkon, het hondenhok en het vogelhuisje zijn natuurlijk niet echt kamers. Toch is het reuze interessant om ook daar een kijkje te nemen. Er gebeurd namelijk van alles. Met veel plezier hebben mijn dochter van zeven en ik overal even gekeken. Zij was na het bestuderen van de cover vooral heel nieuwsgierig naar de zolder. Wie zouden daar toch wonen? En wat doen zij daar? Ik denk dat ik de wc de leukste kamer in dit huis vind. Of in ieder geval het rijmende versje dat daar staat vind ik grappig!

Diversiteit

Het leuke van Wil je mijn kamer zien? vind ik dat het zeer divers is. Er wonen zowel mensen als dieren in dit huis. En niet altijd de dieren die je misschien zou verwachten (of in je huis zou willen). Maar dat maakt het nou juist zo leuk. Er zijn jongens en meisjes. Mannen en vrouwen. Er zijn zelfs tuinkabouters! Ook komen er verschillende culturen voorbij. Zo wordt er in de keuken een heerlijke Marokkaanse tajine gekookt. En in de huiskamer vieren ze een feestje waarbij er in het Surinaams wordt gezongen.

Wil je mijn kamer zien?

Verschillende leesvormen

En ook de verhaaltjes worden op verschillende manieren aangeboden. Elke bladzijde is een nieuwe kamer met een nieuw verhaal, gedichtje, liedje of recept. Of een combinatie van een aantal. Ook hierdoor is het boek zeer divers. Vooral de rijmende versjes spreken mij erg aan. Het gedichtje in de babykamer vind ik zo lief en zoet. Deze toverde een lach op mijn gezicht.

Je wiegje staat al klaar

Baby’tje in mama’s buik,
kom nou eens naar buiten.
Papa heeft al taart gekocht,
en muisjes en beschuiten.
Kijk, je wiegje staat al klaar,
je kleertjes zijn gewassen.
Kom nou een uit mama’s buik,
dan zien we of ze passen.
Dan weet ik eindelijk wat je bent,
een broertje of een zusje.
Kom nou eens uit mama’s buik,
dan geef ik je een kusje.

Uit Wil je mijn kamer zien?

Wat ik persoonlijk wel lastig vind is om te schakelen tussen rijm en een ‘gewoon’ verhaaltje. Ik merkte dat ik dan in het ‘gewone’ verhaaltje mijn leesritme niet zo goed kon vinden.

gedichtje

Je eigen kamer tekenen

Dit boek heeft een lege kamer waarin je wordt uitgenodigd om je eigen kamer te tekenen. Dit vind ik een leuke aanvulling op het boek. Zeker omdat dit boek past binnen het thema van de kinderboeken week. Hiermee geeft het een originele uitdaging aan het thema. Na het lezen van Wil je mijn kamer zien? kunnen kinderen hier zelfstandig mee aan de slag.

Wil je mijn kamer zien?

Wat vind ik van Wil je mijn kamer zien?

Ik vind Wil je mijn kamer? zien een kleurrijk boek dat zowel fantasie als nieuwsgierigheid prikkelt. Het is leuk om aan de hand van de cover of de plattegronden te bedenken wie er nu precies in de verschillende kamers wonen. En te fantaseren over wat ze daar doen. Ik denk niet dat ik het van te voren zou kunnen bedenken, want er zijn een aantal kamers bijzonder origineel. En daar hou ik van. Dat maakt dit boek verassend. En daardoor was ik steeds nieuwsgierig naar wat er in de volgende kamer zou gebeuren.

Wil je mijn kamer zien? is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. En past perfect binnen het thema Bij mij thuis van de Kinderboekenweek 2023.

plattegrond

Ben je opzoek naar andere leuke titels die passen bij de Kinderboekenweek 2023? Lees dan ook eens onze blog over alle thematitels. Of klik op een van onze reviews van boeken die ook bij het thema passen:

Specificaties Wil je mijn kamer zien?

Auteurs: Bette Westera en Naomi Tieman | Illustraties: Dorien Bellaar | Uitgever: Volt | 12 september 2023 | 48 pagina’s | 9789021483603 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jolien
Delen is enorm lief

Ik ben Jolien en ik ben gek op boeken lezen en voorlezen. Samen met mijn dochter (2016) duik ik graag een prentenboek in. Ik werk als pedagogisch medewerker. Om zelf te ontspannen lees ik graag fantasy verhalen. Even afsluiten van de wereld om me heen en wegdromen in werelden vol magie en romantiek. Vampiers, weerwolven en elfen daar word ik blij van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.