Mooie prentenboeken over de zee, wegdromen op de golven

De meeste prentenboeken over de zee gaan over de plastic soep tegenwoordig. Al eerder verschenen er boeken als plastic soep is troep en Frida’s coole klimaatboek, maar ook een prachtig boek als rivieren een reis langs zeeën, meren en rivieren. In deze blog bespreek ik nog een aantal mooie prentenboeken over de zee.

hoofd Mooie prentenboeken over de zee

Zeezucht prachtig boekje over de zee

prentenboeken over de zee

Zeezucht is niet zozeer een mooi prentenboek over de zee, het is vooral een bijzonder verhaal. Een levensloop van een man die Jonas heet. Jonas droomt van een leven in de zee. Maar dat kan niet. Of wel? Het verhaal begint met een 2 jarige Jonas. Hij zit in een ouderwetse kinderwagen en wordt naar de zee gereden. Zodra hij de zee ziet, springt hij uit zijn wagen en gaat naar de zee. De zee lijkt hem te roepen en dan is hij in een diepe zee en zwemt met de vissen. Maar als de vissen naar adem happen wil Jonas dat ook doen. Maar dat gaat niet. Zijn moeder maakt hem duidelijk dat hij niet in de zee hoort maar aan wal.

Levensloop van Jonas

Als Jonas acht jaar oud is heeft hij een vissenkom om zijn hoofd, hij verzameld oude spullen uit de zee. Zijn bootje is echter een paraplu en als hij te diep in de zee wil zwemmen knapt zijn touw. De vissers lachen hem uit.

Dan is Jonas 18 jaar oud en loopt hij in een eigen gemaakt snorkelpak. Wat nog het meeste weg heeft van een wijnvat met een schoorsteenpijp eraan. De snorkel schuift heel ver uit tot boven het water maar helaas een grote golf brengt hem weer terug op het strand.

De berg afval bij Jonas zijn huis wordt steeds groter. Jonas is nu 30 jaar oud en heeft een soort raket gebouwd waarmee hij heel diep in het water kan duiken. Hij is heel blij, maar dan wordt hij door de vissers gevangen in hun grote net. Jonas is verdrietig en keert zijn rug naar de zee. Maar Jonas blijft wel verzamelen wat de zee hem geeft. En dan is Jonas 80 jaar oud. Er is een grote storm op zee en Jonas weet met de schroef van de vissersboot een enorme vis te maken samen met al het rommel van de afgelopen jaren wat is aangespoeld. En zo vertrekt Jonas voor altijd in zee.

Wat vinden wij van het prentenboek over de zee?

Een zeer bijzonder prentenboek, met simpele kleuren blauw tinten die steeds terug komen. Vaste plaatjes die steeds een beetje anders zijn. Er zijn pagina’s zonder tekst, en pagina’s met tekst. Niet op rijm, maar wel mooi!
Een prentenboek over de zee waarmee je kunt praten over spullen die aanspoelen, over wat vissers allemaal vangen en hoe je als mens in de zee kunt wonen.

Specificaties Zeezucht

Zeezucht uitgeverij Rubinstein

Auteur: Marlies van der Wel | Uitgever: Rubinstein | 9789047622802 | april 2017 | 78 pagina’s | meer informatie vind je hier

Voor 4-12 jaar

Zeeboek informatie boekje over de zee

Zeeboek prentenboeken over de zee

Een ander mooi prentenboek over de zee is het Zeeboek. Duik in het diepe en ontdek wie er in onze oceanen wonen. In Zeeboek vind je antwoorden op de vragen: Wat leeft er allemaal onder water? Waarom is de zee zo belangrijk? Welke problemen geeft plastic? Waarom hebben zeedieren hulp nodig? En wat kun jij doen om te helpen?

Bijzondere dieren in de zee

prentenboeken over de zee

In dit boek komen niet alleen maar vissen voor. We zien ook reptielen, zoogdieren ongewervelde dieren, plankton en nog veel meer.

We leren over de grootste vis van de zee en zeezoogdieren. Maar ook over andere wonderlijke wezens. En zijn er eigenlijk wel genoeg vissen in de zee? Of zijn er teveel schepen en te weinig vis?

Actuele thema’s in dit boekje over de zee

prentenboeken over de zee

Zoals je misschien al wel door had zit dit mooie prentenboek over de zee vol met actuele thema’s. Denk maar aan de bescherming van de koraalriffen, het reycling en de problemen van plasticsoep.

We leren over het koraal en de dag en nachtploeg van het koraal. Over de problemen met plastic die al door plankton opgegeten worden en zo de hele voedselketen doorgaat. Waarom lederschildpadden denken dat ze kwallen eten maar in feite plastic naar binnen werken. En wat is dat toch met die stijgende zeespiegel?

Natuurlijk staan er ook mooie tips in wat jij als mens kunt doen om de zee te helpen. En zelfs een leuke knutsel om je eigen boodschappentas te maken van een oud t- shirt!

Winnaar

Zeeboek duik in het diepe en ontdek wie er in onze oceanen wonen Fontaine Uitgevers

Het zeeboek is echt een zeer uitgebreid informatief boek wat al voor kinderen vanaf 7 jaar goed zelf te lezen is. Sowieso is het boek al een winnaar want met de zilveren Junior Design Award 2019 in de categorie Best Children’s Book 5+

Om uit voor te lezen dan ook geschikt vanaf 5 jaar! Samen naar de prachtige plaatjes kijken over de sepia, haaien, vissen en ga zo maar door.

Het zijn getekende plaatjes, ik denk dat het met echte foto’s nog mooier was geweest!

Specificaties Zeeboek

Zeeboek duik in het diepe en ontdek wie er in onze oceanen wonen Fontaine Uitgevers

Auteur: Charlotte Milner | Uitgeverij Fontaine| 9789059562097  | januari 2020  | 48 pagina’s | meer informatie lees je hier

5-12 jaar

Het gouden boek van de zee 6 prentenboeken over de zee in 1 boek

Het gouden boek van de zee

Waar de eerder genoemde prentenboeken over de zee vooral over actuele thema’s gaat zoals plastic vervuiling en het tweede heel informatief was. Is het goeden boek van de zee vooral erg leuk. Hoe kan dat ook anders want ik ben dol op gouden boekjes. En mijn dochter ook. In deze dikke bundel staan maar liefst 6 verhalen!

Het zeemans ABC

Zeemans ABC gouden boekje over de zee

Door Nienke Denekamp en Kellie Strom

Kapitein zeepok gouden boekje over de zee

Het Zeemans ABC is een gouden boekje over de zee met op elke pagina een letter met een prachtige illustratie en een woord dat het bij zeemansleven hoort. De favoriete letter van mijn dochter is de L want daar zijn zeemeerminnen. En ik de letter Z, van de zeeman die snel moet gaan slapen.

Kapitein Zeepok

Kapitein zeepok gouden boekje over de zee

Door Geroges Duplaix, Tibor Gergely en Masha de Vries

Kapitein zeepok gouden boekje over de zee

Kapitein Zeepok is een gouden boekje over de zee en vertelt een bijzonder verhaal over kapitein Zeepok en zijn dierenbemanning. Op een dag is de kapitein nog aan wal als de boot uitvaart. Maar dat loopt niet goed af, ondanks dat de dierenbemanning ervaren lijkt te zijn. Ze lijden schipbreuk maar worden gelukkig gered door een brandweerboot. Samen knappen ze de boot weer op en varen terug naar de Oostelijke Rivier.

De hondenmatroos

De hondenmatroos gouden boekje over de zee

Door Margareth Wise Brown, Garth Williams en Han G. Hoekstra

De hondenmatroos gouden boekje over de zee

De hondenmatroos is een gouden boekje over de zee. Skipper is een hond en een matroos. Hij werd op zee geboren en toen hij op een boerderij terecht kwam wilde hij maar 1 ding, terug naar zee. Verschillende voertuigen passeren, maar niks is goed genoeg. Hij wil niet boven de zee, niet onder water, maar naar zee! Skipper gaat op avontuur op een boot, maar kreeg ook schipbreuk. De hondenmatroos beleeft nog veel meer avonturen!

Het walvisje

Door Kenneth Norris, Jane Werner Watson, Tibor Gergely en Annie M.G. Schmidt

Het walvisje gouden boekje over de zee

Het walvisje is een schattig gouden boekje over de zee. Met een walvisje op rijm geschreven. Maar ook zielig, want het walvisje wordt gevangen en komt terecht in een soort vijver. Samen met zijn vriend de zwarte dolfijn maken ze leuke kunstjes. Maar dan verhuist hij naar een groter bad…

Het bovenzeeërtje

Het bovenzeeertje gouden boekje over de zee

Door Paul Steenhuis, Hein Kruiswijk, Sieb Posthuma

Het walvisje gouden boekje over de zee

Je zou maar een vis zijn, en naar boven de zee willen zijn dat lezen we in dit gouden boekje over de zee. Maar dat kan niet want vissen horen in de zee. Maar een vriendelijke inktvis heeft een goed idee. Hij bouwt een wagentje op een vissenkom en zo kan de vis op avontuur. Langs het strand, door de stad en naar het park. Hij zag een heleboel onderweg. Via de rivier kwam hij weer terug bij de zee.

Sloffie Sleepboot

Sloffie sleepboot gouden boekje over de zee

Door Gertrude Crampton, Tibor Gergely en Han G. Hoekstra

Sloffie sleepboot gouden boekje over de zee

Sloffie is een sleepboot. Een speelgoed sleeppoot die weigerde om in een badkuip te varen. Dus nam de vader en zijn zoon de sleepboot mee naar een beekje. Daar vaarde hij wel en zelfs zo hard dat hij meevoer met de stroming van het beekje. Hij voelde zich er wel thuis. Er gebeurde van alles onderweg in de lente. Maar toen werd het nacht en het sleepbootje miste de man toch wel. De reis van de sleepboot gaat nog veel verder helemaal naar zee.. en daar wachten …. Een spannend verhaal van een gouden boekje over de zee als eindbestemming van een lange reis over de rivieren.

Specificaties Het gouden boek van de zee

Het gouden boek van de zee prentenboeken over de zee

Auteur: Gertrude Crampton, Paul Steenhuis | Uitgever: Rubinstein | Co-auteur: Margaret Wise Brown , Hein Kruiswijk, Kenneth Norris. Georges Duplaix , Nienke Denekamp | 9789047613978 | februari 2013| 192 pagina’s  | meer informatie vind je hier

Nog meer prentenboeken over de zee

https://www.stoerleesvoer.nl/plasticsoep-is-troep/

https://www.stoerleesvoer.nl/fridas-coole-klimaatboek/

Weet jij nog leuke prentenboeken over de zee?

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.