Het Evacomplex, een complexe thriller van eigen bodem!

Onlangs was ik in de lokale kringloopwinkel meteen getriggerd door het boek “Het Pilgrim Fathers Complot” van Jeroen Windmeijer. Waarom ken ik deze auteur nog niet, want het lijkt erop dat het dé Dan Brown van de lage landen is. Heerlijk om op deze manier een goede religieuze thrillerschrijver te ontdekken! Je kunt je voorstellen hoeveel zin ik had om ook het nieuwste boek “Het Evacomplex” van Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg te lezen.

Een dode man, een vermiste vrouw en een slang in een Leids hofje…

Het Evacomplex

In Het Evacomplex werkt de bekende slangendeskundige Frank van As bij natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden. Samen met zijn vrouw Cat is hij lid van een soort Pinkstergemeente met sektarische trekjes. De leider van de geloofsbeweging, Hugo Agterijk, wordt steeds extremer en krijgt door zijn charisma steeds meer invloed op Frank. Hij overtuigt hem er zelfs van om zijn kennis over slangen te delen in een geheime kennisgroep van geloofsgenoten. Op dat moment beseft hij niet wat hij zich hiermee letterlijk en figuurlijk op de hals haalt.

Ondertussen werkt journaliste Magda Filippo, goede vriendin van Cat én ex-vriendin van Frank, aan haar boek over vrouwen in de Bijbel. Zij focust op het Genesis-verhaal en de rol van Eva daarin. Een alternatieve uitleg van het verhaal van de zondeval van experts leidt naar verborgen boodschappen in het zicht, zoals in de Sixtijnse kapel. Zonder het te beseffen hebben Frank, Cat en Magda zich in een slangenkuil begeven.

Maar komen ze hier nog uit? Lees het in Het Evacomplex!

boek

Meer over de auteurs

Jeroen Windmeijer heeft al een aantal internationale bestellers op zijn naam staan als “Het Pilgrim Fathers Complot” en “Het Pauluslabyrinth”. Cultuurhistoricus Jacob Slavenburg schreef boeken over het christendom, mystiek en spiritualiteit. Hun vriendschap en kennis van geschiedenis en religie heeft geleid tot “Het Evacomplex”. Eerder schreven ze samen “Het Isisgeheim”.

het evacomplex

Complexe thriller met geschiedenisfeiten

Het eerste boek “Het Pilgrim Fathers Complot” dat ik las van Jeroen Windmeijer vond ik al een heerlijk boek. En dat is nu niet anders; “Het Evacomplex” is een intelligent spannend verhaal met in de hoofdrol Leiden. Erg fijn dat de bijpersonen, het detectiveduo Rijsbergen en Van de Kooij en de patholoog met de funky sneakers weer terugkeren. Dat gaf mij een vertrouwd gevoel, zonder dat de nadruk op deze karakters wordt gelegd.

In deze tijd van complot-wappies is het ook goed voor te stellen dat hoofdpersoon Frank extremer wordt in zijn denkbeelden en opgaat in het verhaal van zijn spiritueel leider. Tragisch, maar dus absoluut niet ondenkbaar! De link met de actualiteit en de rol van de vrouw in de patriarchale maatschappij vind ik een mooie vondst. De boodschappen die er al eeuwen zijn, maar niet direct in het oog springen, vind ik zo interessant. Het liefst zou ik direct in een vliegtuig springen om opnieuw de Sixtijnse kapel onder de loep te nemen. Liefst vergezeld door medeauteur cultuurhistoricus Jacob Slavenburg. In zijn boek “Valsheid in geschrifte” gaat hij dieper in op het ontstaan van de Bijbel zoals we die nu kennen en de verborgen agenda van de bijbelschrijvers.

Thiller én geschiedenisles

Dat is ook wat mij het meest aanspreekt aan “Het Evacomplex; het is een spannende thriller én een gratis geschiedenisles. Daarnaast zit er tempo in dit boek. Lekkere korte hoofdstukken en het verhaal wordt telkens verder verteld vanuit een ander karakter. Het boek komt nog meer tot leven door de mooie cover, de opmaak met de slang in de hoofdstukken, de foto en uiteraard de geraadpleegde literatuur en websites. Ik ga zeker de andere boeken ook lezen en mij verdiepen in de boeken van Jacob Slavenburg. Waar een bezoekje aan de kringloopwinkel al niet goed voor is!

Specificaties Het Evacomplex

Auteur: Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg | Uitgever: HarperCollins │ 9789402707212│ Maart 2021 │ 430 pagina’s │ Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Extra informatie

  • Lees ook van Jeroen Windmeijer de thriller “Het Pilgrim Fathers Complot”
  • Lees ook van Jacob Slavenburg het boek “Valsheid in geschrifte – de verborgen agenda van bijbelschrijvers”
  • Eerder schreven ze samen “Het Isisgeheim”
  • Meer achtergrond over de boeken en auteurs is op de websites van Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg
Footer5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.