Schaduw – een spannend verhaal in kerstsfeer

Wat als de kerstman niet goed is? Als kerstelfen er niet schattig uitzien, maar eigenlijk angstaanjagend zijn? Wat zou jij doen als je beste vriendin op sterven ligt en je een wens mag doen? Schaduw is het eerste boek uit een nieuwe boekenserie die een angstig kerstverhaal vertelt.

Schaduw

De dertienjarige Pete Valo is wanhopig, want zijn allerbeste vriendin Sara is heel erg ziek. Hij hoopt op een wonder. Dan wordt Pete midden in de nacht wakker van een vreemde geur. Op zijn bed zit een mysterieuze elf die hem een voorstel doet: Sara kan weer beter worden, maar in ruil daarvoor moet Pete zijn schaduw opgeven. Pete aarzelt, maar gaat akkoord. Het duurt niet lang voordat hij zijn schaduw gruwelijk gaat missen…

Dit bloedstollende avontuur voert je door sneeuw en ijs, naar Lapland en het noorderlicht en langs gevaarlijke wezens die zich in het duister verschuilen. Het eerste deel in een nieuwe serie van Timo Parvela, met geweldige tekeningen van Pasi Pitkäne.

Vriendschap

Naast dat de schaduwen in dit spannende boek centraal staan is er nog iets heel belangrijks. Vriendschap. Door de vriendschap liefde van Pete voor Sara wordt ze weer beter gemaakt. Al voelde het als een droom dat hij daar zijn schaduw voor opgaf.

Zonder zijn schaduw voelt hij zich niet compleet. Het lijk wel alsof hij niks meer voelt, alsof er slechts een schaduw van hem is overgebleven. En steeds meer heeft hij het idee dat hij niet de enige is die zonder schaduw leeft.

Kerstman versus Krampus

Ik las dit boek tijdens de Kerst, niet wetende dat het boek over Kerst en de Kerstman zou gaan. Uit de synopsis en beschrijving van het boek had ik dit niet opgemaakt. In het boek wordt ook gesproken over de Krampus. Hier heb ik zelf nog nooit een verhaal over gelezen en moest ik dus even voor opzoeken wat of wie dat is.

Krampus is een figuur uit de Europese folklore, vooral in Centraal-Europese landen zoals Oostenrijk, Duitsland, Hongarije en delen van Italië. Deze figuur wordt vaak geassocieerd met de kersttijd en heeft een tegengestelde rol ten opzichte van de traditionele kerstman. Terwijl de kerstman cadeautjes brengt aan kinderen die braaf zijn geweest, wordt Krampus gezien als een angstaanjagende metgezel die stoute kinderen straft.

Krampus wordt afgebeeld als een demonische wezen, met klauwen, horens en soms geitenpoten. Hoewel Krampus een angstaanjagend personage is, wordt zijn rol vaak gezien als een manier om kinderen te waarschuwen om zich goed te gedragen tijdens de kerstperiode. Het is meer een traditie die folklore en duistere legendes vermengt met de feestelijke sfeer van de feestdagen.

Schaduw Auroria

Schaduw kwijt als offer

Dat de kinderen en volwassenen in hun boek hun schaduw kwijtraken in ruil voor een goede daad is natuurlijk heel mooi. Maar in elfenland is er ook van alles aan de hand.
Het boek heeft veel verschillende verhaallijnen waarin het verhaal van Pete natuurlijk centraal staat. Maar er is ook het verhaal van Uudit. Een schaduwwever die gevangen wordt genomen door belangrijke elfen. Zij krijgt echter een belangrijke taak, maar of ze die kan uitvoeren?

Ik ben licht in de war merk ik van het lezen en tijdens het lezen heb ik volgens mijn moeder een menig zucht gelaten en een tjonge gezegd. Want dit verhaal had ik niet zien aankomen, maar grijpt me wel op de een of andere manier. Ik geloof namelijk in wie goed doet, goed ontmoet. En het verhaal over Schaduw laat eigenlijk zien dat als je iets goed doet voor een ander, je zelf daar ernstige gevolgen aan ervaart.

Gelukkig is het maar een sprookje, vannacht geen elf op mijn schoot a.u.b. die muf ruikt en mij een wens laat doen.

Schaduw

Specificaties Schaduw

Auteur: Timo Parvela | Illustraties Pasi Pitkäne | Vertaling: Sophie Kuiper | Uitgeverij condor | 9789464530681 | 31 augustus 2023 | 192 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.