Een schittering van geluk, een schitterende roman van Esther Waij

Voor vele van jullie is de naam Esther Waij misschien bekend, ik echter had nog nooit van haar gehoord. Het verbaasde me dan ook toen ik zag hoe bekend ze eigenlijk is. In menig populaire tv-serie heeft ze wel als actrice een rol gehad: Medisch Centrum West, Baantjer, Goede Tijden Slechte Tijden, Wittekerke, Sam Sam en nog veel meer. Al klopt het dan wel meteen dat ikzelf nog nooit van haar had gehoord, ik kijk namelijk al deze series niet. Ik kijk überhaupt heel weinig tv. Want, denkt deze boekenwurm dan, in die tijd lees ik dan liever weer een boek. Het was dus een aangename verassing toen ik dit boek in handen kreeg en las wat Esther Waij al allemaal gedaan had en waar ze nog mee bezig is. Des te nieuwsgieriger werd ik naar haar boek Een schittering van geluk.

Bijna niemand was tevreden over zichzelf, maar genadeloos zoeken naar ‘fouten’, dat was zonde van je tijd, want hoelang was je nu eigenlijk op aarde?

kader voorkant roman Een schittering van geluk – Esther Waij

Synopsis Een schittering van geluk

Een schittering van geluk is een bijzonder liefdesverhaal met een spannende ontknoping. Bij Ben en Nina is het liefde op het eerste gezicht. Ze komen uit zeer verschillende milieus; Ben uit een zwaar gelovig, arm gezin waar vader en broer aan de drank zijn, de vrijgevochten Nina is van goede komaf. Haar ouders bieden Ben heimelijk geld als hij het contact met hun dochter snel verbreekt, en ze dreigen Nina met onterving. Maar de liefde blijkt sterker. Ben en Nina trouwen. Het geluk in hun huisje tussen de bollenvelden lijkt na de geboorte van twee dochtertjes volmaakt.

Tot Nina onverwachts ook verliefd wordt op een ander. Er ontstaan barsten in het volmaakte plaatje. Ben belandt in een emotionele rollercoaster van twijfel, schaamte en woede. Als Nina ernstig ziek wordt, is de chaos compleet… Een schittering van geluk is een krachtig vertelde, sfeervolle roman, met een verrassende en spannende ontknoping. Direct na lezing van het manuscript kocht producent Rob Houwer de filmrechten van dit boek.

achterkant roman Een schittering van geluk esther waij

Een bezige bij die Esther Waij

Esther Waij is in 1974 geboren in Schagen, West-Friesland. Nu woont ze in Amsterdam. Na haar vwo-opleiding ging ze naar de toneelschool. Tijdens haar studie werd ze al gescout om in Medisch Centrum West mee te spelen. Dé dramaserie van de jaren 80/90.  Ze behaalde haar diploma voor de toneelschool en de dansacademie en kreeg rollen in diverse andere tv-series. Ook speelde ze toneel maar nadat ze een tv-programma had gepresenteerd over schrijvers en verteltechnieken besloot ze zelf te gaan schrijven.

Ze heeft film en tv-scenario’s geschreven, waaronder voor ‘Costa’ en ‘Zoop’. Haar eerste roman Inez & Zo* kwam uit in 2007. Het jaar daarop volgde Man op je lip*. Beide boeken werden goed ontvangen en kregen lovende woorden van o.a. Het Parool recensies Theodor Holman: Heb ervan genoten’’, als van LINDA: ‘’Grappig en ontroerend’’. Haar scenario voor de speelfilm ‘Drama Queen’ wordt binnenkort verfilmd. Nu is ze bezig met het scenario ‘Soldaat van Oranje 2 & 3, nog andere film en tv-projecten én haar nieuwe roman ‘Goddelijk’ is ook al in de maak. Tussen al deze dingen door heeft ze dus tijd gehad om de roman ‘Een schittering van geluk’ te schrijven. Een bezige bij dus. Nu al een diepe buiging.

esther waij

In één woord Geweldig!

Laat ik het maar meteen zeggen: ‘’Dit boek vind ik geweldig!’’ Ik was echt van de eerste tot de laatste letter geboeid. Het boek was in twee ochtenden uitgelezen. Wat een prachtige schrijfstijl heeft Esther Waij, die bovendien af en toe weet te verassen qua opmaak. Daarnaast is ‘Een schittering van geluk’ zoveel meer dan een roman. Het is spannend, psychologisch en dramatisch. En op het einde zitten er twee wendingen die ik echt niet aan zag komen. Wat ook mooi aan dit verhaal is, is dat het tijdloos is. Bovendien kan het eenieder overkomen, of kent wel iemand die dit overkomen is.

Jongens, vervolgende ze, méén die glimlach. Het houdt voor ons allemaal een keer op. Bij de een gebeurt het als hij oud is, de ander is jong, sommigen moeten strijden en bij anderen gaat het juist heel snel. Ik heb geluk gehad met jullie. Zo’n mooi leven. Dus, bezoekers van mijn bed, weg die tranen.

quote boek esther waij

Alle emoties en keuzes zijn zo herkenbaar en te begrijpen

Heel even had ik een déjà vu naar ‘Er komt een vrouw bij de dokter’, maar dat was maar voor kort, want ‘Een schittering van geluk’ gaat wat mij betreft nog veel dieper op de emoties in. De hoofdpersonages zijn levensecht beschreven waardoor het verhaal recht je hart binnenstapt. Althans dat was mijn ervaring. Er zitten ook opmerkingen in die zo waar en herkenbaar zijn:

‘’Op afbetaling? Zijn hoofd maakte acuut een horizontale beweging. Hier was hij heel stellig in. ‘Je hebt wat je hebt, als je het niet hebt, is het niet van jou’’

De schrijfster heeft de personages zo open beschreven dat voor elke keuze die iemand ook maakt in het verhaal, je als lezer begrip kan opbrengen. Ook de onmacht en het ongeloof komen geloofwaardig over. Zelfs het einde snap ik, hoe moeilijk en onverteerbaar dat ook is. Zelden kwam een boek qua emoties zo dichtbij, zonder dat het een situatie beschrijft die voor mij herkenbaar is en dat is knap. Dat is echt heel knap.

Het zijn vooral de manier van leven van de hoofdpersoon Nina die tot denken aanzet. Bij haar is het niet ‘of/of’, zelfs niet ‘en/of’. Nee bij haar is het ‘en/en’. Het verhaal ‘Een schittering van geluk’ wil je vertellen dat je genoeg liefde hebt om aan meerdere te geven en dat je moet accepteren wat je overkomt. Maar de belangrijkste les is denk ik wel dat wat je ook denkt of doet; je dient altijd respect voor de ander te blijven houden.

Zie sterven ook eens zo, zie sterven als gaan naar de uitgang. Zo kunnen we het toch ook bekijken? Het maakt niet uit of dat weer een ingang is van iets anders, of dat er na de dood misschien helemaal niets is.

quote verhaal esther waij

Titelverklaring

De titel ‘Een schittering van geluk’ is zo mooi gekozen. Geluk is niet iets wat je kan vasthouden, het komt en het gaat. Het is niets groots, het is een schittering. Ik kan niet anders dan de andere boeken van Esther Waij te gaan lezen en uitkijken naar haar nieuwe boek ‘Goddelijk’.

Een schittering van geluk

Specificaties Een schittering van geluk

Auteur: Esther Waij | Uitgeverij: De Kring | Eerste uitgave: 2023 | Aantal bladzijden: 256 | ISBN 9789462972575 | Genre: roman, drama, familie, psychologisch, literaire roman | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.