Sektes, cults en geheime genootschappen, een overzicht

Mensen zijn door de eeuwen heen naar de zin van het leven op zoek. En naar de betekenis van het leven. Waar het vroeger donderde en dit onbekend was, werd dat toegeschreven aan grote boze machten. Tegenwoordig hebben we veel meer kennis. Maar dat wil niet zeggen dat er meer vragen beantwoord worden. Of dat de zin en betekenis gevonden wordt. Wat maakt het dat sommige mensen opstaan uit een massa en volgers krijgen in hun vaak radicale levensovertuigingen? Of waarom gaan mensen volgen? Dat vind ik misschien nog wel boeiender. Sektes, cults en geheime genootschappen is een boek wat de grootste namen en groepen in een boek bundelt.

hoofd Sektes cults en geheime genootschappen

Sektes cults en geheime genootschappen

Door de eeuwen heen zijn mensen altijd op zoek geweest naar het hogere en de zingeving van het leven. Goeroes bestaan al eeuwenlang en hebben hun discipelen naar ‘het licht geleid’. Maar dat is maar een kant van de zaak. Vele malen ging het echter mis. Grootheidswaanzin, occultisme, satanisme en zelfverrijking zijn altijd hand in hand gegaan met dit fenomeen. In dit boek worden zedenmeesters tegen het licht gehouden hetgeen een onthullend beeld oplevert, van de massale zelfmoord in Jonestown tot de vuurdood van de volgelingen van David Koresh in de VS. Sektes, cults en geheime genootschappen neemt je mee.

Oorsprong

Het woord sekte komt etymologisch gezien van het Latijnse woord secta. Letterlijk betekent dit richting, of pad/weg. Wil je het ruimer interpreteren dan kan je het zien als een pad wat bewandeld wordt door een persoon. Een filosofische leer of school. Tegenwoordig is het woord sekte onlosmakelijk verbonden met negatieve associaties. Het staat voor een gesloten niet traditionele beweging, vaak vermengt met een (nieuwe) religie. Het woord cult vind als basis een verering of verheerlijking van een persoon, voorwerp of godheid. Een actieve fanbase zou je dus ook een cult kunnen noemen. Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen religieuze en niet religieuze cults. In elke cult is een leider die zich ergens tegen een algemeen geaccepteerde heersende opvatting afzet. Zo lezen we in de inleiding van Sektes, cults en geheime genootschappen.

De meeste sektes beginnen in feite als een cult. Het grote verschil is dat een sekte geheimer is, meer gesloten, beter georganiseerd en altijd een charismatische leider kent. De leider is vaak de persoon die mensen ook willen volgen. Al is het bij een gesloten sekte vaak de vraag of van wat je te zien krijgt, dit ook wel echt de harde kern is. Ik denk zelf dat vaak de grote leiders zich in schaduwen hullen. Sektes, cults en geheime genootschappen kennen een grote aantrekking op mensen. De fascinatie voor deze geheimzinnige groeperingen is groot. Wat beweegt mensen ertoe om te volgen of te gaan leiden. En welke geheimen worden er niet gedeeld. Zeker nu in deze tijd waarin we leven met de pandemie en complotgekkies, laaien ander soort denkbeelden weer flink op. En vind het een groot gevolg.

Inhoud

Sektes, cults en geheime genootschappen kent een voor mij boeiende inhoud. Ik heb een waaromhonger. Waarom ontstaan bepaalde cults en sektes. Waarom volgen mensen bepaalde leiders? Het psychologische aspect fascineert me mateloos. Tegelijk is het gewoon gruwelijk want veel van die sektes en cults kennen een niet al te fijn verloop. Misbruik, onderdrukking, moord, zelfmoord, manipulatie, brainwashing, indoctrinatie, misleiding en uitbuiting zijn vaal verweven met het sekteleven.

Puur inhoudelijk vind ik Sektes, cults en geheime genootschappen dus boeiend. Ik lees graag over de charismatische Charles Manson of oude genootschappen zoals de Priorij van Sion of De Orde van de Zonnetempel. Maar ook de Scientology komt aan bod en dat is een wat nieuwere sekte en vrij bekend doordat een aantal grote acteurs zich hierbij aansloten. En zo wist ik ook niet dat we onze eigen sekteleider hadden, namelijk Lou de Palingboer. Er staan meer nieuwe namen in en dat vind ik leuk om aan mijn kennis over dit onderwerp toe te voegen.

Sektes cults en geheime genootschappen

Uitwerking Sektes cults en geheime genootschappen

Dat gezegd hebbende moet ik wel nu wat kritischer over Sektes, cults en geheime genootschappen zijn. Het boek zit wat mij betreft niet zo goed in elkaar. Er staan veel spelfouten in, de opmaak per onderwerp is totaal anders en vaak lijkt het op een slechte vertaling plus knip en plak werk. Het boek lijkt meer aan de vraag te willen voldoen dan dat het ook echt een liefde of passie voor dit onderwerp kent. De inleiding eindigt wat vreemd in mijn ogen, alsof je een spannend verhaal verteld waarvan de gruwelijkheden niet alom bekend zijn. Dit is geen horrorverhaal bij een kampvuur. Dit is pure non-fictie, gruwelijkheden der mensheid die gebeurd zijn. En die nog gebeuren.

Ik was benieuwd naar onze eigen Lou de Palingboer en ik snap niet precies wat ik aan het lezen ben. Zijn die quotes van Lou zelf? Is het de auteur? Zijn het de geschriften van die sekte. Ik heb echt geen idee. Ook is het doordrenkt met aannames en persoonlijke meningen. Zoals op bladzijde 162: De kinderjaren van Louwrens zullen geen pretje zijn geweest. Vanuit waar wordt die conclusie getrokken, welke onderbouwing is er? Er voor wordt gesproken over zeer religieuze ouders, en mij lijkt dat vreselijk. Maar wie zegt dat Lou daaronder gebukt ging?

Sektes cults en geheime genootschappen

Leuk onderwerp, kan beter

Sektes, cults en geheime genootschappen is een boek wat ik niet helemaal heb gelezen. Ik kom niet door de hoofdstukken heen. Het is een ratjetoe. Zo hebben sommige onderwerpen wel subtitels zodat je weet dat er nu over het ontstaan gesproken gaat worden. Andere hebben dit niet en wat volgt is een lap met moeilijk doorleesbare tekst waar een samenhang lastig in te ontdekken is. Zelfs een sekte is nog toegankelijker dan de tekst op sommige plekken.

Toch laat ik altijd graag de keuze aan jullie, onze lezers zelf. Voor mij is Sektes, cults en geheime genootschappen een boek met boeiende informatie. Ik heb ook zeker nieuwe dingen geleerd. Qua uitwerking voel ik dus helaas geen match en gebruik ik de nieuwe informatie om te gaan Googlen om meer over die onderwerpen te weten te komen.

Dit boek heeft ook een uitgave met een andere ondertitel: Sektes. Van religie tot waanzin. Ik weet niet welke nieuwer of ouder is.

Specificicaties Sektes, cults en geheime genootschappen

Auteur: Vincent Dumas | Uitgever: TDM | 204 paginas | Juli 2019 | 9789493001121 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.