Ons huis, een kijk- en voorleesboek over een bijzonder huis

Het thema van de Kinderboekenweek 2023 is Bij mij Thuis. Hoe woon je, met wie en waar? Een mooi thema, want er zijn zoveel variaties mogelijk. En dat is natuurlijk heel leuk om over te lezen en leren. Dit kijk- en voorleesboek Ons Huis past goed bij dit thema. Van de zolder tot de tuin, we nemen overal een kijkje. Wees welkom!

Ons huis

Welkom in ons huis

Zomaar even ergens binnenkijken, wie wil dat nou niet? Hoe is de inrichting, wie wonen er en welke gebruiken hebben de bewoners? Nieuwsgierig worden we er van! In dit kijk- en voorleesboek krijgen we de kans om even mee te kijken in een groot huis waar verschillende gezinnen wonen.

Iedereen kent ze wel, de bakstenen huizen die zwijgend langs de straten staan. Toch is ons huis heel bijzonder.

We beginnen in dit huis op de zolder, en we zien de vleermuizen die daar wonen. Dat is toch wel bijzonder om deze logees in huis te hebben! Daarna nemen we een kijkje in de andere kamers en de bezigheden van de bewoners. Bijvoorbeeld kinderen die worden gewekt om 8 uur, spullen die naar de rommelmarkt worden gebracht en pompoenen die in de tuin worden gekweekt. Verschillende kleine verhalen van de bewoners worden verteld. Er is dus genoeg te zien in dit voorleesboek.

Ons huis

Samen zoeken en kijken

Ons Huis is oorspronkelijk een Duitse uitgave, van auteur en illustrator Rotraut Susanne Berner. We zien dat terug in de namen in de verhaaltjes: bijvoorbeeld Andrea, Frederick, Niko en Bernd. Daar moesten we even aan wennen, maar het is ook juist leuk om te benoemen dat het een huis in Duitsland is. Het is ook net weer anders dan de meeste huizen in Nederland!

Er is genoeg te bekijken in dit stevige kartonboek. Er staan (helaas) geen echte zoekopdrachten in. Dat maakt wat ons betreft een boek vaak nog leuker en uitdagender. Maar je kunt er tijdens het voorlezen natuurlijk wel zelf opdrachten bij verzinnen. Stel vragen zoals zie je de gestreepte kat, waar is de rode bal, hoeveel dieren tel je? Een goede manier om de aandacht van kinderen bij het voorlezen te houden. Want het vergroot de woordenschat, detailwaarneming en ruimtelijk inzicht.

Kinderboekenweek 2023

De Kinderboekenweek 2023 met het thema Bij mij Thuis vindt plaats van 4 t/m 15 oktober. Dit boek past hier dus goed bij. Ons Huis is geïllustreerd door de Duitse Rotraut Susanne Berner, één van ’s werelds bekendste en beroemdste illustratoren. Voor haar prentenboeken ontving ze al tweemaal een Zilveren Penseel. In 2016 won ze de prestigieuze Hans Christian Andersenprijs. Op StoerLeesVoer vinden we haar werk ook terug in het prentenboek Samen.

Dit kijk- en voorleesboek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer drie jaar. Het laat op een leuke manier allerlei dagelijkse bezigheden zien in verschillende gezinssituaties. Praat met je kind ook eens over het thema bij ons thuis. Welke verschillen zijn er bijvoorbeeld in dit boek met jullie eigen huis? Heb je misschien een droomhuis waar je het allerliefste zou willen wonen? Zoals in een tent, een woonboot, boomhut of bovenin een toren? Zoveel mogelijkheden!

Leuk om de fantasie en nieuwsgierigheid te prikkelen. Dat is natuurlijk ook wat de Kinderboekenweek wil bereiken. Bekijk de themablog voor meer interessante titels en leestips!

Ons huis

Specificaties Ons Huis

Auteur en illustrator: Rotraut Susanne Berner | Vertaling: Anja DeLombaert | Vormgeving: Keppie & Keppie | Uitgeverij: Lannoo | 9789401493543 | juni 2023 | 16 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Ons huis
Footer 8 met bol verwijzing
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.