Het grote niet te vermijden verhalenboek – een mooi protest

Het grote niet te vermijden verhalenboek heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Elk jaar wordt er een nieuw kinderboekenweekgeschenk uitgegeven. Een boek dat je ontvangt als je in de boekwinkel een kinderboek koopt tijdens de Kinderboekenweek. In 2022 is dit voor het eerst in de geschiedenis van dit geschenk een boek dat niet door een Nederlandse auteur geschreven is. Wat ongelooflijk zonde, we hebben zoveel geweldige Nederlandse auteurs. Ondanks de populariteit van de Waanzinnige Boomhut-reeks vind ik ook de keuze voor het boek Waanzinnige Boomhutverhalen onbegrijpelijk.

Het grote niet te vermijden verhalenboek

Lemniscaat, een van de grootste uitgeverijen van kinderboeken, vond het een grote schok dat deze keuze gemaakt werd. Ze deden dan ook in december een oproep aan al hun auteurs:

Jullie zijn waarschijnlijk net zo verbijsterd als wij dat het Kinderboekenweekgeschenk 2022 niet door een Nederlandse auteur wordt geschreven. Wij hebben daarom besloten om voor de Kinderboekenweek een fantastische verhalenbundel uit te geven van al het Nederlandse talent dat Lemniscaat uitgeeft en heeft uitgegeven. Hebben jullie zin om mee te doen?
Jullie bijdrage mag van alles zijn: kort, lang, over welk onderwerp en in welk genre dan ook – als het maar geschikt is voor lezers tussen de 10 en 14 jaar. […] Doen jullie mee?

Website Lemniscaat

Het grote niet te vermijden verhalenboek

Binnen een paar minuten had Lemniscaat antwoord van zeer veel auteurs en illustratoren. Hiermee was het idee voor Het grote niet te vermijden verhalenboek geboren.

Het grote niet te vermijden verhalenboek bevat verhalen en gedichten over allerlei verschillende onderwerpen. Over ‘grote onderwerpen’ als de dood, de liefde, angstig zijn, groeien en over ‘kleine onderwerpen’ als sokken, een boomhut (ja echt), en kersentomaatjes. Het is een boek voor alle mensen vanaf 10 jaar. Want volwassenen zullen ook echt smullen van dit boek.

Deze bundel vol verhalen geeft ook een inkijkje in de schrijfstijl van de verschillende auteurs. Natuurlijk spreekt het ene verhaal je meer aan dan het andere verhaal. Ik zie het als een ideale manier voor boekpromotie in de klas. Je kunt heel goed verschillende schrijfstijlen met elkaar vergelijken en jongeren op zoek laten gaan naar karakteristieken van een auteur. En bovenal is een Het grote niet te vermijden verhalenboek een boek om van te genieten en dankbaar te zijn voor de hoeveelheid goede Nederlandse auteurs van kinderboeken.

Het grote niet te vermijden verhalenboek

Een verscheidenheid aan auteurs

Aan Het grote niet te vermijden verhalenboek hebben 33 auteurs meegewerkt. Ook illustratoren hebben hun pen/computer gepakt en zijn aan de slag gegaan. Het boek bevat 1 terugkerende illustratie. De verhalen zijn verder niet geïllustreerd.

Pieter Koolwijk schrijft in de bundel Het grote niet te vermijden verhalenboek een grappig verhaal genaamd Het boomhutverbod. Alleen om de titel moest ik al lachen, gezien de aanleiding voor dit boek. Koolwijk legt een link naar ‘gekozen’ worden door het ‘Speelgoed van het jaar’ erbij te betrekken en heeft het daarna over twee kampen. De groep die het eens is met de uitverkiezing en een groep die het er niet mee eens is. Daarna gaat Koolwijk in op een Australische boomhut met teveel verdiepingen. Het is wat mij betreft heel goed bedacht. Met een overduidelijke link, maar zonder dat het te flauw wordt. Ook is het gewoon nog een heel leuk verhaal om te lezen.

Jan Terlouw weet in één verhaal, Daphne en haar wesp, verschillende dingen aan elkaar te koppelen. Een werkelijke kunst om het thema van de kinderboekenweek in de laatste regel nog weten te verbinden aan de situatie in Rusland. Net als Pieter Koolwijk doet hij dit op een luchtige manier, zonder dat het hele verhaal ermee wordt overgenomen. Het verhaal Daphne en haar wesp is mooi te gebruiken om in de eerste klassen van het Voortgezet Onderwijs in te gaan op thematiek van een verhaal. Hoe komt de wesp in verschillende lagen van het verhaal terug?

Het grote niet te vermijden verhalenboek

Gedichten en verhalen

Marco Kunst heeft in Het grote niet te vermijden verhalenboek meerdere gedichten geschreven. Deze gaan allemaal over het strand en de zee. Mijn favoriet is het gedicht Meisje van de zee. Een toegankelijk gedicht om te lezen, maar ook erg mooi om met kinderen nader te analyseren. Esther Sprikkelman en Mireille Geus hebben ook gedichten toegevoegd aan de bundel.

Gedicht Marco Kunst

Marloes Morshuis heeft bomen als thema genomen. Ook zij kan het niet laten er een boomhut bij te betrekken. Het verhaal De rapers van Rongelo begint met een spannende kleine proloog, waardoor je direct door wil lezen.

Joyce Pool kennen we van het boek Stamppot met kogels. Ook in Het grote niet te vermijden verhalenboek heeft zij een historisch verhaal geschreven. One if by land and two if by sea speelt zich af in 1775 en is een spannend, meeslepend verhaal.

De auteurs en onze recensies

Over wie schreven wij al eerder? Lees meer over de auteurs die betrokken zijn bij Het grote niet te vermijden verhalenboek:

Cees van den Berg – Inge Besaris – Arienne Bolt – Alyze Bos – Ilse Bos – Wim Bos – Carolien Ceton – Annemarie van der Eem – Ruth Erica – Mireille Geus – Jolien Janzing – Saskia de Jong – Pieter KoolwijkAnke Kranendonk – Marco Kunst – Gracia Lebbink – Annejan Mieras – Eva Moraal – Marloes Morshuis – Beatrijs Oerlemans – Joyce PoolAnna van Praag – Peter-Paul Rauwerda – Emke RientsmaMaranke Rinck – Joan de Ruijter – Jowi Schmitz – Esther Sprikkelman – Mathilde Stein – Jan Terlouw – Tjibbe Veldkamp – Ellen van Velzen – Marlies Verhelst

Zoals je kunt zien Het grote niet te vermijden verhalenboek bevat voor iedereen wel een geschikt verhaal! En het allermooist is, het is voor maar 9,99 euro te koop!

Specificaties Het grote niet te vermijden verhalenboek

Auteurs: divers | Omslag: Leon ter Molen | Uitgever: Lemniscaat | 9789047714712 | 300 pagina’s | juli 2022 | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.