Dit kan pijn doen – een ijzingwekkende donkere roman

Het boek wat voor Dit kan pijn doen las, was heel rustgevend. Dat kan ik van Dit kan pijn doen niet zeggen. Wat een adrenaline kreeg ik van dit boek vanaf de proloog. Het had net zo goed “Dit doet pijn” kunnen heten, want ik kreeg er bijna buikpijn van. Zo ongemakkelijk en spannend tegelijk. Een ijzingwekkend verhaal over twee zussen – de een in de greep van een sekte, de ander gevangen in een web van haar eigen leugens.

Dit kan pijn doen cover

Over Dit kan pijn doen

‘Zullen wij je zus vertellen wat je gedaan hebt, of kom je dat zelf doen?’
Zakenvrouw Natalie Collins ontvangt vanuit het niets een mail vanaf het retraite-eiland Wisewood. Haar jongere zusje Kit heeft zich daar teruggetrokken om in de beslotenheid van deze sekte de dood van hun moeder te verwerken. Ze dacht daar een beschutte plek en steun te vinden, maar met die mail dreigt Wisewood plots Natalies grootste geheim aan Kit te onthullen. Natalie vertrekt halsoverkop naar het eiland. En dan blijkt dat het niet zo gemakkelijk is om los te komen uit de greep van Wisewood en zijn charismatische leider.

In deze donkere psychologische roman volgen we vrouwen die op hun eigen manier lijden onder traumatische ervaringen uit hun kindertijd. Ze zijn zoekende hoe daarmee om te gaan. Moet je ervoor wegrennen, leg je je lot in andermans handen. Of moet je de directe confrontatie aangaan met je ergste angsten?

achterkant

Donker en oncomfortabel

Laat ik starten met een trigger warning. Als je getriggerd wordt door mishandeling in welke vorm dan ook, dan is mijn advies om Dit doet pijn niet te lezen. Echt beter van niet. Maar dat gezegd hebbende, is het lang geleden dat ik een boek zo spannend vond. Het zit ‘m in de combinatie van sektes, sadisme, opgroeien met een verknipte ouder. En tot slot het spelen met de verschillende POV’s. Dat heeft Wrobel zo goed gedaan, dat ik tot driekwart van het boek volledig op het verkeerde been werd gezet. Je volgt de twee zussen Kit en Natalie en de verhaallijnen werken naar elkaar toe. En tot mijn grote verbazing… nee ik verklap niks.

Ook verfrissend is dat er een aantal absoluut verdorven karakters tussen zitten. En dat vond ik eigenlijk wel lekker. Dit past in de donkerheid van Dit doet pijn. Klinkt het je wat onrealistisch? Dat is dit boek dus echt niet. Sinds ik de podcast “In de ban van sektes” volg, kijk ik nergens meer van op.

Principe I: Ik wil een leven leiden waarin ik vrij ben
Principe II: Zolang ik bang ben, kan ik niet vrij zijn.
Principe III: Ik moet alle obstakels die mijn pad

naar vrijheid hinderen, elimineren.
Ik ben godvergeten onoverwinnelijk!

Uit Dit kan pijn doen, pagina 389 en 394

Maar heftig? Dat dus wel. En daarmee is mijn conclusie dat het een lekker boek is voor fans van donkere (thriller)romans die houden van een sadistische twist en/of van sektes. Ben je niet zo van de heftigheid, dan beter iets gezelligers lezen.

Dit kan pijn doen

Podcasttip!

Speciaal voor jou van mij: een podcasttip met achtergrondinformatie over sektes die bestaan (hebben). Gruwelijk eng en niet voor de tere zieltjes.

Specificaties Dit kan pijn doen

Auteur: Stephanie Wrobel | Vertaling: Titia Ram | Uitgeverij: Prometheus | 400 pagina’s | 9789044644135 | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.