Bij de buren – een prachtige roman van Kristine Bilkau

Soms verrast een boek je zo, dat je er wat stil van bent. Dat gevoel heb ik nu na het lezen van Bij de buren. Een roman van Kristine Bilkau. Op het eerste gezicht oogt het wat zwaar en saai als het ik het boek vast hebt. Maar echt… dat is niet het geval. Saai is het absoluut niet, zwaar ook niet! Wel is het heel goed geschreven en heeft het mij van begin tot einde weten te boeien. Dat is best knap voor een roman, omdat ik graag thrillers lees waar je als vanzelf in meegezogen wordt. De auteur weet dit ook bij een roman voor elkaar te krijgen bij mij.

Bij de buren

Bij de buren

Een dorp in het groen, aan het grote kanaal dat de Noord- en Oostzee met elkaar verbindt. Julia en haar man, eind dertigers, zijn hiernaartoe verhuisd omdat de grote stad te duur is geworden. Ze hopen dat het leven op het platteland overzichtelijker en minder hectisch is. Dat het misschien toch nog lukt met hun kinderwens.

In hetzelfde dorp, bij de buren, zoekt de zestigjarige Astrid een opvolger voor haar artsenpraktijk, terwijl ze niet weet wat ze aan moet met de boze brieven die ze steeds vaker in de postbus van haar praktijk vindt. Julia en Astrid cirkelen om elkaar heen, ze doen hun best om hun teleurstellingen te verbergen en de moed erin te houden.

Kristine Bilkau weet in Bij de buren de verborgen aardverschuivingen, groeiende eenzaamheid en onzekerheid in een (vrouwen)leven invoelbaar te maken. Is er iets verloren gegaan? En wat dan?

Lieflijk en rauw

In Bij de buren zie ik een mooie balans tussen een lieflijke roman en een rauwere werkelijkheid. Julia en Astrid wonen ‘in het groen’. De beschrijving van Kristine Bilkau hiervan zorgt voor een beeldende voorstelling van de context in het dorp. Een rustige plek, een wat verlaten centrum, vaste bewoners die elkaar kennen. Toch spelen er vanzelfsprekend ook in een dorp rauwere zaken af. Een vader die niet gekend is, mensen die van de aardbodem lijken verdwenen, spannende brieven.

Af en toe lijkt het alsof je met Bij de buren in een thriller bent beland. Er hangt namelijk een zweem van spanning in de lucht. Soms voelt het dan ook alsof je de ‘dader’ moet zoeken, of het moment dat alle verhaallijnen samenkomen tot één grote gebeurtenis. Op een ander moment lijkt Bij de buren juist weg te gaan van dit ‘whodunit‘ gevoel en komt er een prachtige beschrijving naar voren. Kristine Bilkau weet met goed gekozen woorden en een fijn ritme in haar zinnen mij mee te voeren, alsof ik echt in het dorp rondwandel.

De vrouw centraal in Bij de buren

Kristine Bilkau zet in Bij de buren de vrouwen centraal. We volgen in meerdere verhaallijnen Julia en Astrid uit het dorp. Twee generaties, waarbij verschillende thema’s de revue passeren. Kinderwens, gezondheid, de rol van je eigen opvoeding, vriendschappen. De hang naar rust en overzicht, maar tegelijkertijd ook de eenzaamheid die dit soms met zich meebrengt.

Op de cover van Bij de buren staat een schilderij van Charlotte Keates. Dit schilderij heet Under Treatops 1. Dit schilderij zei mij bij de eerste aanblik niet zoveel, maar nu ik het na het lezen bekijk zie ik de thema’s ook hierin terug. De aantrekkelijkheid van rust, maar tegelijkertijd de eenzaamheid van de lege bank.

Bij de buren

Kristine Bilkau

Kristine Bilkau woont in Hamberg. Ze won als journalist en auteur verschillende prijzen. Haar roman De gelukkigen werd bekroond met de Duitse Franz-Tumler-prijs, de Klaus-Michael-Kühne-prijs en de prijs voor het beste romandebuut van 2015. Haar tweede boek, Een liefde, in gedachten*, werd lovend ontvangen door pers en lezers. Bij de buren werd ook genomineerd voor de Deutsche Buchpreis 2022. Dit is de belangrijkste prijs voor Duitstalige romans.

Ik heb, denk ik, niet eerder een roman gelezen dat is vertaald vanuit het Duits. Het was dus even wennen dat ik af en toe Duitse termen tegenkwam in Bij de buren. Maar al gauw zat ik er al helemaal in! De vertaling door Ymke van der Staay is heel goed gedaan. Ik vind dat altijd een grote kunst, zo’n goed geschreven boek kunnen vertalen, waarbij het poëtische en de ritmiek behouden blijft.

Specificaties Bij de buren

Auteur: Kristine Bilkau | Vertaling: Ymke van der Staay | Uitgever: Cossee | 288 pagina’s | februari 2023 | 9789464520682 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.