Sem zonder speentje! Geef jij de speen mee aan Sint?

Als je laatste kindje zonder speentje moet gaan leven dan is dat voor sommige ouders misschien wel moeilijker dan voor het kindje. Zo is dat in elk geval bij ons. Want zonder speentje zijn ze alweer zo gróót. Dus laatst stelde ik voor dat ons jongste meisje nu toch maar zonder speentje verder moest, maar haar papa zei: ‘nog even wachten?’ Goed, hij gaat niet naar het consultatiebureau, waar ze dan toch weer gaan benadrukken dat het tijd wordt om het speentje achter ons te laten. Het is aan mij het belang daarvan over te brengen. Daar ben ik niet zo goed in. Maar daar zijn gelukkig boeken voor. Zoals Sem zonder speentje. Gastblogger Astrid las dit boekje samen met haar dochter. 

Sem zonder speentje

Sem zonder speentje

Mijn dochter van net tweeëneenhalf blijkt ook nog heel erg gehecht aan haar speentje. Of, zoals zij het altijd noemt haar ‘mimi’.  Net zoals Sem uit Sem zonder speentje. Laatst vertelde ik hoe haar oudere zus haar speentje destijds in haar schoen had gestopt om ze mee te geven aan de Pieten, voor de baby Pieten. Dat was toen een groots gebaar van haar en het werkte heel goed. Dus ik hoopte op nog zo’n genereus kind. Maar ze keek me aan alsof ik gek geworden was.

Sem zonder speentje

Onze jongste ziet dat niet zitten. Toen zag ik toevallig het boek ‘Sem zonder speentje’. Een medium formaat prentenboek. Groot genoeg om samen in te kijken en niet zo groot dat het onhandig is om vast te houden. De tekeningen zijn eenvoudig, lief en herkenbaar. De tekst is kort en goed te begrijpen voor deze kleine kinderen. De tekeningen en de tekst passen goed bij elkaar. Het lukt mijn dochtertje om het verhaal te volgen en in haar eigen woorden te vertellen aan de hand van de plaatjes. Ze luistert aandachtig naar het verhaaltje. Ze vindt het prachtig hoe de baby steeds getroost wordt en dan weer gaat huilen.

Meeleven met het verhaal

Ze ziet het nut in van het doorgeven van het speentje aan het eind van het boek Sem zonder speentje. Als het verhaal is afgelopen moet het meestal meteen nog een keer worden gelezen. Je kan goed je kindje mee laten vertellen met de tekeningen. Ook de emoties worden duidelijk afgebeeld, die ging ze meteen benoemen. Kindjes kunnen hierdoor goed meeleven met het verhaal. Er zijn leuke details verwerkt in de tekeningen, die maken dat je steeds net een ander gesprekje met je kindje kan hebben over de tekeningen.

Conclusie

De voorlopige conclusie van ons dochtertje na het lezen van Sem zonder speentje : ‘ik mij mimi niet in de choen toppen, hoo. Nog beetje pannend’.  Maar ze denkt er dus wel over na. Ik ben heel benieuwd naar de komende weken. Sem geeft in elk geval het goede voorbeeld en ons dochtertje vindt Sem echt een grote jongen. Nu afwachten tot ze besluit een grote meid te worden.

Specificaties sem zonder speentje

Uitgeverij: Clavis | Auteur:  Pauline Oud | 9789044833478 | 22 pagina’s | september 2018 | meer informatie vind je hier

ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.