Toto en het nieuwe elfje – Een boek over uitsluiten

Als leerkracht van jonge kinderen heb je soms het idee dat je de hele dag door bezig bent met maar 1 ding: Kinderen leren samenspelen. Echt waar kinderen leren lezen, rekenen, potloodgreep en schrijven lijken soms behoorlijk simpel bij die andere grote uitdaging – pestgedag. Een heel herkenbaar en belangrijk prentenboek is dan ook Toto en het nieuwe elfje.

Toto en het nieuwe elfje

Toto en het nieuwe elfje

Esther Miskotte schreef het prentenboek Toto en het nieuwe elfje, en ik denk dat ouders en professionals van kinderen rond de leeftijd van 4 jaar dit een heel herkenbaar boek zullen vinden.

Er is namelijk een nieuw elfje in het veld, hij komt van ver en ziet er anders uit dan de andere elfjes. Momo praat ook een beetje gek en lijkt alles verkeerd te doen. Als hij trommelt doet hij dat te wild en als ze verstoppertje spelen verklapt hij waar de anderen zitten.
Momo is heel vrolijk en wil graag samenspelen, maar de andere elfjes noemen hem een motje en willen niet dat hij meespeelt. Hij verpest hun spel steeds.

“Ieke ook!” lacht Momo de hele tijd. Maar Kas doet dan iets heel gemeens. Hij schept een notendop vol water en gooit deze over Momo heen.

Een nieuwe vriendschap

Toto kan er slecht door slapen en besluit op zoek te gaan naar de uil om te vragen of hij Momo ergens heeft gezien. Hij maakt zich zorgen want elfjes met natte vleugels kunnen in gevaar komen. Zullen Toto en het nieuwe elfje vriendjes kunnen worden in Toto en het nieuwe elfje?

Prentenboek over uitsluiten en samen spelen

Het is pijnlijk herkenbaar hoe kinderen hard tegen elkaar kunnen zijn en deels onbewust andere kinderen buitensluiten. Soms hebben kinderen niet eens door dat ze een ander kind pesten. Dit boek maakt dit onderwerp bespreekbaar met kleuters. Wat vinden zij van het gedrag van Kas? Is Momo de andere kinderen echt aan het plagen tijdens het spel of is er wat anders aan de hand? Hoe komt het dat Momo er anders uit ziet? En waarom spreekt hij zo gek?
Kortom Toto en het nieuwe elfje is een prachtig prentenboek om interactief voor te lezen als er een nieuw kindje in de klas/ groep komt die van ver weg komt!

Specificaties Toto en het nieuwe elfje

Toto en het nieuwe elfje

Auteur: Esther Miskotte |  Clavis Uitgeverij | 9789044839999 | november 2020 | 32 pagina’s | Meer informatie vind je hier

footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.