Spekkie en Sproet Code rood, als dat maar goed komt

Spekkie en Sproet Code rood is het eerst boek dat wij van Spekkie en Sproet lezen. En dat is best wonderlijk, want er zijn heel veel boeken. Dit boek is geschreven op AVI M5 niveau, maar er zijn ook boeken op AVI E4 niveau geschreven. Hoewel ik al vaker van Vivian den Hollander had gehoord, was het er dus nooit van gekomen een boek van haar te lezen. Maar we zijn los en het volgende boek is al gehaald. Op naar vele avonturen met Spekkie en Sproet!

Spekkie en Sproet code rood

Wie zijn Spekkie en Sproet?

Wie zijn dan eigenlijk Spekkie en Sproet? Dat zijn twee vrienden. Samen beleven ze vele avonturen en gaan ze graag op onderzoek uit. Spekkie heet eigenlijk Marloes, maar ze noemen haar Spekkie omdat ze zo van spekjes houdt. Sproet is haar beste vriend. Later wil Spekkie ook gaan speuren, net als haar neef Nelson die bij de Politie werkt. In elk boek beleven ze weer een nieuw avontuur. Maar in elk boek is er wel iets om te speuren.

Spekkie en Sproet Code rood

Het nieuwste deel is Spekkie en Sproet Code rood. Code rood komt op verschillende plekken in het verhaal terug. Het is een afspraak tussen de vrienden wanneer het echt fout gaat, er is een inbraak, er zijn oplichters actief die een babbeltruc doen én er is brand in de speeltuin. En dat alles in één verhaal zul je denken. Naast deze, toch wel minder leuke dingen, maken ze ook leuke dingen mee. Er komt een nieuwe buurman wonen, de mode ontwerper Jan-Paul die vrienden JP mogen noemen.

Gelukkig kunnen de twee jonge speurders goed helpen. Zo ontdekt Spekkie de oplichters, heeft Sproet aanwijzingen gevonden wie de tekeningen van Jan-Paul gestolen kan hebben. En weten ze ook hoe ze bewijs moeten verzamelen én de politie moeten inschakelen. Het is dus ook een leerzaam verhaal, wat doe je wanneer je inbrekers/oplichters aantreft? Spekkie doet het in het verhaal voor. Het is niet direct daarvoor geschreven natuurlijk, maar hoe vaker kinderen horen en lezen wat ze moeten doen in geval van nood, hoe beter het blijft hangen. Een extra pluspunt.

Aanbellen

Voor welke leeftijdscategorie is dit geschreven?

Spekkie en Sproet Code rood is geschreven op AVI M5 niveau en voor kinderen vanaf 7 jaar. AVI M5 betekend dat kinderen begin groep 5 dit kunnen lezen. Daarnaast kan het zo zijn dat jouw zoon of dochter hier al eerder aan toe is of juist iets later. Ik begon samen met onze oudste dit boek te lezen, voor het slapen gaan. Hij vroeg er zelf om of we weer verder konden lezen. En voor een kind dat niet van lezen houdt zegt dat heel veel.

Onze jongste was toch wat jaloers. Zij wilde ook luisteren, maar voor haar was het al bedtijd op dat moment. Ze vertelde dat de juf op school een boek van Spekkie en Sproet voor aan het lezen was en ze heeft zelfs geholpen met zoeken naar een nieuw boek van Spekkie en Sproet omdat we deze inmiddels uit hebben. Onze oudste is 10 en onze jongste is 7, beide vinden het leuk.

Brand

Wat vond ik er als moeder van?

Ik was zeer verbaasd toen onze oudste vroeg of we weer konden lezen uit Spekkie en Sproet Code rood. We zijn al jaren bezig om boeken te vinden die lang genoeg leuk zijn om ze uit te lezen. Dit boek voldoet daaraan. Daarnaast was onze jongste jaloers omdat ze niet goed mee kon luisteren (het was al bedtijd als ik hieruit ging lezen met de oudste). Voor mij geeft het aan dat dit boek (en ik denk alle boeken van Spekkie en Sproet, omdat de jongste op school een ander boek heeft gehoord) super tof is.

En dat vond ik ook. Een goede opbouw, er gebeurd veel en sluit aan bij de realiteit. Je hoort steeds vaker over oplichters, deuren kun je niet meer open laten staan zonder dat je spullen uit je huis gehaald worden én brand is ook iets wat je kinderen mee kunnen maken. Ze lezen hoe de hoofdpersonen hierop reageren, wat ze doen. Je kunt er later zelf ook nog over praten. Vragen stellen zoals ‘wat zou jij hebben gedaan?’ of ‘Weet jij welk nummer je moet bellen voor de brandweer, politie of ziekenauto?’. Zaken die op een bepaalde leeftijd heel fijn zijn om door te geven. Zo kunnen je kinderen handelen in noodsituaties in plaats van zich machteloos voelen. We gaan nog meer boeken lezen van Spekkie en Sproet. Ik ben benieuwd naar de andere avonturen en lessen die we gaan meemaken.

Spekkie en Sproet code rood achterkant

Specificaties Spekkie en Sproet Code rood

Auteur: Vivian den Hollander | Illustrator: Juliette de Wit | Uitgeverij: Ploegsma | Eerste uitgave: 16-08-2023 | ISBN: 9789021684529 | 112 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Minke
Delen is enorm lief

Ik vind lezen erg leuk en vind het dan ook super tof dat ik voor StoerLeesVoer mag schrijven. Verder ben ik werkzaam als juridisch assistent bij Wageningen Universiteit sinds een aantal maanden. Mijn hobby's zijn creatief bezig zijn met de Bijbel, gebruik van essentiële oliën, lezen en uitstapjes maken met mijn gezin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.