De Patiënt van Petra Spark – een spannende thriller

Direct na het lezen van De Patiënt van Petra Spark start ik mijn laptop op om deze recensie te schrijven. Wat een goede thriller heb ik gelezen! Heel graag vertel ik jullie meer over dit beklemmende verhaal. Dit boek ging onder mijn huid zitten, dat is precies wat ik zoek als ik een thriller ga lezen. Niet te spannend, anders slaap ik niet. Maar wel zo fascinerend dat ik door wil lezen en echt wil weten hoe het afloopt.

Petra Spark De Patiënt

De Patiënt van Petra Spark

‘Ik ken jouw geheim, ik weet wat je met dat meisje deed.’

Wanneer Peggy Vermoes deze woorden uitspreekt, slaat het hart van Vincent Roels een slag over. Weet zijn patiënt wat hij al die jaren angstvallig probeerde te verbergen?

Vincent zorgt voor Peggy, een ALS patiënte. Zij is volledig afhankelijk van zijn zorg. Gelukkig beschikt ze wel over de meest moderne rolstoel met spraakcomputer. Met haar mond zorgt ze voor bewegingen, die de spraakcomputer omzet in gesproken taal. De zorg is zwaar, maar het gaat Vincent goed af. Tot Peggy via haar spraakcomputer het verleden oprakelt. Dit kan Peggy allemaal niet weten! Ook verschijnen er allerlei brieven? in het handschrift van Vincent. Wordt hij gek? Net als zijn moeder?

Beklemmend

De Patiënt is goed geschreven door Petra Spark. De personages zijn uitgebreid, maar wel gedoseerd, uitgewerkt en ik kan mij helemaal voorstellen hoe beklemmend de situatie van Vincent is. Als mensen om je heen twijfelen aan je mentale gesteldheid, en je daar op een gegeven moment zelf ook vraagtekens bij krijgt, wordt het erg eenzaam. Dit proces is goed uitgewerkt en gaat onder mijn huid zitten. Als lezer word ik meegeslingerd in zijn gevoelens. Aan de ene kant begin ik ook aan hem te twijfelen, aan de andere kant is het allemaal erg bizar.

Alle vrienden en familieleden van Vincent zijn herhaaldelijk terug te vinden in het verhaal. Bij de eerste ontmoeting met een personage geeft auteur Petra Spark nog lang niet alles prijs. Gaandeweg het verhaal worden de personen ‘ingekleurd’ en leer ik ze steeds beter kennen. Daarbij komt het psychologische effect van deze thriller goed naar voren. Wat staat er echt en wat verzin ik er zelf bij als het gaat om de verschillende bekenden van Vincent? In hoeverre spreken zij de waarheid?

Petra Spark gebruikt heftige onderwerpen in De Patiënt

Een aantal keren was ik wat afgeleid door de vele herhalingsmomenten die Petra Spark gebruikt in De Patiënt. Terwijl ik dit aan het typen ben denk ik dat het ook een kracht van het boek is. De herhaling zorgt er namelijk voor dat de thematiek van alcohol, verwarring, manisch-depressief zijn en SM uitingen goed bovenkomt. Ook op de momenten dat ze niet benoemd worden, maar je ze als lezer wel meeneemt het verhaal in.

Het is goed om te weten dat dit boek over vrij expliciete heftige onderwerpen gaat. Zo worden er vormen van SM (Sadomasochisme) gedetailleerd benoemd. Ook gaat dit verhaal over misbruik, manische periodes, depressiviteit en zelfdoding. Deze onderwerpen komen herhaaldelijk aan bod. Het klink nu alsof het een heel zwaar verhaal is. Zo heb ik het, wellicht gek genoeg, niet ervaren. Maar voor mensen die triggers ervaren bij dit onderwerp is het boek niet geschikt.

Echt spannend tot het einde

Niets vervelender vind ik het als thrillers op de helft van het verhaal al voorspelbaar worden. Dit is absoluut niet het geval met De Patiënt. Petra Spark heeft De Patiënt zo’n verrassend einde gegeven, dat ik echt niet kon wachten om achter het hele verhaal te komen. Ik was na afloop echt een beetje beduusd. Tot de laatste hoofdstukken taste ik nog volledig in het duister.

Petra Spark De Patiënt

Specificaties De Patiënt

Auteur: Petra Spark | Uitgever: LetterRijn | 320 pagina’s | Oktober 2022 | 9789493192454 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.