Later, een horrorverhaal van Stephen King

Die flinterdunne grens, tussen verschillende werelden en mogelijkheden, vind ik heel interessant. Een goed horrorverhaal kan uit z’n voegen barsten van ranzigheid en bloed. Maar het kan ook heel klein zijn en dicht bij die flinterdunne grens liggen. Vaak zijn dat de engste verhalen voor mij. Met ‘Later’ weet Stephen King een klein, indrukwekkend en aandoenlijk horrorverhaal neer te zetten. Dicht bij die flinterdunne grens. En heel eerlijk, de engste horror is toch vaak menselijk…

later

Later

Jamie Conklin is enig kind. Als zoon van een alleenstaande moeder die lastig rond kan komen, wil hij niets liever dan een normale jeugd. Maar jammer genoeg voor Jamie is hij allesbehalve normaal. Geboren met een bovennatuurlijke gave die hij van zijn moeder geheim moet houden, ziet Jamie dingen die niemand anders kan zien en weet hij meer dan eigenlijk mogelijk zou moeten zijn. Zijn kracht valt ook op bij huisvriendin, en rechercheur van de New Yorkse politie, Liz. In haar klopjacht op een moordenaar betrekt ze Jamie erbij. Hij komt oog in oog te staan met een overledene die dit keer niet van plan is om weg te gaan. ‘Later’ is een krachtig en spookachtig verhaal. Een onvergetelijke zoektocht naar wat ervoor nodig is om op te staan tegen het kwaad en al zijn gezichten. Menselijk en bovennatuurlijk.

Fris en jong

De Mercedes trilogie, Verlichting, De Buitenstaander zijn een aantal van mijn meest recente King boeken. Ik vond ze erg goed. In de hoofdrol van al die boeken was plek voor voornamelijk een oudere man, met pensioen en met een bewogen en zwaar leven achter de rug. Interessant en prima passend voor de verhalen. In ‘Later’ is dit totaal anders, we lezen namelijk mee vanuit Jamie. En zijn verhaal begint op zijn zesde en eindigt op zijn 22ste. Zo leest het verhaal ook, jong en fris, door de ogen van hem. King kan dit erg goed doen wat mij betreft. Hij weet het kind in hem aan te spreken en een verhaal te maken wat geheel passend is bij die belevingswereld.

Ik vlieg door het verhaal en de pagina’s heen. Eigenlijk had ik een politie verhaal verwacht waarin in hoogbegaafde en paranormale jongen gaat helpen. Maar ‘Later’ steekt heel anders in elkaar. Het is Jamie zijn coming of age verhaal. En daarin zit inderdaad een verhaallijn met de politie verweven. Maar het is zoveel meer. Een jongen die opgroeit met een speciale gave, met een alleenstaande moeder. Begonnen met genoeg financiële ruimte, wat plots verdwijnt door de financiële crisis. Het is een verhaal van een gezin, liefde, overleven en dode mensen kunnen zien. De kern van Jamie en zijn moeder vind ik heel sterk en mooi.

Horrorverhaal

Boven alles is ‘Later’ echt een horrorverhaal. Het is klein, tegen de grens aan van wat kan. Ik vond het intrigerend, verslavend en aandoenlijk. Het is zeker ook spannend, al twijfel ik of de horror wat menselijk is niet het engste is in dit boek. De bovennatuurlijke horror heeft veel herkenning met It, misschien is er ook wel een connectie. Het einde heeft een twist, waarvan ik al een vermoeden had plus nog wat extra narigheid. Nu ik zo aan het schrijven ben is de grootste horror toch wel echt erg menselijk in dit boek.

Van begin tot het einde is het boeiend voor mij en na de laatste bladzijde moet ik even het begin weer lezen. Heb ik iets gemist? Is het verhaal wel wat het is? Ik ben er nog niet helemaal over uit. Wel ben ik erover uit dat ‘Later’ een aangename verrassing is voor mij. Een heerlijk klein horrorverhaal. Wat ik zeker nog eens ga lezen. Het verhaal is zoals ik King ken uit zijn jongeren jaren. Niet iedereen zal hem op deze manier kennen, en niet iedereen zal het een horrorverhaal vinden. Maar dit coming of age verhaal is waar King sterk in is voor mij. En de echte monsters zijn vaak toch mensen bij hem..

Specificaties Later

Auteur: Stephen King | Uitgever: Boekerij | Vertaald door Annemarie Lodewijk | 9789022592809 | 272 pagina’s | Maart 2021 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.