Supermama’s bestaan niet, opvoeden is niet zo eenvoudig als gedacht

Na vele jaren ervaring en met veel vallen en opstaan heb ik ondertussen wel ervaren dat iedere ouder op zich gewoon een superheld is. Want opvoeden is een never ending story, 24/7 en voor de rest van je leven. Pas wanneer je bevallen bent, wat echt niet weg te puffen is met het vrolijke liedje ‘Altijd is Kortjakje ziek’. En je door slapeloze nachten als ouders er alleen nog maar moe, onaantrekkelijk en vooral chagrijnig er uitziet. Dan begin je te begrijpen dat het toch allemaal net wat anders is dan wat de meeste rooskleurige boeken beloofden. Is het dan zo erg dat je er niet aan beginnen moet? Nee absoluut niet, opvoeden is het mooist wat er is. Maar we moeten wel eerlijk blijven. En dat is het boek ‘Supermama’s bestaan niet’ gelukkig wel.

hoofd supermama's bestaan niet

Supermama’s bestaan niet

Supermama’s bestaan niet. Het is onwijs frustrerend als je kind niet naar je luistert. Terwijl jij je juist zo voorgenomen had om een geduldige en consequente moeder te zijn. Maar als je kind na 10 keer nog niet naar je luistert, is het bijna een onmogelijke opgave om je geduld te bewaren. Dan hoor je jezelf toch weer die bevelen uitdelen, schreeuwen en als een politieagent optreden… Dat kan anders. Strenger optreden is niet de oplossing. Duidelijk zijn wel. En dat kun je gelukkig doen zonder te schreeuwen. Jij kunt ervoor zorgen dat je kind beter naar je luistert, terwijl jij rustig blijft.

In Supermama’s bestaan niet kom jij er achter wat jouw kind nodig heeft en hoe jij kunt reageren op het (lastige) gedrag van je kind. Zodat de rust en de gezelligheid terugkeert in huis. Want weet je, supermama’s bestaan niet, maar met behulp van dit boek kom jij wel een heel eind in de buurt.

Mijn naam is Annelies Bobeldijk, dé opvoedexpert in Nederland voor moeders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen. Ik laat jou zien hoe het anders kan, op een nuchtere, praktische en humoristische manier. Zelf ben ik moeder van 4 jongens en ik weet als geen ander dat de tips uit de boekjes in het echt heel anders kunnen uitpakken.

Eerlijk zijn

Dat opvoeden niet zo eenvoudig is laten ze in de boeken van ‘9 Maanden zwanger’ en ‘Het krijgen van een baby’ voor het gemak maar even weg. Want alle boeken rondom het krijgen van kinderen moeten vooral leuk zijn. Gelukkig is Supermama’s bestaan niet wel eerlijk!

Dat eerlijk zijn is nu wel net het moeilijkste. ‘Supermama’s bestaan niet’ is iets wat we elkaar wijs maken. Op het schoolplein is er altijd wel een moeder die er altijd tip top in orde uitziet, haar kind idem dito. De uitdeelkadootjes voor de klas zijn een plaatje om te zien en bovendien nog gezond ook. De surprises voor Sinterklaas zijn ware kunstobjecten en natuurlijk is ze óók nog luizenmoeder. Maar… elk huisje heeft zo zijn kruisje. Misschien is het echte plaatje wel helemaal niet zo rozengeur en maneschijn als het eruit ziet. Misschien gaat haar man wel vreemd. Dreigen ze financieel aan de grond te raken of is het huis smerig en volgepropt met spullen omdat ze alles wat bij grof vuil staat mee naar huis sleept.

Die eerlijkheid vind je ook terug in Supermama’s bestaan niet van Annelies Bobeldijk. Volgens haar is het niet het strenger optreden wat de oplossing biedt bij opvoeden. Maar wel het eerlijk zijn naar je kind en naar jezelf. Dat je zo nu en dan je geduld verliest omdat je kind na tien keer nog niet naar je luistert, is nu eenmaal een onmogelijke opgave. Dan hoor je jezelf uiteindelijk toch die bevelen uitdelen, schreeuwen en als een politieagent optreden. Volgens Annelies Bobeldijk kan dat anders. Strenger optreden is volgens haar niet de oplossing. Duidelijk zijn wel.

supermama's bestaan niet

Luisteren, erkennen en reageren

Je kunt ervoor zorgen dat je kind beter naar je luistert, terwijl jij zelf rustig blijft. In het boek ‘Supermama’s bestaan niet’, kom je erachter wat jouw kind nodig heeft en hoe je kunt reageren op het (lastige) gedrag van je kind. Zo keert de rust en de gezelligheid weer in huis terug. Volgens Annelies bestaan Supermama’s niet maar kom je met behulp van de tips in haar boek wel een heel eind in de buurt.

‘’Hoe heftiger de emotie is, hoe minder je als mens in staat bent tot redelijkheid’’

Het fijne aan het boek ‘Supermama’s bestaan niet’ is in ieder geval dat de schrijfster Annelies erkent dat de emotie van boos worden en schreeuwen bij iedereen voorkomt. En dat dit een hele normale reactie is. Het is een teken dat de emmer overgelopen is zoals ze het zelf benoemd. Wel moet je ervoor waken dat je dat erkent en inziet dat het niet de overhand moet krijgen. Wat ze vooral wil zeggen is luister niet naar het geschreeuw van je kind maar naar de boodschap die erin verborgen zit. Waar schreeuwt hij echt om? Volgens Annelies Bobeldijk is het dan beter om uit te leggen waarom Nee nee is.

quote

Zoek je eigen manier

Het boek zal bij vele herkenbaarheid oproepen en er is denk ik een hele grote doelgroep die zal genieten van de tips. Deze manier van opvoeden is heel erg anno nu. Ikzelf ben een beetje meer van de ‘oldschool’. Al ga ik gesprekken met mijn kinderen zeker niet uit de weg. Maar soms heb je simpelweg gewoon te luisteren en doe je gewoon wat je ouder zegt. Later erop terug komen kan altijd nog.

Geeft niets. Duizenden manieren om op te voeden. Iedereen doet het op zijn eigen manier en het boek ‘Supermama’s bestaan niet’ leest heel erg prettig en geeft duidelijke tips met goede voorbeelden. De illustraties in het boek maken het tot een leuk geheel. Het is echter wel het zoveelste hulpboek en naar mijn mening ook wel wat tekort door de bocht. Want met alleen maar gesprekjes en naar elkaar luisteren kom je er helaas in het echte gezinsleven niet is mijn ervaring. Als moeder van een gezin en al vele jaren werkzaam als oppas bij gezinnen weet je dat het overal zo nu en dan een chaos is. Duidelijkheid is het belangrijkste, streng zijn mag en een gesprek is zeker goed.

Als een boek volledig zou helpen bij opvoeden (of welk probleem dan ook) zou het op de wereld een stuk rustiger zijn. Helaas werkt dat niet zo. En zo is het ook met dit boek. Daarom lees het en herken jezelf in de dingen die je aanspreken. En pas die vervolgens toe! En lukt het een keertje niet, is dat helemaal niet erg. Want supermama’s bestaan niet!

supermama's bestaan niet

Specificaties Supermama’s bestaan niet

Auteur: Annelies Bobeldijk | Illustrator: Natascha Louwet | Uitgeverij: Pumbo NI. B.V | In samenwerking met: WoW! Opvoedcoaching | januari 2020 | Aantal bladzijden: 143 | 9789090323794 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.