De mensen boven ons – een ontroerende, benauwende thriller van Jewell

Lisa Jewell is een naam die mij al een tijdje opvalt. Met grote regelmaat zie ik haar thrillers voorbij komen. Ook op StoerLeesVoer staat een positieve recensie van Die nacht verdween ze. Hoog tijd voor mij om eens kennis te maken. Uitgeverij A.W. Bruna heeft mij een willekeurig boek gestuurd van haar en dit hadden ze niet beter kunnen doen. Ik ben echt ‘blown away’ door De mensen boven ons. Wat een ontzettend goed boek. Laagjes, authentieke karakters en een grandioze manier van een verhaal vertellen. De grote spil van dit boek draait om familie in alle gradaties die er zijn. Ik neem je graag mee in de gelaagdheid die dit boek rijk is, zonder spoilers.

De mensen boven ons lisa jewell thriller voorkant cover kader boek

Synopsis De mensen boven ons

In een groot huis in het Londense Chelsea ligt een baby wakker in haar wiegje. Gevoed en verzorgd, wacht ze vrolijk tot iemand haar oppakt.

In de keuken liggen, naast een haastig gekrabbeld briefje, drie lichamen. Ze zijn al enkele dagen dood.

Wie heeft er in de tussentijd voor de baby gezorgd? En waar is diegene gebleven?

Wat een geniale synopsis prijkt er op de achterkant van De mensen boven ons. Zo maak je gebruik van de kracht die een synopsis sterk kan zijn. Meer informatie heb je ook niet nodig. Ik vind dat echt heel sterk gedaan. De cover daarentegen snap ik dan niet helemaal. Eerdere versies vind ik pakkender, met een trap in huis. Ook de vertaling zet me aan het denken. In het Engels is het: The Family Upstairs. Dit boek draait namelijk om familie. Maar toch vind ik de Nederlandse titel niet storend. Het zet me alleen aan het denken.

Auteur Lisa Jewell

De mensen boven ons is mijn kennismaking met Lisa Jewell (Londen, 1968). Ze schreef haar eerste roman, Ralph’s Party*, n.a.v. een weddenschap. Het werd in 1998 uitgegeven door Penguin en was dat jaar het bestverkopende debuut. Sindsdien heeft ze meer dan 16 boeken geschreven. Enkele jaren geleden is ze van genre veranderd. Namelijk van chicklit naar steeds donkerder romans en naar psychologische thrillers. Met haar thriller, Then She Was Gone*, belandde ze in Engeland op #1 in de bestsellerlijst.

Then She Was Gone, ofwel Die nacht verdween ze, wist mij als recensie hier op de boekenblog erg te triggeren. En ik kan voor alle twijfelaars die van een ijzersterke thriller houden heel eerlijk, doch dringend, het advies geven om eens een Jewell op te pakken! Hou je van een intelligent verhaal? Boeiende authentieke karakters, aangename duisternis en onverwachte elementen? Dan zit je bij deze Engelse auteur goed.

Familie

De mensen boven ons draait zogezegd om familie. In alle mogelijke gradaties. Familie door een bloedband, familie door het leven. De kracht, warmte en liefde… maar ook de beklemming en alle duistere tegenhangers die je maar kunt bedenken. Wat ik zo ontzettend sterk vind zijn de karakters. Allen zo authentiek en menselijk. Het zit in onze aard om voorspelbaar te zijn en we neigen naar ritme en regelmaat. Maar tegelijkertijd is er niets zo veranderlijk als de mens en het leven. Jewell heeft dat zo goed weten te vangen. We lezen mee vanuit diverse oogpunten en 1 daarvan is die van Henry. En zijn leven als 14-jarige jongen veranderd zeer drastisch in een korte tijd.

Maar niet alleen zijn leven. Jewell geeft ons het basisverhaal van de 3 doden, 1 levende baby en 1 groot huis. Een huis met diverse bewoners. Maar wie of hoe of wat? Dat verhaalt ontpopt zich als een lentebloem in een beginnende zon. Jewell geeft ons het zaadje als basis en vanuit daar groeien we als lezer mee met alle karakters en gebeurtenissen in De mensen boven ons. In het begin is het nog wat warrig soms, wat hebben de verhalen en mensen met elkaar te maken? Maar nergens ben ik als lezer verward en dat vind ik zo knap.

Ook wisselt het perspectief wel eens. Maar vanaf de eerste pagina word ik in het verhaal gezogen van De mensen boven ons. Jewell weet een gelaagde thriller neer te zetten. De spanning zit niet alleen in het mysterie maar ook in de menselijkheid. De donkere kanten, de samenkomst van bepaalde mensen en de energie die dat weer oplevert. Wat voelde ik me soms benauwd en beklemmend, gruwelijk goed gedaan.

boek lisa jewell thriller the family upstairs

Smaakt naar meer

De mensen boven ons is precies het soort thriller waar ik van hou. Niet zwart-wit en geeen voorspelbare elementen. Natuurlijk heb ik vermoedens en soms komen die uit, maar het verhaal bouwt niet alleen daar op. De karakters groeien met je mee in het verhaal en Jewell laat ons hen haten, of juist niet. En soms wisselt je mening en perspectief en uiteindelijk laat ze het oordeel aan de lezers. Het is een roman met spanning, want de ontwikkeling van meerdere karakters die ze ondergaan in het verhaal is juist wat dit boek zo goed maakt.

En dan de laagjes en twists, wauw! Jewell weet me te verrassen zonder dat het ongeloofwaardig is. Het mysterie krijgt antwoorden maar tevens nieuwe vragen. En elke keer word ik weer meer dieper en dieper in het verhaal genomen. Totdat alle elementen samensmelten tot een kloppend geheel. En dan nog volgt er een kers op deze smaakvolle taart. Een bitterzoete kers die pas in de laatste regel aangereikt wordt.

boek thriller lisa jewell the family upstairs

Thema’s

Verder ga ik niet in op het verhaal om spoilers te voorkomen. Wel wil ik enkele thema’s nog aanreiken die dit boek rijk is: familie, liefde, overleven, misbruik, zwakte, kracht, veranderlijke aard van mensen en het leven, geheimen, eenzaamheid, inner demons en verdorvenheid.

Tijdens het lezen van De mensen boven ons was ik echt in het grote herenhuis in Chelsea, Londen. Ik groeide met alle karakters mee en hun verhaal. Daarbij zat ik in een achtbaan aan emoties. Er is een standalone sequel: De mensen die bleven*. En aan de hand van die synopsis weet ik nu al dat dit weer zo’n grandioos slim verhaal gaat zijn. Die staat hoog op mijn te lezen lijstje. Net zoals de andere boeken van Jewell.

Andere boeken die in de Nederlandse vertaling trouwens wel qua coverontwerp prima bij elkaar passen. Vanuit dat oogpunt snap ik de keuze tot het ontwerp van de omslag dan weer wel.

Leestips passend bij De mensen boven ons

Hieronder een rijtje met thrillers, spannende boeken en romans met spanning waar ik ook van genoten heb. En dus in mijn ogen goede thriller zijn.

Specificaties De mensen boven ons

Auteur: Lisa Jewell | Uitgever: A.W. Bruna | Vertaald door: Ineke de Groot | Mei 2023 | 36 pagina’s | 9789400515918 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.