Tom en Samira – een Tosca Agterberg verhalenboek

Over Tom en Samira zijn in dit boek verhaaltjes en versjes geschreven. Tom en Samira zijn buurkinderen van een jaar of zes. Samen beleven ze vooral veel gezellige avonturen. En soms niet. Dan vinden ze elkaar niet lief. Maar ze maken het altijd goed.

Tom en Samira

Over de makers van Tom en Samira

Tosca Agterberg heeft jarenlang lesgegeven op de multiculturele basisschool De Cirkel in Utrecht. In die tijd schreef ze al ‘Welk versje wil je horen?’. Kinderen die als kleuters de Nederlandse taal leren hebben veel veel baat en plezier bij dit boek. Toen Tosca Agterberg met pensioen ging heeft ze ervaring gebruikt voor haar kinderboek Tom en Samira. Dat lezen we op de website van Kluitman, haar uitgever. De Vlaamse Ann de Bode, deed bij mij een belletje rinkelen. Na enig speurwerk bleek dat in de schoolbibliotheek van de school van de kinderen meerdere leesboeken stonden waar zij de speelse illustraties bij heeft verzorgd.

Terug naar de verhaaltjes en versjes over Tom en Samira

Tom en Samira hebben gewoon veel lol samen. Ze leren veel van elkaar, rijmen bijvoorbeeld. Of dat je de mixer niet uit de beslagkom moet halen als ie nog aanstaat. Dat is een zeer realistisch voorbeeld voor zowel onze Oudste als onze Jongste mag ik jullie in vertrouwen mededelen. Ook leert Tom wat Ramadan is en het Suikerfeest en pikt daar zelf een graantje van mee. Tom en Samira zijn niet alleen buurkinderen, ze zitten ook bij elkaar in de klas. Dus komt af en toe ook de groepsdynamiek van de kleuterklas voorbij. Of een lesje Engels, of hoe dat nou zit met een grote kleuter die zijn of haar kleine broertje helpt.

Verhaaltjes en Versjes voor thuis en op school

Het leuke aan Tom en Samira is niet alleen dat de verhaaltjes herkenbaar zijn voor kleuters, maar ook dat de verhaaltjes afgewisseld worden met versjes. Dat maakt dit boek niet alleen zeer geschikt als een ‘bedtijd’-boek, maar ook als een boek dat in de groepen één en twee goed gebruikt kan worden. Over allerhande onderwerpen kun je als juf of meester hier je inspiratie uit putten.

Ik moest lachen om het versjes over je plas ophouden en de zwemles, dat helemaal vanuit de belevingswereld van een kleuter is geschreven. Dat geldt trouwens  voor alle verhaaltjes en versjes: ze zijn geschreven vanuit de belevingswereld van kleuters. Op een niet belerende manier kun je met de kleuters allerlei onderwerpen bespreken of lessen om een verhaaltje of versje verzinnen. Superleuk natuurlijk. Tom en Samira zijn een gezellig duo en dat ademt dit hele voorleesboek ook uit. Het is gezellig en iedereen kan meedoen.

Van deze tijd

De verhaaltjes en versjes over Tom en Samira zijn ook van deze tijd. Dat blijkt niet alleen uit de verhaaltjes waaruit blijkt dat de ouders van Samira aan de Ramadan doen of uit het versje met het Turkse woord voor Hallo (Evet), maar ook dat er een computer in de verhaaltjes voorkomt. En daarnaast blijven kleuters ook gewoon kleuters. IJsjes blijven lekker, ouders zijn soms lief en dan weer stom en een waterfeest op school blijft toch het hoogtepunt van het schooljaar. En ook dat is hier in huis zeer herkenbaar.

Tom en Samira is een gezellig en herkenbaar voorleesboek met versjes en verhaaltjes voor alle kleuters en is goed te gebruiken in de klas en thuis.

Specificaties Tom en Samira

Schrijver: Tosca Agterberg | Illustrator: Ann de Bode | Uitgever: Kluitman | 64 pagina’s | september 2019 | Voor meer informatie kijk je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Tom en Samira
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

26 reacties

  1. Hallo,ik loot graag mee om dat super verhaalboek te kunnen voorlezen !!! Lijkt me juist een boek met deze korte verhaaltjes om voor het slapen voor te lezen !!!!

  2. Ik waag een gokje om het boek te winnen voor mijn beste vriendin Hilde. Ze is een zeer gedreven kleuterjuf. Ze ontvangt de kindjes op hun eerste schoolavontuur. En mooie prentenboeken heb je nooit genoeg, er sneuvelt nu en dan wel eens een exemplaar in die kleine kinderhandjes.

  3. Ook voor dit boekje doe ik graag mee. Versjes zijn zo leuk. Past ook in het kader van diversiteit. Zou leuk zijn om aan collega’s van kleuterschool te geven.

  4. Klinkt heel herkenbaar het helpen in de keuken. Mijn dochtertje wil graag weten wat Tom & Samira allemaal beleven!

  5. Graag doe ik mee voor mijn neefje en nichtje, leuk om voor te lezen en de mooie prenten te bekijken.

  6. Dit lijkt me een leuk boek voor mijn kleuterklas. Tof om zo een aanleiding te hebben om het over verschillende culturen te hebben.
    Ik doe helaas niet aan social media, kan ik dan toch meedoen?

  7. Ik doe graag mee voor mijn school. Multiculturele boekjes zijn er niet zo veel en daarom zeker welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.