Echt boos is wel wat anders, een Toon Tellegen verhalenbundel

Yes! Eindelijk mag en kan ik eens in de geliefde en gewaardeerde boekenwereld van Toon Tellegen duiken. In ons reviewteam zijn vele lezers enthousiast over deze auteur. En als ik hun reviews lees dan snap ik het ook. Maar nu mag ik dus zelf een boek induiken. Echt boos is wel wat anders is een verhalenbundel die teruggaat naar de lieve dierenvriendjes in het bos. Een vervolg op ´Is er dan niemand boos´. De emotie boos en woede wordt op diverse manieren in de meest prachtige verhalen verweven. En die kaft.. Ik ben al verre van boos.

hoofd

Echt boos is wel wat anders

Als zijn jas aan flarden wordt gescheurd, is de sprinkhaan boos. De olifant wordt woedend als er een knoop in zijn slurf wordt gelegd. En de slak is razend als zijn steeltjes worden omgedraaid. Maar zijn ze wel echt boos? De vuurpad weet zeker van niet: echt boos is wel wat anders…
Na het grote succes van Is er dan niemand boos? illustreerde Marc Boutavant opnieuw dierenverhalen waarin Toon Tellegen speelt met allerlei soorten boosheid. Niet eerder was woede zo mooi.

´Niemand wist wat echt boos was.´
´Misschien lijkt het daar wel op. Op iets heel zwaars, wat niemand kan optillen.´

Blz 14 ~ Echt boos is wel wat anders

Welkom in het rijk der ingetogen fabels

Toon Tellegen staat bekend om zijn prachtige verhalen die voor jong en oud geschikt zijn. Kinderen genieten van de vriendelijkheid en tegelijk het niet uit de weg gaan van bepaalde onderwerpen. Volwassenen genieten mee omdat er vaak vele laagjes in te vinden zijn. De milde toegankelijke filosofische laagjes zorgen voor verhalen die je vanuit elk perspectief kan bekijken. Iedereen haalt er wel iets uit. En zo ook in Echt boos is wel wat anders.

Het onderscheid tussen kinder- en jeugdboeken en volwassen literatuur is niet altijd even duidelijk. En dat maakt de boeken van Toon Tellegen zo mooi wat mij betreft. Het zijn echt verhalen die verteld worden, en het is aan de lezer of het passend is of niet. Veel van zijn jeugdboeken hebben dieren in de hoofdrol. Moderne fabels zonder heel sterk moraliserend over te komen. Ingetogen fabels die gebruik maken van de krachten van dieren, maar zeker niet verstikkend zijn voor de lezer. De keuze welk laagje passend is, is geheel aan de lezer zelf. En de basis is een prachtig verhaal. En dit is zeker ook zo in Echt boos is wel wat anders.

Perfectie door imperfectie

Ik wil allereerst bij de vormgeving en illustraties stilstaan van Echt boos is wel wat anders. Die kaft is zo prachtig. De kleuren, het beeld, alles vertelt al het verhaal waarbij de titel alleen maar een mooie aanvulling op is. De illustraties van Marc Boutavant voelen warm en welkom aan. Met een aangename laag van retro gevoelens zonder het ouderwets stoffig te maken. De illustraties sluiten perfect aan op de verhalen wat mij betreft. Ze laten emoties en gevoelens zien en weten vaak de aandacht te trekken van mijn dochter tijdens het lezen.

Het mooie van Echt boos is wel wat anders is de perfectie die in imperfectie zit. De verhalen en illustraties zijn perfect op elkaar ingespeeld. Maar in de verhalen wordt juist de imperfectie aangehaald. Zoals specifiek de emotie woede in dit boek. Het is voor velen niet de mooiste emotie. Vaak oncontroleerbaar en geheel persoonlijk wat de voedingsbron is en hoe het zich uit. Woede heeft zoveel kleuren, en die komen allemaal terug in Echt boos is wel wat anders!

Kikker,
U hebt een smet op mijn blazoen geworpen.
De zwaan

Blz 58 ~ De zwaan, de kikker en de egel

Prachtig pareltje

Ik kan alleen maar de liefde begrijpen, ondersteunen en versterken van StoerLeesVoer naar Toon Tellegen én Marc Boutavant. Echt boos is wel wat anders is een prachtig boek, uniek in zijn soort. Ik juich boeken met thema emoties en gevoelens aan. Maar dit is wel echt next level. Woede en boosheid is er in zoveel kleuren en vormen, en Toon weet ze te vangen in zijn unieke en toegankelijke verhalen. Met humor en met een aangename nuchterheid.

Echt boos is wel wat anders gebruikt ook prachtige taal. Minder gangbare woorden worden niet geschroomd zoals bijvoorbeeld een smet geworpen en blazoen (echt geniaal verwerkt in een verhaal). Ik hou van dat mooie taalgebruik, juist ook voor kinderen. Het vergroot zo hun woordkennis en met een grote woordkennis sta je zoveel sterker in de wereld. En kan jij jezelf in zoveel meer kleuren uitdrukken en verwoorden. Mijn beide dochters hebben ook echt van dit boek genoten, al dan niet op een ander niveau. Maar het intense genieten is van ons allen, ondanks de leeftijdsverschillen, van het zelfde niveau!

  • Dit boek is het vervolg met dezelfde dierenvriendjes van ´Is er dan niemand boos?´

Specificaties Echt boos is wel wat anders

Auteur: Toon Tellegen | Illustrator: Marc Boutevant | Uitgever: Querido | Juni 2021 | 9789045126302 | 72 pagina´s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.