De droom van Schildpad – een laagdrempelig filosofisch pareltje

Heb je zin in een jubelrecensie? Lees dan door. Had je gehoopt dat ik De droom van Schildpad niets aan vond? Stop dan gauw! Soms vragen mensen mij of ik positieve recensies moet schrijven, omdat ik het boek als recensie exemplaar gekregen heb. Gelukkig is dat niet het geval, anders was ik hier nooit aan begonnen. Maar als ik enthousiast ben, dan laat ik dat absoluut weten. En daar is er weer één, zo’n pareltje waar je tijdens het lezen van de recensie kan denken ‘nou nou nou Linda, kan het een tandje minder’, nee dat kan dus niet. Jubelen jullie mee?

De droom van Schildpad

De droom van Schildpad

Voor dit tweede boek over Schildpad en zijn vrienden schreef Tiny Fisscher acht nieuwe verhaaltjes, met thema’s die voor elk kind herkenbaar zijn. Wat is ruziën precies (en hoeveel woorden zijn daar eigenlijk voor). Hoe zeg je sorry als je ergens spijt van hebt? Hoe help je een vriend die zich niet fijn voelt, en waar kun je allemaal over dromen? Dat lees je in De droom van Schildpad.

Een tweede deel

Het eerste deel over Schildpad is Het geluk van Schildpad*. Dit boek, uit 2021, werd bekroond met een Zilveren Griffel. De griffeljury noemde dit boek ‘Een verborgen schatkist tussen de jeugdliteratuur’. Het is net zo prachtig als zijn vervolg, een bundel met een boodschap. Op de website van Samsara Books, de uitgeverij van deze twee boeken, staat een uitgebreide beschrijving van de totstandkoming. Daarbij legt Tiny Fisscher uit dat ze bang was dat haar boeken teveel op de van Toon Tellegen zouden lijken. Ze heeft hem gesproken hierover, voordat ze het aanbood bij een uitgeverij. Wil je zijn reactie lezen? Kijk dan op de genoemde website.

Ik snap absoluut de vergelijking met Toon Tellegen. Zijn boeken zijn fantastisch en ik gebruik zijn verhalen heel vaak. Om voor te lezen aan mijn kinderen, maar ook als inleiding op een vergadering of andere bijeenkomst. De droom van Schildpad en zijn voorloper zijn vergelijkbaar met zijn verhalen en hebben ook een beetje extra. De boeken zijn namelijk fantastisch geïllustreerd, heel aansprekend voor kinderen. Daarnaast zijn de verhalen wat korter als die van Toon Tellegen, dit kan het ook laagdrempeliger maken om voor te lezen.

De droom van Schildpad

Wat een rijk boek is De droom van Schildpad

De droom van Schildpad is een rijk boek in alle opzichten. Laat ik beginnen met de inhoud van de acht verhaaltjes. Het zijn herkenbare, aansprekende thema’s voor kinderen. Daarbij wordt wel de verdieping gezocht, waardoor het boek filosofisch is. Het gaat dus niet over de bakker, wel over ruzie maken. Want wat is ruziemaken? Heb je een goede vriendschap als je nooit ruzie hebt? Het verhaal ‘kwijt’ gaat over het kwijt zijn van iets waarvan je niet wist dat je het had. Wat sterk is aan de verhalen is dat er zowel concrete inhoud gegeven wordt (het kwijt zijn van spullen) in stapjes naar het kwijt zijn van jezelf.

Naast rijke inhoud bevat De droom van Schildpad veel rijke taal. Soms is taal het onderwerp van gesprek, zoals verschillende woorden voor ruziemaken. Hiermee creëer je een rijk netwerk aan begrippen bij het kind. Kibbelen, hakketakken, bekvechten, steggelen, kiften, twisten, heel rijk dus! In andere verhaaltjes is taal niet de hoofdfocus, maar zorgt de auteur wel voor veel afwisseling en gebruik van laagfrequente woorden. Dit zijn woorden die in het dagelijks gebruik niet veel voorkomen, die echt uit boeken gehaald moeten worden.

‘Maar als je je staart nou wél kwijtraakt?’ vraagt Das.
‘Of niet alleen je staart, maar je hele zelf?’
Hij slikt.
Het was eruit voordat hij er erg in had.

Schildpad slikt ook.
Hij weet precies hoe dat voelt.
Het voelt alsof je niet bestaat,
alsof je bijna bent uitgegumd,
en alleen nog maar een lijntje bent.

De droom van Schildpad

Prachtige illustraties

Wat De droom van Schildpad ook zo rijk maakt, zijn de prachtige illustraties van Barbara de Wolf. Zij werkt al bijna twintig jaar als illustrator en heeft al tientallen boeken op haar naam staan. Ook Het geluk van Schildpad heeft zij geïllustreerd. Op de cover prijkt Schildpad. Een modern gemaakt dier, bestaande uit verschillende vlakken. In het boek zijn de illustraties gemaakt met meerdere technieken. Ik zie het gebruik van papier en verschillende druktechnieken.

Ik blijf echt kijken naar de illustraties. De tekst en de afbeeldingen vullen elkaar perfect aan. Het kleurgebruik maakt het boek aansprekend en ook geschikt voor jongere kinderen. Zo verdwijnt de kleur uit Schildpad zodra hij zichzelf kwijt raakt. Je kunt met kinderen dus ook heel goed in gesprek gaan over de illustraties. Kunstbeschouwing en taalbeschouwing zijn zeer geschikte invalshoeken voor het gebruik van dit boek in het onderwijs.

Lachen, gieren, brullen

Voor mij komt alle kracht van dit boek bij elkaar in het verhaal Dan gebeurt het. Ik betrapte mijzelf erop dat ik meedeed met de verschillende vormen van lachen. Mijn mondhoeken gingen omhoog, ik bedacht er een elastiekje bij en ik deed zelfs een dansje – echt waar- toen ik naar de keuken liep om een nieuwe kop thee te pakken. Rijke taal, superleuke illustraties, aansprekend voor volwassenen en kinderen. Kortom: kopen dit boek!

Specificaties De droom van Schildpad

Auteur: Tiny Fisscher | Illustrator: Barbara de Wolf | Uitgeverij: Samsara Books | januari 2023 | 48 pagina’s | 9789493301047 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.