The golden age of DC comics, een overzicht van de jaren 1935 – 1956

DC fans verzameld, superhelden fanaten suit up, retro boekenwurmen sta gereed.. Hier is The golden age of DC comics! Een prachtige editie van Taschen over de jaren 1935 tot en met 1956, oftewel The golden age of DC comics. Wie is jouw favoriet? Batman, Wonder Woman, Green Lantern of toch een ander?

The golden age of DC comics

The golden age of DC comics

Eerst was er de Eisner award-winning XL book over 75 jaar DC Comics. En vanuit dat succes is dit boek ontstaan: de eerste jaren van DC Comics uitgelicht en onder de loep! De pulp oorsprong, het verbranden van stripboeken in de jaren 50, het ontstaan van iconische helden zijn allemaal dingen die zich hebben afgespeeld in deze jaren. Meer dan 600 pagina’s vol met informatie, foto’s, illustraties, stripboekomslagen, interieur, film, tv, karakters en meer vind je in The golden age of DC comics. Oja en uiteraard superhelden. Ook staat er een interview in met de legendarische artiest Joe Kubert. Een mooie dikke editie van Taschen met een toffe linnen hardcover en een gouden papieren boekcover. Het boek is geschreven in het Engels.

DC versus Marvel

Eerder schreef ik al de boekreview over The Marvel Age of Comics 1961 – 1978, superhelden en popcultuur. En ook daarin leg ik deze twee werelden tegenover elkaar. Ze kunnen niet met en niet zonder elkaar. Het is altijd een vraag en antwoord strijd tussen DC en Marvel. Wie was eerder, wie is origineler. Maar ik denk vooral dat het ook een kwestie van smaak is. Uiteraard is er een erg grote overlap met de superhelden, maar toch zijn er zeker ook wel verschillen. De term superheld werd geïntroduceerd in 1938 met het uitkomen van Action Comics deel 1, de eerste Superman-strip, met “de man van staal” als allereerste superheld. Sindsdien is de term uitgegroeid tot een wereldwijd bekend fenomeen. Dus wat dat betreft staat het 1-0 voor DC, ze waren de eerste met hun Superman!

It’s a bird! It’s a plane! It’s Superman!

Golden ages door de Tweede Wereldoorlog

De Golden ages zijn een periode waarin de stripboeken en stripverhalen floreerde. Dit is de periode van 1938 tot kort na de Tweede Wereldoorlog. In de Golden Age kwam de ontwikkeling van superhelden op gang en de Tweede Wereldoorlog is hier zeker van invloed geweest. De behoefte aan helden en hoop was groot en dat is precies wat comics en superhelden geven. Een strijd tussen goed en kwaad. Na Superman bedacht DC Batman, Wonder Woman, Hawkman, Green Lantern en het eerste superheldenteam Justice Society of America. The golden age of DC comics stond in flinke bloei.

Hoewel DC Comics destijds de markt beheerste, The golden age of DC comics, begonnen ook kleinere namen met hun eigen superheldenstrips.  Marvel Comics (toen nog Timely Comics genaamd) bedacht onder andere de Human Torch (niet te verwarren met de Human Torch uit de Fantastic Four) en Namor the Sub-Mariner. Zoals gezegd speelde de Tweede Wereldoorlog een grote rol in de bloei van superhelden, explosief zelfs! Een superheld zoals Captain America van Marvel werd hier speciaal voor bedacht. Een vechter van oorlogen. Gelukkig zijn oorlogen niet eeuwig, maar met het stoppen van de Tweede Oorlog, nam ook de populariteit van superhelden af.

Detective Comics en Action Comics

Waar komt de naam DC Comics eigenlijk vandaan? DC is een afkorting van Detective Comics. Detective Comics is de comicreeks waarin Batman in 1939 voor de allereerste keer opdook. Bedenker Bob Kane introduceerde Vleermuisman, zoals hij in Nederland eerst genoemd werd, in deel 27. Mits in goede staat, zijn deze delen van Detective Comics tegenwoordig voor liefhebbers en verzamelaars vele duizenden dollars waard. Detective Comics 27 is de op-één-na meest waardevolle comic ter wereld, na Action Comics 1. Op 30 november 2011 leverde een exemplaar van Action Comics 1 in goede staat ruim $2.100.000,- dollar op. Van deze uitgave waren op dat moment naar schatting nog honderd exemplaren in bestaan, waarvan een handvol in goede staat. Een mooi bedrag voor een eerste exemplaar vanuit The golden age of DC comics.

Action Comics is dus een langlopende reeks comics die in 1938 verantwoordelijk was voor de uitvinding van het genre superheld. Uitgever DC Comics introduceerde destijds in het eerste deel van de serie een door Jerry Siegel en Joe Shuster bedachte man met bovennatuurlijke krachten, genaamd Superman. De man van staal! Undercover als nerdy reporter, maar na een bezoekje aan een telefooncel vliegt hij de lucht in met zijn rode cape. Op zoek naar gevaar. De serie is de langstlopende reeks van DC Comics. Nadat in 2011 deel #904 uitkwam, werd de telling opnieuw begonnen met #1. De serie keerde in 2016 vanaf #957 terug naar de originele nummering.

The golden age of DC comics het boek

Het is een heerlijk boek zoals we kennen van Taschen. Het staat bomvol interessante, leuke en vermakelijke informatie. Afgewisseld met toffe foto’s. Het boek telt ruim 650 pagina’s, en ik gebruik het dan ook meer als naslagwerk. Ik blader, lees, herken, leer en laat me onderdompelen in The golden age of DC comics. Ook al heeft Marvel een voorkeur voor mij, DC hoort er gewoon bij. Batman is iconisch en ook met The Flash heb ik wel iets. Ik vind überhaupt de gelaagdheid en historische waarde van comics erg interessant. Soms lees ik het om die redenen en soms gewoon als puur vermaak. Ik hoop stiekem nog steeds op een ontmoeting van beide partijen op het witte doek. Batman versus Iron Man lijkt me top. En een deel waarin The Flash en Spiderman gaan samenwerken.

The golden age of DC comics kan je uiteraard ook helemaal van begin tot einde uitlezen in chronologische volgorde. Het is aan jou! Ik vind de oude foto’s van Batman en Robin ook erg leuk. Ik kan me vanuit mijn jeugd de tv-serie van deze helden goed herinneren. Met echte acteurs en de “BOOM”, “POW, “DONG”, teksten in beeld. Een leuk stukje jeugdsentiment komt dus ook omhoog drijven door dit boek. En de verrassing onder de goudfolie omslag, vind ik ook tof! De afbeelding van Superman in het linnen is een aangenaam visuele verrassing van de vormgeving.

Ik ben benieuwd, wie is jouw favoriete held uit de The golden age of DC comics?

Specificaties The golden age of DC comics

Auteur: Paul Levitz | Uitgever: Taschen | Februari 2020 | Engels hardcover | 9783836556569 | 672 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.