Goede buren, een Scandinavische thriller

Goede buren is een thrller van de Scandinavische schrijver Matthias Svensson. Met zijn debuut, Een heel gewoon gezin, gooide hij hoge ogen. De vraag is nu of Goede Buren aan de verwachting kan voldoen.

Goede buren voorkaft

Verhuizen en de vraag “Krijg ik Goede Buren?”

Het spannendste aan een verhuizing vind ik niet de verborgen gebreken in een huis, maar welke buren ik aantref. Zijn het aardige mensen of maken ze je leven zuur? Goede buren zijn goud waard. En vanuit die gedachte werd ik nieuwsgierig naar Goede Buren. Het begint dan ook met een verhuizing.

Het verhaal begint al meteen bij de kern van het verhaal. Namelijk op het moment dat Bianca een ongeluk met de fiets krijgt. Ze is aangereden door een auto in de wijk waar ze nog niet zo lang wonen. Micke en Bianca zijn met hun gezin eerder dat jaar verhuisd naar een rustige buitenwijk van een stad. Daar worden ze al snel opgenomen door de rest van de buurt. Maar wie heeft haar aangereden. Ernstig gewond en vechtend voor haar leven wordt ze naar het ziekenhuis overgebracht. Micke wordt door de politie gehoord. Evenals alle buren.

Concrete tips zijn er niet. Wel genoeg verdachtmakingen. Met name aan het adres van de moeder van Fabian. Zij reed toch altijd al veel te hard door de buurt? En het kon toch bijna niet anders dan dat de veroorzaker van het ongeluk een buurtbewoner was? De roddelmachine in de wijk draait op volle toeren terwijl Micke, die eigenlijk Mikael heet, zijn vrouw probeert bij te staan en er zelf achter probeert te komen wie haar heeft aangereden.

Goede buren hoofdstuk

Whodunnit

Zoals het een goede thriller betaamt mogen we meedenken over wie het heeft gedaan. We lezen regelmatig stukjes en flashbacks vanuit het gezichtspunt van de Goede Buren zelf. Zo is er een ouder echtpaar dat zichzelf toch een beetje als de elite van de buurt ziet. Aardig, maar snel met een oordeel over hoe het eigenlijk hoort. Ook is er de beeldschone buurvrouw Jacqueline. Zij is aardig, maar rijdt dus regelmatig te hard door de wijk. Haar zoontje, Fabian, is wel een beetje bijzonder. We krijgen dan ook regelmatig inkijkjes te zien in zijn hoofd. En vooral ook hoe we daarom zien dat het mis kan gaan als zijn moeder een vriend krijgt die nogal een uitgesproken beeld heeft over mannelijkheid. Een gevoel van onbehagen bekruipt me in die stukjes regelmatig, maar ondertussen puzzel ik wel mee tot ik aan het einde word verrast door een plotwending van jewelste.

Goede Buren is een thriller die heerlijk wegleest en ideaal is om te lezen op vakantie, op een lange zomeravond of gewoon omdat je zin hebt in een goed boek.

Specificaties Goede buren

Schrijver: Matthias Svensson | Vertaler: Edith Sybesma | Uitgever: Luitingh-Sijthoff | Jaar van Uitgave: 2020 | 376 pagina’s | Kijk hier voor meer informatie of ga naar je lokale boekhandel

Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.