Knipperen en ademen – een groot stripverhaal over het leven

Wat een bijzonder boek heb ik hier in handen. Knipperen en ademen heeft de uitstraling van een stipverhaal, maar met een serieus autobiografisch verhaal als inhoud. Een hele interessante vorm heeft Micky Dirkzwager gekozen voor haar boek. Het spreekt mij heel erg aan als ik het opensla en ik kon dan ook echt niet wachten om het te gaan lezen. Dat het verhaal een diepere lading zou hebben had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Dit verrast mij dan ook echt en maakt het boek nog beter.

Knipperen en ademen

Knipperen en ademen

We volgen in Knipperen en ademen Micky gedurende haar opleiding aan de kunstacademie, waar ze op de rand van een zenuwinzinking erachter komt dat het niet een burn-out is waar ze aan lijdt, maar een eetstoornis (“Die krijg je er gratis bij”).

Met een fikse dosis humor tekent ze de wereld en zichzelf. Spontaniteit en beweging zijn heel belangrijk in haar tekeningen. Anders slaan ze dood, net als bier, zegt ze zelf. Hoe ga je om met de beren die je op de weg ziet, maar die je ook troosten als je het allemaal niet meer ziet zitten? Maar misschien belangrijk nog: hoe kom je van die beren af?

Hoewel in dit boek een eetstoornis centraal staat, snijdt het voor iedereen die wel eens met controle kwesties te maken heeft heel herkenbare thema’s aan. En dan valt er nog veel te lachen ook!

Kunstig

Wat kan Micky Dirkzwager goed tekenen. Dat is echt het eerst dat in mij opkomt als ik nadenk over mijn mening over Knipperen en ademen. In een eigen stijl, maar wel met verschillende uitwerkingen laat ze zien wat er in haarzelf en in haar omgeving gebeurt. Soms heel gedetailleerd, op andere pagina’s weer heel minimalistisch. Die afwisseling maakt het een kunstig boek dat je blijft verrassen.

In het begin moest ik even wennen aan de stijl van Knipperen en ademen. Gewone stripverhalen lezen heel snel weg, maar dat wil ik niet doen met dit boek. Ik wil echt lezen en zien wat Micky Dirkzwager bedoelde. Waar de start van het boek nog wat voortkabbelt en soms wat onlogisch voelt, ik had bijvoorbeeld geen idee wie al die mensen waren die genoemd werden, kwam er ook al vrij snel meer lijn in.

De eetstoornis van Micky werd BAM in het boek gegooid. Geen aankondiging, geen opwarmertje. Heel sterk vond ik het, want ik zag het echt niet aankomen. Misschien had ik de flaptekst moeten lezen, dat doe ik normaal eigenlijk altijd, maar nu ging ik er onbevangen in. Deze diepere laag die er door de eetstoornis in kwam is echt heel subtiel en goed gedaan. Want het boek blijft draaien om Micky, als heel persoon, in plaats van alleen ‘de stoornis’. Met terugwerkende kracht begrijp je beter wat ze wilde uitbeelden in het eerste deel van het boek. De controle, de onzekerheid, de aversie tegen frituur.

Veel humor in Knipperen en ademen

Er zit op verschillende manieren veel humor in Knipperen en ademen. In de tekeningen, de ondersteunende tekst, maar ook als je wat meer boven het verhaal gaat hangen voel je een bepaalde luchtigheid die eigenlijk niet zo passend lijkt bij het onderwerp. En juist dat maakt het een heel sterk boek. Het normaliseren van bepaalde controledwang, met daarbij de uiting die het TE maakt en leidt tot anorexia. Dit alles vastgepakt in gevatte tekeningen, die zo afwisselend zijn dat je blijft kijken.

Voor wie dit boek is? Tja, voor iedereen die beeld en tekst kan waarderen. Voor mensen die van kunst houden en mensen die willen weten hoe de critical response methode werkt. Vooral voor docenten die dit willen weten, docenten aan de kunstacademie als ik Micky mag geloven. Maar ook als je houdt van pareltjes van losse bladzijdes, die een eigen verhaal vertellen. Die je open kunt leggen op een tafel, om je eens te helpen herinneren aan jouw beren op de weg.

Het is niet voor mensen die veel willen leren over anorexia, dat is echt niet het doel van dit boek. Het is entertainend, prikkelend, maar de diepgang zit niet in dit onderwerp. En dat heeft dit boek ook echt niet nodig. Het is ook niet voor mensen die van rechttoe, rechtaan boeken houden. Of voor humorloze mensen. Maar wel voor mij. Want ik vond het leuk!

Micky Dirkzwager

Micky Dirkzwager maakte Knipperen en ademen als afstudeeropdracht in 2022 aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze presenteerde het aan uitgever Scratch tijdens een Strippitch in Brussel en kwam zo met een omweg toch terecht waar ze hoort. Ze maakte in 2018 al het boek Dat is dan jouw probleem over het wel en wee van een groep eerstejaars Psychologie studenten.

Uit het autobiografische karakter van haar eerste boek blijkt dat ze ook op het gebied van studiekeuze een omweg heeft gemaakt, maar wel een die leidde tot de plek waar ze het beste tot haar recht komt. Het is indrukwekkend te zien hoeveel stijlen ze beheerst, maar daarnaast heeft ze een volstrekt eigen, originele stem. Meer informatie over haar is te vinden op haar eigen website.

Specificaties Knipperen en ademen

Auteur: Micky Dirkzwager | Uitgever: Scratch | 208 pagina’s | mei 2023 | hardcover, volledig kleur | 9789493166714 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.