Smakelijk leven, een culinaire autobiografie van Aurélia Aurita

In mijn dromen kan ik soms smaken proeven. Door geuren roep ik herinneringen op, en ik veranker gebeurtenissen vaak door middel van eten en drinken. Voeding is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Van wie niet, het is een eerste levensbehoefte van ons mens. Maar toch onderscheiden we ons in de mate van intensiteit. Waar de één echt eet en drinkt omdat het moet, zo een foodgasm kan het voor een ander zijn. Als ik eet kan dat van simpel tot een culinair hoogstandje zijn, van Hollandse pot tot wereldkeuken. Maar altijd doet het meer met me dan alleen kauwen en doorslikken. Soms zie ik beelden, soms kleuren en soms beide. Smakelijk leven is mijn kennismaking met Aurélia Aurita.

Ze deelt haar culinaire autobiografie op een pure en eerlijke manier met de lezers. In de vorm van een graphic novel. Het belooft een smaakvolle reis te worden, ik schuif vast aan.

Smakelijk leven Aurélia Aurita scratch books graphic novel inkijkexemplaar samenvatting culinaire autobiografie het leven maatschappij kanker vrouw borstkanker eten voeding smaken boek roman voorkant cover kader

Smakelijk leven Aurélia Aurita samenvatting

In deze culinaire autobiografie vertelt en verbeeldt Aurélia Aurita haar culinaire ontdekkingsreis die leidt naar piepkleine, obscure Japanse eettentjes, maar ook naar de coulissen van drie-sterren restaurants. Een reis vol bitterzoete, maar altijd fascinerende ervaringen en ontmoetingen.
Ze vertelt ook over een pijnlijke periode in haar leven, over een borstkanker die haar leven, haar vriendschappen, haar liefdes en haar smaak overhoop haalt. Met deze bijzondere, veelzijdige beeldroman die prachtig van structuur, vol van emoties en verrassend eerlijk is, toont ze glas- helder dat deze kunst- vorm niet onderdoet voor volwassen literatuur.

Aurélia Aurita

Auteur & illustrator Aurélia Aurita (1980) van Smakelijk leven, is voor mij een nieuwe naam. Ze publiceerde haar eerste verhalen in Fluide Glacial! en werd bekend bij het grote publiek met Aardbei en chocola*. Dit is een intiem en erotisch verhaal wat verscheen in 2006. Ze bracht meer verhalen uit en Ma vie est un besteller en Comme un chef* zijn geschreven met Benoît Peeters. Die is weer bekend van De Duistere Steden* serie.

Aurélia Aurita geeft regelmatig voorstellingen en getekende concerten met de zangeres Jeanne Cherhal in La Maison de la Poésie in Parijs, het festival La Livre sur la Place in Nancy en het festival Correspondances in Menosque. In 2022 leverde ze een bijdrage aan het Cahier de l’Herne, gewijd aan haar goede vriendin, de nobelprijswinnares Annie Ernaux.

Smakelijk leven Aurélia Aurita scratch books graphic novel inkijkexemplaar samenvatting culinaire autobiografie het leven maatschappij kanker vrouw borstkanker eten voeding smaken boek roman familie smaken

Culinaire autobiografie

Smakelijk leven is niet direct een boek wat ik zou uitkiezen om te lezen. Vaak vind ik in een autobiografische roman niet de ontsnapping die ik zoek met lezen. Maar doordat dit boek ook het label ‘culinair’ draagt plus het feit dat het een graphic novel is, werd ik er toch door aangetrokken. Een mooie reden om eens buiten mijn comfortzone te lezen. En gelukkig maar dat ik dat soms doe want dit boek is echt een unieke beleving. Aurélia Aurita is voor mij een nieuwe naam, ik ken haar werk niet en ben dit van te voren ook niet gaan opzoeken. Helemaal blanco ben ik dus in haar verhaal gestapt.

En wat leent het genre roman & autobiografie zich goed om als een graphic novel uit te komen. Zeker als de auteur ook de illustrator is. Smakelijk leven ademt uit elke porie Aurita uit. Van de opmaak, tot bladspiegel, tot omslag, tot beelden en natuurlijk de teksten. De hoofdlijn van culinaire ervaringen door het leven heen maakt het heel boeiend voor mij. Ik zit op hetzelfde niveau qua beleven en ik geniet zo van haar bijzondere jeugdherinneringen door een enkel gerecht (de picknick van mijn Turkse vriendin toen ik 7 jaar was met allemaal heerlijke Turkse hapjes, ik proef het nog!).

Aurélia Aurita laat in het boek Smakelijk leven bijvoorbeeld ook haar werk zien als illustrator en dat ze een periode in een hoogwaardige keuken mee mocht draaien om situaties te tekenen als opdracht. Dit vond ik leuk, ze gaat echt helemaal op in haar tijdelijke omgeving. En ook dat vind ik herkenbaar. Het opzuigen van gewoonten als een spons en genieten van de subcultuur waar je als buitenstaander even tijdelijk onderdeel van mag zijn.

Aurélia Aurita scratch books graphic novel inkijkexemplaar samenvatting culinaire autobiografie maatschappij kanker vrouw borstkanker eten voeding boek roman titelblad

Kanker en rouw

Smakelijk leven is een autobiografie van Aurita. Ze neemt ons mee op culinaire reis door haar leven. Van familie tot liefde, geboorte tot dood. Rouw in diverse vormen. Van gezondheid tot ziekte. Op een dag wordt er een agressieve vorm van borstkanker ontdekt bij haar. Ze neemt de lezer heel eerlijk en puur mee in haar beleving. Wat het doet met jezelf en de omgeving als je ernstig ziek bent. Maar dus ook wat het doet met je smaak.

Aurita is een vrije vrouw. Ze neemt ons mee in haar leven en alle onderdelen die het rijk is. Ook liefde, seks en vriendschap. Het verrijken van die dingen, maar ook het verliezen. Op een hele pure manier deelt Aurita haar leven met ons. Vaak ook met humor. Ik geniet van haar open blik, haar strijdershart en hoe ze geniet van smaken. Smakelijk leven is een bitterzoete reis die het gehele smaakpalet des levens toont in woord en beeld.

Muziek uit het boek: David Bowie – Lady Stardust – live 1972 (rare footage / 2017 edit)

Graphic novel

Tot nu toe pakte ik vooral kunstzinnige graphic novels op met spannende verhalen in het horror en thriller genre. Smakelijk leven is mijn eerste graphic novel die een roman / autobiografie is. En is dit jouw genre dan zou ik je echt eens willen aanmoedigen om dit boek op te pakken. De achterflap zegt het al:“ze toont glashelder dat deze kunstvorm niet onderdoet voor volwassen literatuur”. En dat is echt zo. Qua tekst is er misschien minder diepgang in de hoeveelheid woorden, maar zit daar per se een waarde aan? Boeken kunnen soms ook juist bij gebrek aan woorden impact maken. En waar geen tekst is, neemt het beeld het weer over. Je hersens worden continu geprikkeld met Aurita haar verhaal wat afwisselt tussen woord en beeld. En ook met kleur speelt ze ingenieus in op je beleving.

Op bepaalde momenten vond ik het soms wel lastig peilen wat ik moest met de informatie. Want regelmatig komt Aurita mensen tegen in haar leven die haar adoreren om haar werk. Doordat ik me niet had verdiept wist ik dus niet helemaal in hoeverre dit naar waarheid is. Maar inmiddels weet ik wel beter, Aurita kent een trouwe schare fans. Ze is een vrouw die staat voor haar gedachten en vrijheid. Door haar unieke manier van verhalen delen, eerlijk met emotie en een vleugje humor, snap ik waarom ze zo gerespecteerd wordt.

Culinair taboe

Heerlijk hoe Aurita van culinaire hoogstandjes, langs culinaire taboes reist. Ook ik heb een eerste baantje gehad in een fast food restaurant en vond haar bevindingen heel herkenbaar. Die geur van nat karton bijvoorbeeld, dat is ook iets wat mij altijd zal bijblijven. Smakelijk leven was voor mij als een gerecht waarvan ik een paar ingrediënten kende, en een aantal niet. Maar die wonderwel goed smaken samen. En het smaakt zeker naar meer.

Boekentips passend bij Smakelijk leven

Muziek uit het boek: Allez les Verts (hymne officiel ASSE)

Specificaties Smakelijk leven Aurélia Aurita

Auteur & illustraties: Aurélia Aurita | Uitgever: Scratch Books | Vertaald door Dieter Van Tilburgh | 9789493166783 | Oktober 2023 | 368 pagina’s | Oorspronkelijke titel: La vie gourmande | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.