Stick Dog wil een hotdog – Tom Watson

Stick Dog wil een hotdog is het tweede boek van de Amerikaanse schrijver Tom Watson, die ook zelf de grappige tekeningen in het boek maakt. Voor mijn zoon Mels (en mijzelf) is dit het eerste boek dat we van hem lezen. En hoewel Mels iets te oud is voor de doelgroep van dit boek hebben we het met plezier gelezen. Stick Dog is altijd hongerig, en in dit boek probeert hij met aardig wat obstakels een hotdog te bemachtigen.

Stick Dog – wil een hotdog

Stick Dog en zijn zwerfhondvrienden

Het boek begint met het voorstellen van de 4 vriendinnen van Stick Dog: Poe-poe, Karen, Vullis en Streep. Samen een vriendengroep van 5 zwerfhonden. Het eerste hoofdstuk gaat over het voorstellen van deze vrienden, maar ook met excuus van de schrijver voor de tekeningen in het boek. Het zijn namelijk stokpoppetjes (stick dol, vandaar stick dog) en er komt zelfs een ‘overeenkomst’ aan te pas om te zorgen dat je als lezer niet gaat klagen over de kwaliteit van de tekeningen en het feit dat de schrijver soms afdwaalt met een verhaaltje tussendoor. Ik vind dat grappig, mijn zoon vindt het kinderachtig, haha.

de zwerfhonden vriendengroep

Altijd honger

Stick Dog heeft altijd honger en ook zijn vrienden lusten wel een lekker maaltje. Als ze in de verte belgerinkel horen gaan ze erop af en komen ze een kar tegen met de naam ‘Peters Frankfurters’. Deze bijzondere honden vragen zich af wat voor kar dit nu is, ze vinden het wat eigenaardig. Maar dat zijn ze zelf ook, want deze honden kunnen lezen! Frankfurters, wat zijn dat eigenlijk? Die vraag wordt snel beantwoordt als een jongetje een broodje met een lekker worstje komt halen. En vanaf dat moment is het doel van het Stick Dog duidelijk: een Frankfurter eten. Het ruikt namelijk ‘kwijlbeklekker’. Alleen de vijand, een wasbeer, maakt dit wat lastig.

Frankfurter worstje

Mensen volgens Stick Dog en zijn vrienden

In het avontuur om een hotdog te kunnen eten gaat er van alles mis. Zwerfhond Karen raakt zelfs vermist en beland in een huis. In dat huis woont nogal een eigenaardig persoon, namelijk een man. Het stukje waarin de Tom Watson beschrijft hoe de honden kijken naar deze man, en beschrijven wat hij gaat doen, vind ik erg grappig. Ik ga het niet verklappen, maar hij heeft een pluizig ding om zijn hoofd, een wit bolletje in zijn oor en zwaait met zijn armen heen en weer. Weet jij nu wat deze ‘mafkees’ (volgens de honden) aan het doen is?

Stick Dog – wil een hotdog

Eindoordeel over Stick Dog – wil een hotdog

Ons officiële eindoordeel is dat dit een grappig boek is, voor kinderen tussen de 7-9 jaar denk ik. Het boek is leuk om voor te lezen, maar ik denk dat kinderen van deze leeftijd het ook goed zelf kunnen lezen. De tekst is op lijntjes geschreven, met best grote letters en niet al teveel tekst per pagina. In combinatie met de grappige tekeningen en de grapjes in het verhaal zelf is het erg leuk. Een aanrader voor kinderen die houden van Boomhut boeken, Leven van een Loser of Dagboek van een Muts.

Specificaties Stick Dog wil een hotdog

Auteur en illustrator Tom Watson | Uitgever Harper Collins | Vertaald door Maren Mostert | 9789402705065 | Eerste druk april 2021 | 192 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.