Hoe blijft die grote boot drijven? en meer water vragen

Hoe blijft die grote boot drijven viel mij op omdat het thema vervoer op school voorbij komt. Na wat door het boek gebladerd te hebben zie ik dat het om veel meer gaat dan boten. Allerlei vragen met als thema water die je kunt verwachten van je kind komen hier aan bod. Ik bedoel; kun jij uitleggen hoe die boot kan blijven drijven?

Voorkant hoe blijft die grote boot drijven met SLV kader

Hoe blijft die grote boot drijven?

Waarom smaakt zeewater zout?
Hoe kunnen vissen onder water ademhalen?
En waarom houden katten eigenlijk niet van water?

Eerst geven kinderen antwoord op elke vraag.
Daarna lees en zie je het echte antwoord.

Elke dag gebeuren er dingen om je heen waar je meer van wilt weten. In deze serie zié je de antwoorden die normaal verborgen blijven.

Waterige weetjes

Zoals ik al schreef lijkt Hoe blijft die grote boot drijven? me goed passen bij het thema vervoer. Want ik denk dat zowel de onderbouw als de middenbouw genoeg vervoersmiddelen weten op te noemen. Maar hoe deze voertuigen dan werken is een ander verhaal. En dat wordt heel helder uitgelegd met tekeningen, proefjes en tekst.

Inmiddels ben ik erachter dat in het boek nog veel meer interessante weetjes staan uitgelegd. Het thema van dit boek is dan ook ‘water’ en behandelt allerlei waterige weetjes. Het gaat dus niet alleen over boten, haha. En dat is meteen juist ook veel leuker. Er zijn zoveel leuke vragen te vinden in Hoe blijft die grote boot drijven? De foto die mijn aandacht meteen trok was die van een kat voor een raam. De vraag hierbij is; Waarom houden katten eigenlijk niet van water? De meeste katten dan want er zijn wel katten die de pootjes koelen in een zwembadje op een snikhete zomerdag. Maar de meeste katten moeten er niets van hebben. En ik weet nu waarom dat is.

bladspiegel 2/4 vraagstelling waarom katten niet van water houden met foto van kat voor het raam met regendruppels

Fijne en speelse opbouw

Het boek heeft een fijne en speelse opbouw. Er staat eerst een vraag centraal met een paginagrote foto. Zoals Hoe blijft die grote boot drijven? Of Waarom wil een kat niet in het water? De vraag kun je samen met je kind of leerlingen bespreken. Net zoals de pagina naast de foto. Hier zijn kinderen aan het woord met een mogelijk antwoord op deze best ingewikkelde vraag. Pas daarna sla je de pagina om en wordt in kleine stapjes het antwoord op de vraag gegeven. Vaak met voorbeelden uit het dagelijkse leven of een proefje om de uitleg nog helderder te kunnen overbrengen. Kortom; op deze manier kun je samen uitzoeken hoe dat nou werkt.

bladspiegel 1/4 vraagstelling hoe blijft die grote boot drijven met antwoorden van kinderen

De informatieve boeken van Clavis

Voor mij was deze serie ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet…’ van Clavis vrij nieuw. De serie Willewete kende ik dan weer wel. Maar wist je dat Clavis nog veel meer informatieve boeken heeft? Hieronder een opsomming met de informatieve series van Clavis:

Ik vond Hoe blijft die grote boot drijven? een enorm interessant boek. Mede omdat het over allerlei onderwerpen gaat. Heel divers en allemaal vragen waarvan je denkt; “Ja, hoe dan?” Dit informatieve prentenboek is een aanrader vanaf 5 jaar. Leuk te gebruiken in de klas maar zeker ook een heel leuk boek voor thuis. Samen een beetje slimmer worden versterkt de band met je kind.

Specificatie Hoe blijft die grote boot drijven?

Auteur: Marja Baeten | Illustraties: Hiky Helmantel | Uitgeverij: Clavis | 9789044850550 | juni 2023 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.