Locke & Key, een graphic novel van Joe Hill

De naam van Locke & Key zegt je vast iets als je graag naar Netflix kijkt. Het is namelijk een succesvolle Netflix productie. Ook ik ben in deze serie gedoken. Het begon onwijs goed, het is prachtig gemaakt en het basis verhaal is heel sterk. Toch werd het voor mij elke aflevering minder. Het was bijna (saai) kinderlijk en sommige dingen voelden gewoon niet goed. Little did I know dat de oorsprong bij een graphic novel van Joe Hill ligt! De zoon van niemand minder dan Stephen King. Hij heeft het talent van zijn vader meegekregen en schrijft geweldige boeken en zo ook deze. En alles valt opeens op z’n plek sinds ik deze oorsprong heb gelezen.

hoofd Locke & Key

Locke & Key Synopsis

Na de mysterieuze en gruwelijke dood van Rendell Locke verhuizen zijn vrouw Nina en hun kinderen Tyler, Kinsey en Bode naar het Keyhouse in Lovecraft, Massachusetts. Dit huis blijkt vergeven van de verborgen magische sleutels, ieder met unieke magische krachten. De sleutels openen deuren en wie erdoor durft te gaan zal de kracht van deze sleutels ervaren. Eerst vinden de kinderen het spannend en leuk. Maar er blijken ook een duistere krachten achter de sleutels aan te zitten. Met als doel de meest verschrikkelijke deur te willen openen..

Bestseller auteur Joe Hill bedacht deze geweldige duistere en magische wereld. Locke & Key is in meerdere uitvoeringen uitgekomen en bevat meerdere delen. Joe Hill is de zoon van Stephen King en hij heeft het talent van zijn vader zeker meegekregen. Locke & Key is een graphic novel die geïllustreerd is door Gabriel Rodriguez. Zijn geweldige artwork geeft een beeld aan de donkere fantasie verhaal van Hill. Netflix heeft het verhaal opgepikt voor een tv-productie. Hill heeft hiervoor wat dingen aangepast en ook meegewerkt tot op een bepaalde hoogte.

Ik heb de Master Edition deel 1 voor deze recensie gebruikt. Deze bevat 2 verhalen, 2 volumes: Welcome to Lovecraft & Head Games. Inclusief sleuteloverzicht, Keyhouse gallery & kaart van Lovecraft in Massachusetts. Met mooi leeslint en hardcover.

Thema’s

Graphic novels zijn steeds meer geaccepteerd als “echte” boeken. En gelukkig maar, het idee dat strips slecht, of minder waard zouden zijn is natuurlijk gigantisch ouderwets en achterhaald. Het enige wat anders is, is dat beeld net zo belangrijk is als de tekst. Soms zelfs belangrijker. Daarbij hoef je zelf je beeldende fantasie minder aan het werk te zetten omdat een auteur en illustrator hun wereld al vormgeven ook in beeld. De kwaliteit van het verhaal kan dus net zo goed zijn. En het artwork is vaak ook nog eens onwijs kunstig als mooie bonus. Locke & Key is een dark fantasy graphic novel, en het is onwijs populair. Ook critici zijn enthousiast. Voor mij is dit na The Sandman één van mijn favoriete der graphic novels.

Locke & Key zit vol mooie thema’s zoals familie, vriendschap, rouw, liefde, overleven, ontdekken, opkomen voor jezelf, overleven, vertrouwen, verlies, opgroeien en fantasie. De comic is donker en duister. Het verhaal begint met de moord op de vader van de drie kinderen. De moeder is alcoholist en verwaarloosd haar kinderen. Na de moord verhuizen ze naar hun oude familiehuis van hun vader en dat is de start van een heftig avontuur. Het verhaal is een coming of age van de drie kinderen. Een mysterieus en donkere beleving van de voor- en nadelen van magie. Magie heeft vele positieve voordelen, maar tegelijk trekt het ook negativiteit en slechte dingen aan als een magneet.

Boek versus tv-serie

De tv-serie van Locke & Key wist mij zeker in den beginne zeer enthousiast te maken. Het verhaal is boeiend en ijzersterk. De locaties en sommige scènes zijn prachtig gemaakt. Het acteerwerk is van sommigen goed, met Dodge als grote favoriet van mij. Sommigen vind ik dan weer tenenkrommend. Dat is niet alleen door hun acteerkunsten maar ook door de rol die ze neerzetten.

Ook glijdt voor mij de serie steeds meer af naar té kinderlijk. Dat hoeft niet erg te zijn, maar ik ken dit verhaal als donkerder en dat past beter. Toch snap ik bepaalde keuzes wel, je wilt niet 1 op 1 iets kopiëren. Sommigen dingen lenen zich niet, of juist wel, voor het scherm. En je wilt nog wel enige verrassing in het verhaal houden waardoor je plotten veranderd. De grote plottwist in seizoen 1 van de tv-serie was dan ook shocking en goed! Deze zit niet in de graphic novel.

Ik kijk de tv-serie nog wel maar het is soms tergend. Het verhaal is goed en mooi gemaakt maar het klopt soms gewoon echt niet. Neem nou de moeder van de kinderen. Ik snap haar rol niet en ik vind haar zo storend in het verhaal. Wat blijkt… in de comic blijft ze een alcoholist die haar kinderen verwaarloosd. In de serie is ze herstellende en krijgt ze opeens wel een rol als moeder. Op zich prima, maar de basis van het verhaal is dus echt anders en dat is voor mij goed voelbaar. Ik had het wel verfrissend gevonden van Netflix als ze dit hadden doorgetrokken in de tv-show van Locke & Key.

Het grote verschil is de tone of voice. De graphic novel is donker, duister, gruwelijk en volwassen. De tv-serie is vriendelijker en voor een groter publiek daardoor.

Spoiler alert!

Deze Master Edition deel 1 bevat de eerste 2 verhalen van Locke & Key. Het begin van deze intrigerende en magische wereld. De tv-serie volgt de grote lijnen en hebben uiteraard aanpassingen. Ik wil er een paar bespreken. Ik zal proberen grote spoilers te vermijden, maar ik ontkom er niet aan dat misschien sommige punten wel een spoiler bevat.

Hoe verder je in de tv-serie komt en in de comic hoe groter de verschillen worden. Logisch ook als je karakters en gebeurtenissen zo aanpast. Ik snap ook echt wel sommige keuzes en verschil mag er zijn. Toch schudt en beeft de tv-serie onder die aanpassingen en die trillingen irriteren me. Sommige dingen zijn gewoon niet logisch of passen niet. En ik mis de duistere toon. Wel vind ik het karakter van Eden geweldig in de tv-serie. Zij zit niet in de comic.

Globaal overzicht

  • De moord op de vader, Rendell is in de tv-serie heftig en dramatisch. In het boek is deze nog gruwelijker. Door twee personen ipv 1, en de moeder wordt ook erbij verkracht. Deze gebeurtenis is dus veel grimmiger en donkerder in de comic. Dit laat de nodige sporen achter bij de kinderen die getuige waren. En ze hebben geen echte moeder die er voor hun is na deze gebeurtenis.
  • De moeder is in beide een alcoholist. In de tv-serie is ze herstellende en draagt ze meer de moederrol uiteindelijk. In de comic blijft ze alcoholist en verwaarloost ze haar kinderen. Ook ging ze vreemd van de vader en is ze meer bezig met mannen dan met haar kinderen.
  • Sommige keys/sleutels bestaan niet in de tv-serie en vice versa. Sommigen zijn totaal anders, anderen zijn een combinatie van bestaande. Ook is de uitwerking van sommige sleutels anders.
  • Bepaalde karakters zijn aangepast in hun rol, zijn weggehaald of erbij verzonnen.
  • De locatie is ook anders. In de graphic novel is de plaatsnaam Lovecraft, als ode aan de door mij geliefde auteur. Door het verhaal heen zitten verwijzingen naar zijn werk. Voor de tv-serie is door Joe Hill gekozen voor een andere plaatsnaam, Matheson, van een andere auteur als homage. Ik denk dat die keuze ook passend is voor de verandering in tone of voice. Lovecraft schreef donkerder werk.
  • Vrienden, familieleden, buren en dorpsbewoners en slechteriken zijn ook grotendeels anders.
Locke & Key

Locke & Key universe

Met deze Master Edition 1 zet je de eerste stappen in de Locke & Key universe. Je maakt kennis met de ingrijpende gebeurtenis van Rendell, leert de eerste sleutels kennen en de Keyhouse. Deze editie bevat een mooie kaart van het plaatsje Lovecraft. Achterin zie je sleutels die aan bod komen in deze eerste twee verhalen in een handig overzichtje. Ook zie je alle huislocaties in een handig overzichtje. Het eerste verhaal bevat de heftige moord en het verhaal van verhuizing, vinden van twee sleutels en de kennismaking met Sam Lesser, de moordenaar. Het loopt zo anders dan de tv-serie. In de graphic novel ligt de nadruk veel meer op de karakters en gebeurtenissen en zijn de sleutels in het begin een (boeiend) detail.

Daardoor snap ik bijvoorbeeld de dochter, Kinsey beter. In de tv-serie zit ze met een innerlijke angst die op een bepaalde manier vorm krijgt, en die ik niet helemaal snap. In de comic snap ik direct waar deze vandaan komt en is die verhaallijn veel logischer en boeiender voor mij. En zo gaat dat eigenlijk de hele tijd terwijl ik de graphic novel lees. Ik ben blij dat ik dit heb gedaan, het verhaal is zoveel gaver en beter! Joe Hill is zo’n goede auteur. De graphic novel leest snel, gaat van de hak op de tak misschien en kan even wennen zijn. Je schakelt tussen heden en verleden op volle kracht. Het is in het Engels, in het Nederlands is er nog geen vertaling uitgebracht.

Ik vind dit een heerlijke wereld en geweldig verhaal. Ik ga alle hoofddelen verzamelen en ook de losse extra verhalen die zijn uitgekomen. Ook de tv-serie zal ik blijven volgen al dan niet met iets minder enthousiasme.

Andere delen Locke & Key

Het begon met de eerste serie met volume 1 tot en met 6. Elk volume bestaat weer uit meerdere losse verhalen. Daarna zijn nog wat losse delen gekomen die zich meer richten op bepaalde sleutels en een verhaallijn over het verleden en ontstaan. En, OMG, ik kom er dus achter dat er een cross-over editie is met Sandman!! Dat is zo leuk aan comics, dit soort dingen zijn mogelijk. Ik ga speuren voor een exemplaar…

Volgorde boeken Locke & Key

Originele 6 volume boekenserie:
1. Welcome to Lovecraft2008
2. Head Games2009
3. Crown of Shadows2010
4. Keys to the Kingdom2011
5. Clockworks2013
6. Alpha & Omega2014
World War Key:
1. Locke & Key: …In Pale Battalions Go… #12020
2. Locke & Key: …In Pale Battalions Go… #22020
3. Locke & Key: …In Pale Battalions Go… #32020
Sandman crossover:
Locke & Key/Sandman: Hell & Gone #02020
Locke & Key/Sandman: Hell & Gone #12020
Locke & Key/Sandman: Hell & Gone #22021
The Golden days / Heaven and Earth collection:
Locke & Key: Small World2016
Locke & Key: The Guide To Known Keys (lijst met keys)2011
Locke & Key: Grindhouse (kaart van de Keyhouse)2012
Locke & Key: Dog Days2019
Heaven and Earth2017
The Golden Age2022

Specificaties Locke & Key

Auteur: Joe Hill | Artwork: Gabriel Rodriguez | Uitgever: IDW | Juni 2015 | 9781631402241 | Master Edition serie | 328 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.