Draai je eens om! Een lief prentenboek over zusjes

Zelf ben ik enig kind. Ik weet nog dat ik van jongs af aan altijd een verlangen had tot een beste vriendin die een beetje als een zusje voelt. Op de basisschool had ik zo’n vriendin alleen verwaterde dat doordat we naar andere scholen gingen. Daarna vond ik wat ik zo lang wilde op de middelbare school. Een vriendschap die nog altijd bestaat en aanvoelt als familie. Inmiddels ben ik een mama van twee meiden die deze zusjesband hebben. Prentenboek Draai je eens om! speelt met een herkenbare situatie van een zusje wat de aandacht van haar andere zus wilt trekken. Ze haalt van alles uit de kast. Maar waarom draait haar zus zich nou niet om?

Draai je eens om! clavis prentenboek zusjes fantasie voorkant cover kader masoud gharehbaghi

Synopsis Draai je eens om!

Is alles wel oké met mijn zusje? Ik roep haar, maar ze draait zich niet om. Ik doe een dansje, maar ze keert me de rug toe. Werkelijk álles probeer ik wat ik kan bedenken, maar ze blijft precies zitten waar ze zit. Wat zou er aan de hand zijn? Een lieflijk verhaal over twee zusjes, waarvan eentje zich maar niet wil omdraaien. Voor kinderen vanaf 5 jaar.

Auteur en illustrator Masoud Gharehbagi

Masoud Gharehbaghi (1987) is de auteur en illustrator. Hij is geboren in Zanjan, een klein dorpje in Iran. In 2016 heeft hij zijn diploma illustreren behaald en sindsdien heeft hij 20 boeken in Iran uitgegeven. Hij voelt een aantrekking tot prentenboeken en dat was de start om zijn creatieve ideeën om te zetten naar prentenboeken. Als kind tekende hij al in al zijn boeken. En eigenlijk doet hij dat nog steeds. Gharehbaghi tekent op alles wat hij maar tegenkomt.

Alle verhalen zitten ergens en hij ontdekt ze elke keer in zijn illustraties. Draai je eens om! is vertaald uitgegeven door uitgeverij Clavis. En eerder brachten ze al zijn Alle ijsjes van de wereld uit.

De band van zusjes

Als er iets is wat bijzonder is, dan is het wel de band van zusjes. Uiteraard wisselt dit per gezin, en is geen enkele band gelijk. Maar er zijn wel gelijkenissen. Zo heb ik hier in huis twee zusjes. Een jonge actieve daredevil met een klein hartje van 4. En een grote serieuze overdenker met een voorkeur voor flauwe grapjes van 9 jaar. Ze vinden elkaar in overeenkomsten en botsen in hun verschillen. Maar boven alles zijn ze gek op elkaar, kunnen ze niet met… maar ook niet zonder elkaar. Draai je eens om! is heel herkenbaar voor hun beide. En ook voor mij als moeder.

Regelmatig hoor ik 1 van de zusjes roepen:”Kijk nou eens!”. En altijd lijkt het niet uit te komen als de één wat aan de ander wil laten zien. Maar als het niet gebeurd dan is het ook niet goed. Ja de regels van zusjes zijn die van vele ongeschreven regels. Daarbij veranderen ze bij het vertikken van de secondes. Toch weet Draai je eens om! ze beide even te vangen. Hun aandacht zit helemaal in dit verhaal. Want er gebeuren meerdere dingen:

  • Het is herkenbaar
  • Het is grappig; het zusje verzint zoveel gekke dingen om de aandacht te trekken
  • Daarbij is het ook mysterieus; waarom draait het andere zusje zich niet om?
  • Het bevat zowel losse fantasierijke verhalen als een groot overkoepeld mysterie
  • Er zit herhaling in de illustraties en situaties met telkens een afwijkende factor

Draai je eens om! weet voor ons die bijzondere band tussen zusjes heel authentiek en echt in woord en beeld te brengen.

Fantasierijk en realistisch

Zoals de bovengenoemde punten al omschrijven, Draai je eens om! bevat diverse onderdelen die ervoor zorgen dat mijn kinderen in dit boek getrokken worden. De herhaling is heel belangrijk bij kinderen. Zeker als er dan telkens een kleine afwijking is. Ze weten wat er gaat komen. Maar dat laatste stukje spanning van wat er anders gaat zijn zorgt voor zoveel betrokkenheid! Ze duiken echt in hun emoties en die worden weer gekoppeld aan hun leesbeleving. Een mooie eerste start van tekstbegrip ook wat ze op latere leeftijd steeds meer gaan ontwikkelen. Leren lezen wat er tussen de regels door gebeurd en wat een auteur nog meer kan brengen dan alleen de letterlijke woorden van een verhaal.

De losse wisselende elementen zorgen voor veel hilariteit bij mijn dochters. Elke oplossing die het ene zusje bedenkt om aandacht te trekken zit weer zo vol verhaal. Want hoe komt een mammoet in een kamer? En welke bakker kan zo’n grote taart maken? Belangrijker nog, zou jij deze helemaal op krijgen zonder buikpijn? Dit deel van het boek Draai je eens om! is echt heerlijk fantasievol.

Het andere deel is het grote mysterie van het zusje wat zich niet omdraait. Mijn dochters vragen zich elke keer af waarom. “Ze is gewoon moe!” Maar ook denken ze dat ze misschien vogels aan het spotten is in de tuin, of zelfs dat ze dood is. Nou dat laatste is niet het geval kan ik jullie wel alvast vermelden. Maar het is wel zoals het kinderbrein denkt. Waarom deze zus zich niet omdraait ga ik niet verklappen. Maar het mysterie en de uiteindelijke reden zijn wel heel authentiek en realistisch. Een mooie tegenhanger op de fantasierijke elementen. Beide dingen zijn onderdeel van het leven.

draai je eens om! prentenboek clavis fantasie zusjes masoud gharahbaghi

Voor welke leeftijd is Draai je eens om?

Dit lieve fantasierijke prentenboek krijgt de aanbeveling voor kinderen vanaf 5 jaar. En dat is zeker ook passend. Vanaf 4 jaar is de belevingswereld gelijk en ook voor oudere kindjes zullen de fantasierijke situaties erg leuk zijn. De reden waarom de ene zus zich niet omdraait is herkenbaar voor iets oudere kindjes. Al zullen sommige jongere kindjes ook wel eens iets soortgelijks gehad hebben, en zich dus herkennen. Klein tipje van de sluier: het gaat om een gevoel van uiterlijke schaamte. Mooi hoe het bespreekbaar wordt gemaakt en er een oplossing volgt.

Daarbij is Draai je eens om! niet alleen voor zusjes leuk. De band tussen deze meisjes is gebruikt voor het verhaal maar ook als je geen zusje of meisje bent is het een prachtig herkenbaar, fantasierijk, humoristisch en een licht mysterieus verhaal.

Wij zijn aangenaam verrast met deze kennismaking met Masoud Gharehbaghi. Zijn mooie verhaal met diverse laagjes en elementen, maar ook zijn perfect aansluitende illustraties voelen als een warm thuis. De potloodtekeningen spreken beide dochters erg aan. Het is rustig geïllustreerd met leuke details her en der. Draai je eens om! staat nu steevast op de voorleesplek naast het bed van mijn dochters.

Leestips passend bij Draai je eens om

Er zitten verschillende thema’s in Draai je eens om! zoals: zusjes, familie, jezelf zijn, fantasie, mysterie, humor en elkaar accepteren en er voor elkaar zijn. Ik zal hieronder wat leestips plaatsen die passend zijn bij de thema’s van dit boek.

Specificaties Draai je eens om!

Auteur & illustraties: Masoud Gharehbaghi | Vertaling uit het Engels door Clavis | Engelse titel: Turn Around Please! | Januari 2024 | 32 pagina’s | 9789044853148 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.