Middernacht Duivelsschool, een griezelig verhaal van De Braeckeleer

De jeugdhorror boekenserie van Nico De Braeckeleer heeft weer een vers deel! Middernacht Duivelsschool is een tweede boek in deze serie die tot nu toe losstaande verhalen zijn. Maar allen hebben als grote overeenkomst gruwelen en griezelen. En dan niet een beetje, maar echt wel horror op diverse levels. Nico De Braeckeleer schuwt geen grenzen van wat dit mooie genre rijk is. Op voorhand weet je niet precies welke kant je mee opgezogen wordt in een verhaal. In dit deel sluiten we aan bij de vrienden Otis, Thijs, Lieke en Lucas. Al gedragen die laatste twee zich wel heel vreemd sinds de zonsverduistering….

Middernacht Duivelsschool voorkant cover kader nico de braeckeleer jeugdhorror pelckmans

Waar gaat Middernacht Duivelsschool over?

Sommige verhalen zijn zo griezelig, zo verontrustend, dat je er een raar gevoel van in je buik krijgt. Alsof een monsterlijke spin met harige poten vol haakjes uit je ingewanden naar buiten wil kruipen Hou jij van dat soort huiveringwekkende verhalen? Lees dan dit boek Middernacht Duivelsschool. Als je durft…

Sinds de zonsverduistering gedragen heel wat leraren en leerlingen in de school van Duivelshoorn zich anders dan normaal… alsof ze zichzelf niet meer zijn. De 12-jarige Otis en zijn vriend Thijs hebben door dat er iets mis is. Elke dag vertrekken ze met een bang hartje naar school. En dan ziet Otis hoe de vloer van het klaslokaal plots vloeibaar wordt en Thijs erin wegzakt. De volgende dag is Thijs terug, alsof er niets is gebeurd. Maar ook hij gedraagt zich plots anders…

Uitmuntende vormgeving

Ik wil eerst even stilstaan bij de uitmuntende vormgeving van Middernacht Duivelsschool! Want wat is dat goed gedaan bij dit boek, en deze boekenserie. Het is niet heel erg over the top, maar juist precies goed wat mij betreft. Beide boeken uit de boekenserie passen bij elkaar qua formaat, vorm en design. Iets wat ik fijn vind. Dat staat zo leuk in mijn boekenkast. Daarbij is het kleurenpalet duister en minimalistisch qua beeld. Ik kan echt wel even verdwalen in de cover. Nergens is het kinderachtig, het prikkelt mijn horrorfantasie en ik kan niet wachten om het verhaal in te duiken. En na het titelblad staat me een heerlijke verrassing te wachten! I love creepy plaatjes, en deze is dat echt. Het activeert meteen een jeugdherinnering van goede oude horrorlegende Freddy Krueger met allemaal zielen in zijn borst die proberen te ontsnappen.

Na elk hoofdstuk zit er wederom ook weer een pagina in met een duister beeld. En ook dit draagt voor mij zeker bij aan de algehele unheimliche spanning tijdens het lezen. Gelukkig staat het verhaal van Middernacht Duivelsschool ook als een spookhuis. Soms kan een goede vormgeving het verhaal een beetje ondersneeuwen, of is het een manier om de fundamenten van een verhaal wat sterker te maken. Maar niet bij dit boek. Het versterkt en ondersteunt een solide basis van een goed horrorverhaal.

hoofdstuk 1 nico de braeckeleer jeugdhorror pelckmans

Verhaal, karakters en thema’s

Ik ga niet teveel prijsgeven over het verhaal van Middernacht Duivelsschool. Juist die onwetendheid van welke kant je opgetrokken word is wat mij betreft onderdeel van de kracht van de spanning. We beginnen met de vriendgroep van 4 kinderen. Otis heeft de hoofdrol samen met zijn beste vriend Thijs. Vriendschap is meteen een hoofdthema ook wat mij betreft. Nico De Braeckeleer weet in zijn verhalen altijd realistische karakters neer te zetten waarvan de banden onderling authentiek en levendig aanvoelen. Ik voelde echt de band tussen Thijs en Otis. Ondanks de 148 pagina’s was dat vrij snel goed voelbaar.

Maar ook thema’s als je angsten onder ogen komen, peer pressure, omgaan met je ouders en onzekerheden zitten mooi in dit spannende verhaal verweven. De sadistische leraar is een aangename verrassing wat mij betreft. Veel jongeren zullen klapperen met hun oren… uh ogen tijdens het lezen van die eerste scène. Er wordt leuks gespeeld met het tijdsbeeld van wat nu normaal is, en wat vroeger ‘normaal’ was.

En doorheen het boek van Middernacht Duivelsschool staat leraars. Dat is geen schrijffout, Nico De Braeckeleer is Belgisch en daar is de meervoudsvorm van leraars algemeen geaccepteerder dan de Nederlandse leraren. Verder zitten er hier en daar Vlaamse zinnen en woorden in. Maar nergens heel erg aanwezig voor Nederlandse lezers wat mij betreft.

Middernacht Duivelsschool nico de braeckeleer pelckmans jeugdhorror

Voor welke leeftijd is Middernacht Duivelsschool?

Otis in het verhaal is 12 jaar en dat is altijd een goede graadmeter. De bladspiegel is luchtig, de zinnen zijn niet ingewikkeld en lopen lekker. Het hele verhaal ademt qua opmaak lekker luchtig. En dat is maar goed ook, want het verhaal zelf beneemt je meteen weer de adem. Het is echt wel spannend, gaat grenzen over van het bovennatuurlijke en er doen zich nagelbijtende situaties in voor. Maar nergens is het gewelddadig en bloederig. Er komt een mild vleugje eventuele verliefdheid in voor maar ook dit onderdeel is minimaal.

Ik denk dus dat Middernacht Duivelsschool voor jonge horrorfans een heerlijke read is. De karakters zijn relatable, hun beslommeringen zijn de mijne en ik weet op voorhand echt niet wat er aan de hand is. Alhoewel.. mijn horrorradar bleek eigenlijk meteen goed aan te staan dankzij de vormgeving. Heel leuk hoe er gespeeld is door de auteur met klassieke (ja jaren 80 horror is klassiek) horrorelementen maar dat dit toch omgebogen is naar een geheel eigen verhaal.

Middernacht Duivelsschool smaakt wederom erg goed en ik kijk uit naar meer in deze serie!

Boekentips passend bij Middernacht Duivelsschool

Specificaties Middernacht Duivelsschool

Auteur: Nico De Braeckeleer | Uitgever: Pelckmans | Mei 2023 | 152 pagina’s | 9789463374835 | Deel 2 Middernacht boekenserie (losstaand) | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.