De slaapster en de spintol, een Gaiman en Riddell sprookje

Wat bracht 5 december daar nou in de cadeauzak? Een prachtig boek! Oké het is een cadeau namens mijn Sinternichtje, die ook boeken verslind bij het leven. En het is een cadeau namens haar voor mijn oudste dochter. Maar ze snapt vast dat ik het even heb “ingepikt”, dit boek is werkelijk waar prachtig. De slaapster en de spintol is een modern sprookje. Maar dan op de manier zoals we gewend zijn van Neil Gaiman en Chris Riddell. Eigen, uniek, verrassend en prikkelend.

de slaapster en de spintol

De slaapster en de spintol

In ‘De slaapster en de spintol’ is een land met hoge bergen, magie en waar namen niet toe doen. Daar staat een prachtige koningin op het punt om te gaan trouwen. Haar gitzwarte haar en schoonheid zijn kenmerkend en ze is aan het overpeinzen of ze wel of niet zal gaan trouwen. Of ze dat pad wil gaan bewandelen. Haar gedachtes worden onderbroken door 3 dwergen. Ze is met hen opgegroeid. De dwergen vertellen dat er iets vreemds gaande is in het aangrenzende koninkrijk. Een plek waar je niet snel kan komen door de onbegaanbare bergen. Maar dwergen kunnen overal komen.

Het vreemde in ‘De slaapster en de spintol’ is een vloek wat snel grond wint en zich niet laat stoppen door een berg. De koningin heeft zelf ook ervaring met magie en een slechte vloek. Ze heeft immers zelf een jaar een magische slaap gehouden in een glazen kist. Deze vloek laat ook mensen en dieren in slaap vallen. Het begon bij een prinses in een kasteel die zich geprikt heeft aan een spintol. Maar na al die jaren, en zonder succes om haar te wekken. Trek de slaapvloek zich erop uit en het komt snel dichterbij..

Modern sprookje

Je dacht dit verhaal ‘De slaapster en de spintol’ misschien al te herkennen? Het verhaal van een wraakzuchtige bosheks. Een magische spintol en een overwoekerd kasteel waar een prinses in diepe slaap ligt. Drie dwergen zien verder onheil aankomen en dan besluit de koningin met een sneeuwwitte huid haar trouwjurk om te ruilen voor een harnas en een zwaard.

de slaapster en de spintol

Je herkent vast wel de twee sprookjes die verweven zitten in dit verhaal. Neil Gaiman weet weer met een fantasievol gemak twee klassiekers om te zetten naar een uniek en eigen verhaal. In een verhaal waar namen niet toe doen, niemand wordt benoemd. Het is een verhaal van karakters die misschien een oorsprong hebben waar we allemaal bekend mee zijn. Maar het verhaal is in het hier en nu. De karakters zijn heerlijk eigen en sterk. De zinnen zijn weer mooi melodieus en beeldend. Je zit meteen in de verbeelding van Gaiman.

sprookje

Geen clichés

In de wereld van Neil Gaiman is geen ruimte voor clichés in welke vorm dan ook. Ja de koningin van De slaapster en de spintol is prachtig maar tegelijk ook slim. Haar trouwjurk wordt met het grootste gemak omgewisseld voor een harnas en zwaard. De dwergen zijn knorrig maar ook zorgzaam. Het is een jeugdboek maar een rondborstige dame uit de herberg hoort er gewoon bij zonder het seksueel te maken. Tegelijk is het gruwelijk benauwend. Slapende mensen die langzaam bewegen gedrapeerd met spinnen en spinrag.

Hier helpen de illustraties van Chris Riddell erg goed bij. Ik hou van zijn werk. Het is geen poppige Disney stijl, nee, velen zullen het te rauw vinden. Ik vind dat juist de kracht en schoonheid. Je ziet zijn penstrepen duidelijk, de uitdrukkingen zijn sprekend. En het is gewoon heerlijk als een illustratie je de stuipen op het lijf kan jagen. Het doet me ook aan Clive Barker denken hoe hij illustreert. In De slaapster en de spintol zijn de illustraties net zo belangrijk als de tekst.

sprookje

Boekenkastpareltje

Het boek De slaapster en de spintol is prachtig. Het wordt geleverd in een box waar je het boek uithaalt. Het is uitgevoerd in wit linnen en glimmend goud. Het boek zelf is ook vormgegeven in goud, wit en zwart. Ieder hoofdstuk begint met een initiaal en is prachtig. Op elke bladzijde kan je wel iets ontdekken. Soms een spinnenwebje bij een paginanummering, soms gaan we over op een graphic novel pagina. Soms vertellen juist de illustraties het verhaal zonder dat je dit in woord terug vind. Het samenspel tussen Gaiman en Riddell is als vanouds weer uitmuntend.

Het verhaal van De slaapster en de spintol is kort maar er is veel over te vertellen zoals je leest. En dan laat ik het einde ook voor wat het is. Leuker is dit om zelf te ontdekken. Ik ben ontzettend blij met dit mooie cadeau en het krijgt een mooi plekje in mijn, sorry, onze boekenkast. Maar wel hoog genoeg zodat de grijpgrage vingertjes van mijn jongste dochter het niet te pakken kunnen krijgen.

Specificaties De slaapster en de spintol

Auteur: Neil Gaiman | Illustraties: Chris Riddell | NL Uitgever: Blossom Books | 9789463490108 | September 2017 | 72 pagina’s | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.