Nachtmerrie, een eerste boek van De Detta Dossiers boekenserie

Nachtmerrie is het eerste boek van De Detta Dossiers. Het is een politiethriller met een bovennatuurlijk randje van Nederlandse bodem. De auteur is Winchester McFly. Wie? Nou ga maar niet zoeken naar 1 persoon want die naam staat voor een heel collectief aan creatief schrijvende zielen. Samen schrijven ze voor film en televisie, en dus ook boeken. Je kent misschien Smeris en Ares wel van tv. Dit zijn populaire tv-series. Ik was erg benieuwd naar dit niet al te dikke boek en neem jullie graag mee in deze wereld die schuurt tegen het bovennatuurlijke.

Nachtmerrie voorkant cover kader winchester mcfly thriller politie de delta dossiers bovennatuurlijk

Synopsis Nachtmerrie

Nachtmerrie is het eerste deel in een nieuwe, gruwelijk spannende serie over occulte moordzaken in Nederland, geschreven door het schrijverscollectief Winchester McFly.

In Nachtmerrie worden een au pair, een kleine jongen en een zakenman in hun slaap bezocht door een boomlange, demonische figuur, die ze aanzet tot moord… Om deze mysterieuze moordzaak te kunnen ontrafelen en de moordenaar te kunnen ontmaskeren, zullen rechercheur David Detta en zijn nieuwe partner Tess de Winter hun persoonlijke verschillen aan de kant moeten schuiven. Een bloedstollende, filmisch geschreven thrillerserie van het Nederlandse schrijverscollectief Winchester McFly, dat o.a. de tv-series Smeris, Van God Los en de allereerste Nederlandse Netflix Original-serie Ares schreef. De Detta dossiers geven een inventieve draai aan het bovennatuurlijke genre en zal de horrorliefhebbers onder de Netflix-generatie zeker aanspreken.

Bovennatuurlijke thriller

Ik hou van schurende genres en dat is zeker wat Nachtmerrie doet! Het is bovenal een politiethriller zoals je mag verwachten. Een oudere politieman David Detta, getekend door een zwaar leven en niet geliefd door de hoge bazen. Een jonge knappe meid Tessel de Winter die heel goed is in haar werk, gedreven en tevens dochter van één van de hoge bazen. Die twee komen samen en moeten aan een zaak werken. Uiteraard speelt er meer dan alleen die zaak. Het begin verloopt stroef en uiteraard groeien ze naar elkaar toe. Het cliché wordt ingezet zoals het bij veel politiethrillers betaamd.

Anders dan het cliché is er het schurende aspect met het bovennatuurlijke. De zaak heeft meerdere perspectieven. David Detta is simpel gezegd een believer en Tessel is dat niet. Dan zitten er nog mensen om hen heen die rond die twee uitersten zweven. Als lezer zweef je gezellig mee, al was het voor mij uiteindelijk wel al vrij snel duidelijk welke kant het zou opgaan. Dat bovennatuurlijke aspect maakt dit boek wel interessant voor mij. Want waar de karakters wat clichématig zijn en wat oppervlakkig, zo gelaagd wordt uiteindelijk het verhaal. En eigenlijk voelt dit boek als een opwarmertje. We leren de twee hoofdpersonen kennen, een groter gedeeld “kwaad” en een belangrijke backstory. Of eigenlijk meerdere want er spelen een aantal verhalen die zich voorzichtig gaandeweg verweven.

Even opwarmen

Ik was niet direct gecharmeerd van Nachtmerrie, dat zeg ik meteen maar eerlijk. Het leest voor mij wat statisch en de karakters zijn voor mijn smaak te cliché. De zaak is wel mysterieus maar nergens word ik het verhaal echt ingezogen. Het voelt alsof ik van een flinke afstand dit verhaal aanschouw. De hoofdstukken zijn kort en het is niet een al te dik boek. Dat zorgt er wel voor dat het lekker leest, zeker op drukke dagen. Ook moest ik wat wennen aan het taalgebruik. Ik kon niet direct sommige woorden plaatsen omdat ik ze niet ken. Woorden en uitdrukkingen als:

  • Patjepeeër
  • Klezmorim
  • Pieremotje
  • Iedere nacht bal geweest
  • Heeft een mondje waar hij prima zijn best voor zou willen doen

Ik heb het in ons StoerLeesVoer team gegooid en ‘iedere nacht bal geweest’ blijken de meeste mensen wel te kennen. Dus dat ligt aan mij (al kent mijn partner het ook niet en wij komen beide uit de randstad). De rechercheurs uit Nachtmerrie komen uit Amsterdam en het verhaal speelt zich af in Groningen. Noëlle, ons Amsterdamse teamlid, herkent de woorden en uitdrukkingen vanuit daar wel. En pieremotje zou typisch iets uit Groningen zijn zegt Google. Ik vind het leuk om middels het lezen nieuwe woorden te leren kennen en zo mijn vocabulaire te verrijken. Alleen kon ik het nu niet helemaal plaatsen wat de oorsprong van deze woorden was. Amsterdam dus en een stukje Groningen :).

Volgende deel

Naar het einde toe kleurt het verhaal aangenamer voor mij en kom ik weer terug bij wat ik eerder schreef. Nachtmerrie voelt als een opwarmertje voor wat gaat komen. En daar ben ik benieuwd naar. Ik heb het tweede deel van De Detta Dossiers liggen en zal deze kan ook zeker oppakken. Het verhaal is inderdaad vrij filmisch geschreven dus ik verwacht nog veel van waar het mij gaat brengen.

Nachtmerrie winchester mcfly de detta dossiers verdwaald thriller politie bovennatuurlijk

Leestips passend bij Nachtmerrie

Muziek uit het boek: Billy Eilish – Bury a Friend

Specificaties Nachtmerrie

Auteurs: Winchester McFly | Uitgever: LS Amsterdam | De Detta Dossiers 1 | Februari 2021 | 9789024592876 | 192 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.