Bunnie vs Monkie, een hilarische graphic novel

Misschien komt het doordat het buiten bijna 30 graden is. Maar ik word toch zo blij van deze graphic novel. Bunnie vs Monkie is grappig, vertederend en ontzettend kleurrijk. En daar bedoel ik niet alleen de speelse illustraties mee…

Bunnie vs Monkie

Synopsis van Bunnie vs Monkie

Bunnie vs Monkie is het eerste deel in een serie knotsgekke graphic novels vol uitbundige korte strips van Jamie Smart. Pas op, want er heerst chaos in het bos! Het konijn Bunnie en zijn vrienden Wienie de eekhoorn en Big het varken leefden er vredig samen tot de aap Monkie met zijn raket crasht in het bos. Monkie wil heerser worden over het bos en zet daarbij de boel op flink op stelten. Hij wordt hierbij geholpen door de uitvindingen van het stinkdier Stinkie. Natuurlijk beschermd Bunnie het bos. Dus zet je schrap, want het grappigste gevecht ooit is begonnen!

bloesem

Hilarische graphic novel

Ik lees graag grappige, kleurrijke graphic novels als tegenhanger van de complexe, duistere fantasy verhalen waar ik ook dol op ben. De graphic novels lezen vaak makkelijk weg en zitten bomvol humor. Bovendien zijn de illustraties een feest om te bekijken. En dit geld zeker ook voor Bunnie vs Monkie.

De veelzijdige karakters in combinatie met de vrolijke illustraties maken deze graphic novel tot een kleurrijk geheel. De hoofdkarakters zijn natuurlijk Bunnie en Monkie. Maar de vele bijfiguren maken Bunnie vs Monkie nog vele malen leuker.

In dit Tom & Jerry achtige kat en muis spel neemt Bunnie het op tegen Monkie. Bunnie is slim en enorm schattig. Samen met zijn vrienden Big, Wienie en (soort van vriend) Le Vos gaat hij de strijd aan om het bos te redden van Monkie.

Monkie is het eigenwijze aapje die graag de superschurk van het verhaal wil zijn. Hoewel hij denkt het meesterbrein achter de hele operatie te zijn kan hij niet zonder zijn side kicks. De slimme Stinkie, de stoere Actiebever en de uitvinding Metalen Arie.

En hoewel de schattigheid van de pagina’s spat bij de lieve Bunnie. En de eigenwijsheid van Monkie me versteld doet staan met zijn bizarre plannetjes. Is mijn favoriet toch echt de niet al te snuggere Wienie. Met haar heerlijke eigen opmerkingen staat zij vol vertrouwen in het avontuur. En haar hilarische opmerkingen toveren regelmatig een lach op mijn gezicht.

Briljant vertaald

Wat een briljante vertaling heeft Bunnie vs Monkie! Meer dan eens schiet ik in de lacht om de grappige vertaling van Leonie Hardenberg.

Geef me je toetje, droeftoeter! Ik ben een elegante vlinder!

Bladzijde 38 uit Bunnie vs Monkie

Het lijkt mij een hele opgave om een boek zo te vertalen dat het zijn essentie behoud en ook nog steeds grappig is. Dit is Hardenberg zeer goed gelukt. De droge humor spat van de pagina’s terwijl het verhaal makkelijk weg leest.

Bunnie vs Monkie

Opbouw van het boek

Bunnie vs Monkie is een jaar uit het leven van Bunnie en Monkie. Het begint als Monkie in het bos verschijnt in de winter. Samen met de bewoners van het bos doorloop je de verschillende seizoenen. Wat ik hier zo mooi aan vind is dat het bos zichtbaar mee veranderd in de vier jagentijden. In de winter ligt er sneeuw, in het voorjaar zie je overal bloesem, de zomer zorgt voor bijen en in de herfst houden ze een kastanjebattle.

Bunnie vs Monkie

Bunnie en Monkie tekenen

Een super leuke en originele toevoeging aan dit boek is de uitgebreide uitleg over hoe je Bunnie en Monkie zelf kan tekenen. Aangezien ik erg hou van tekenen heb ik dit natuurlijk ook geprobeerd. Oordeel zelf maar hoe dit gelukt is…

Raad ik Bunny vs Monkie aan?

Zeker! Hoewel Bunnie vs Monkie voor kinderen vanaf acht jaar is heb ik ook echt enorm genoten van dit boek. Ik ben niet iemand die snel hardop moet lachen om een boek. Maar dat gebeurde nu zelfs meerdere keren. Wat een leuke graphic novel is dit! Je moet er natuurlijk van houden, maar Bunnie vs Monkie bezit mijn soort humor. En ik blijf het zeggen hoor. De kleurrijke illustraties zijn echt prachtig. Ze voegen zoveel extra leesplezier toe aan dit boek. Dus ja, hou je van graphic novels dan is Bunnie vs Monkie een aanrader. Ik heb in ieder geval al enorm veel zin in deel 2, Bunnie vs Monkie en de mens-invasie!

Mijn dochter van (bijna) 7 heeft al een aantal pogingen gedaan om Bunnie vs Monkie te lezen. Helaas is hij voor haar is nog te lastig. Maar ik verwacht dat dit komend schooljaar snel genoeg zal veranderen.

Lees je graag graphic novels? Bekijk dan ook eens deze reviews:

Specificaties Bunnie vs Monkie

Tekst en illustraties: Jamie Smart | Vertaling: Leonie Hardeman | Uitgever: Gottmer | 2 mei 2023 | 256 pagina’s | 9789025777685 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jolien
Delen is enorm lief

Ik ben Jolien en ik ben gek op boeken lezen en voorlezen. Samen met mijn dochter (2016) duik ik graag een prentenboek in. Ik werk als pedagogisch medewerker. Om zelf te ontspannen lees ik graag fantasy verhalen. Even afsluiten van de wereld om me heen en wegdromen in werelden vol magie en romantiek. Vampiers, weerwolven en elfen daar word ik blij van!

6 reacties

 1. Wat doe ik graag mee met deze winactie!
  Ben ook super blij met jullie blog, heb al veel boeken op deze manier kunnen aanraden bij mijn dochter van 9! Dus bij het zien van dit boek werd ze dus erg enthousiast!

  • Super tof om te promoten op de scholen waar ik werk als lees-mediaconsulent!
   Heel veel leerlingen zullen plezier hebben van dit tof fe boek!

 2. Ik doe graag mee met deze winactie. Onze zoon van 9 leest graag graphic novels, ze zijn niet aan te slepen!

 3. Wat een toffe winactie! Ik doe graag mee voor mijn zoon van 8 die het lezen bést wel lastig vindt maar wel erg kan genieten van het (samen) lezen van graphic novels, zéker als zijn lievelingsdier het konijn er een rol in speelt (zo heeft hij ook zo van de graphic novel boeken over Vos en Konijn genoten).
  Ik zou hem graag blij maken met dit toffe boek!

 4. Deze wil ik graag winnen voor mijn zoon en dochter. Ik zie nu al dat ze dit hilarisch gaan vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.