Koningin Victoria als huwelijksmakelaar: een boeiende en verbluffende boekenreis

In december hebben we een nieuw seizoen van The Crown moeten missen. Gelukkig viel daar op mijn deurmat Koningin Victoria als huwelijksmakelaar. Dit boek evenaart The Crown wat mij betreft qua drama. Het speelt zich af fin du siècle en begin 20e eeuw en is dus minder bekend dan de perikelen van Lady Di en Charles. Een gemiste kans, want het boek schept duidelijkheid over het Europese strijdtoneel in de 20e eeuw en het plan van Victoria en Albert wat jammerlijk is mislukt. Maar waarom dan? Pak een kop thee en lees deze review!

Koningin Victoria als huwelijksmakelaar

Koningin Victoria als huwelijksmakelaar

Ze oogt zo onschuldig op de cover van Koningin Victoria als huwelijksmakelaar; de oudere dame met dat kleine kroontje. Echter er viel niet met haar te spotten. Luister naar (o)ma! Victoria had veel invloed op haar (klein)kinderen die verspreid over heel Europa woonden. Met haar wijlen man prins Albert had ze de droom om Europa te verenigen door het sluiten van dynastieke huwelijken. Hiermee wilde ze de deceptie van de Napoleonistische tijd ver achter zich te laten. Een voorloper van de Europese Unie zeg maar. Het was een prachtige droom, maar ook een utopie. Haar klein(kinderen) hadden net zo’n sterke wil als Victoria zelf en lieten zich regelmatig leiden door hun hart. Op de achtergrond spelen daar ook de politieke ontwikkelingen en andere familiaire kwesties in mee. Aan het begin de Eerste Wereldoorlog zaten maar liefst 7 van de kleinkinderen van Victoria op de Europese tronen.

Over Deborah Cadbury

Deborah Cadbury is een Britse historicus die haar sporen heeft verdiend als schrijver en tv-producent. Zij heeft vele boeken op haar naam staan zoals Verdwenen koning van Frankrijk en Koningin Victoria als huwelijksmakelaar. Ook was ze bij de BBC verantwoordelijk voor een groot aantal tv-documentaires. Hiervoor kreeg ze onder andere een Emmy Award. In 2013 werd haar aan de University of Birmingham een eredoctoraat verleend.

Moeder overste

Deborah Cadbury is erin geslaagd om een gelaagd portret van Koningin Victoria te schrijven. De ene keer een briesende kleuter die haar zin niet krijgt, de andere keer een bezorgde (o)ma, een diepbedroefde weduwe én een staatsvrouw die haar mannetje stond. Zij had een unieke positie als vrouw in die tijd. Desondanks trokken vooral haar kleindochters aan het kortste eind met hun leven. De verhalen in Koningin Victoria als huwelijksmakelaar worden geschetst aan de hand van de kleinkinderen en hun huwelijken. Ik vond het heerlijk weglezen! Dit komt door de extra’s zoals de stamboom, landkaarten, de foto’s en het afkortingenlijstje. Daarmee pik je het verhaal snel op. Mooi ook om in het dankwoord te lezen dat Queen Elisabeth Deborah Cadbury toestemming gaf om het archief van haar betovergrootmoeder en haar kinderen in te zien. Gedegen onderzoek dus!

Koningin Victoria als huwelijksmakelaar

Als ik een nadeel van het boek moet noemen dan zijn het toch die kleine lettertjes. Tja, ik geef het toe…ik ben enorm kippig. Deze bladspiegel vind ik niet prettig lezen, maar dat doet niets af aan de inhoud van het boek. Sorry The Crown…maar je kunt niet tippen aan Koningin Victoria als huwelijksmakelaar!

Koningin Victoria

Muziek in Koningin Victoria als huwelijksmakelaar

Alle lof voor het Nederlandse blog My inner Victorian. Alleen op dit blog kon ik namelijk terugvinden welke muziek een rol speelde in het leven van Victoria. In Koningin Victoria als huwelijksmakelaar wordt omschreven hoe bedroefd Victoria is dat zij haar grote liefde prins Albert op jonge leeftijd heeft verloren. Zij waakt letterlijk bij zijn mausoleum. Op My inner Victorian lees ik dat het pianostuk van bevriende componist Felix Mendelssohn speciaal voor Victoria en Albert werd gecomponeerd. Erg mooi!

Geïnteresseerd in geschiedenis? Lees dan ook eens ons themablog met historie in de hoofdrol.

Specificaties Koningin Victoria als huwelijksmakelaar

Auteur: Deborah Cadbury | Uitgever: Rainbow | Vertaald door Roelof Posthuma | november 2021 | 978904171429 9 | 428 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier .

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

hoofd Koningin Victoria als huwelijksmakelaar
Footer5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.