Ik heb mijn zusje kwijtgemaakt, de zoektocht naar een babyzusje

Bij de titel Ik heb mijn zusje kwijtgemaakt dacht ik een boek vol humor in handen te hebben. Want wie wil er nu niet af en toe dat zijn broertje of zusje er even niet is? Maar daar gaat dit boek helemaal niet over. Want Kos houdt enorm veel van zijn babyzusje Soof. Alleen hebben papa en mama die middag even niet zoveel oog voor Kos. Dus besluit hij met zijn zusje verstoppertje te gaan doen. In het park.

Voorkant met SLV kader ik heb mijn zusje kwijtgemaakt

Ik heb mijn zusje kwijtgemaakt

Kos heeft iets doms gedaan. Hij heeft zijn zusje verstopt. In het park. Onder een struik.

Nu kan hij haar nergens meer vinden. En Soof is pas nul. Kos voelt zich heel schuldig. Hij durft niet terug naar huis. Eerst moet hij Soof vinden. Maar zoeken is moeilijk en Kos verdwaalt. In deze dwaaltocht ontmoet hij verschillende mensen. Hij maakt vrienden en leert zichzelf en de wereld om zich heen een beetje beter kennen.

Verstoppertje spelen

Het afgelopen jaar heb ik al enkele boeken mogen recenseren waarbij de moeder tekenen heeft van een depressie. Zo ook de moeder van Kos in Ik heb mijn zusje kwijtgemaakt. Ze ligt veel op de bank in haar pyjama. Papa neemt alle zorgtaken op zich en Kos helpt hem ook vaak mee. Die middag doe Kos met zijn moeder een spelletje memory. Dat op zich is al een verrassing. Omdat Kos onthouden nog lastig vindt heeft hij stiekem op alle memory-paren gekleurde stipjes gezet. Maar halverwege het spel heeft mama alleen nog aandacht voor papa. Hij probeert haar aan het lachen te maken terwijl dat de taak is die Kos altijd op zich neemt. Als papa dan ook nog het kietelspel overneemt is Kos er klaar mee. Hij neemt Soof mee naar buiten en roept nog even naar hun ouders dat ze zich gaan verstoppen in de tuin.

bladspiegel 1/3 pagina 12 en 13, Los hangt over de box en speelt met zijn zusje Soof

Toch doet Kos dan iets wat niet mag. Hij kruipt met Soof de tuin uit. Gaat het park in om zich te verstoppen. Dat wordt dan hun huisje tot papa en mama hun gevonden hebben. Het huisje dat hij vindt diep onder de struiken blijkt helaas te klein voor hen beiden. Kos laat Soof daar achter en gaat op zoek naar een eigen huisje, vlakbij. Dat was niet zo handig van hem, want doordat hij zo hard aan het zoeken was naar een goede verstopplek voor zichzelf weet hij nu niet meer waar hij Soof heeft verstopt. Kos heeft zijn zusje kwijtgemaakt. En wat doe je dan?

bladspiegel 3/3 pagina 26 en 27 Los verstopt zijn zusje Soof achter een struik

Boze ouders

Hoe kon dit nu gebeuren? Kos weet wel dat hij niet zo goed is in zoeken. Maar wat moet hij nu? Eerst maar eens plassen. Maar als hij thuis aan komt willen zijn ouders weten waar ze waren? Want ze waren niet in de tuin. Zo boos heeft hij zijn ouders nog niet eerder gezien. Ongemakkelijk zit hij boos te zijn in een stoel. Hij gooit er alle frustratie uit en roept nog; “jullie zouden ons komen zoeken!” Dan zal hij Soof maar gaan halen, en hij kruipt snel door de heg de tuin weer uit.

Maar helaas. Ook dit keer zoekt hij zo goed en hard als hij kan maar hij vindt Soof niet. Kos heeft geen idee meer onder welke struik hij haar heeft verstopt. “Ik heb mijn zusje kwijtgemaakt”, denkt hij. “En dat geheim ga ik nooit aan iemand vertellen.” Maar terug naar huis gaan durft hij ook niet meer. Als hij dan ook nog in het park verdwaalt maakt hij kennis met een meneer op een bankje met twee grote plastic tassen naast zich. In zijn zoektocht naar Soof, een nieuw huis en iemand die hem daarmee kan helpen, komt Kos verschillende mensen tegen. Van iedereen leert hij wel iets. Zowel over de ander als over zichzelf. Denk je dat hij een thuis kan vinden? En wat doe jij als je iets of iemand kwijt bent?

bladspiegel 2/3 pagina 16 en 17 Los kietelt mama die in haar badjas in de bank ligt. Papa kijkt verschrikt

Mohana van den Kroonenberg

Ik heb mijn zusje kwijtgemaakt is een boek voor kinderen vanaf 8 jaar. Het is een verhaal dat fijn leest voor jongere lezers vanwege de vaak wat korte zinnen. Tevens zit er diepgang in dit verhaal over schuldgevoelens, weglopen en familie. Ook vind ik het perspectief waaruit je leest leuk en erg passend voor jongere lezers. Het verhaal wordt namelijk vertelt door Kos, leeftijdsgenoot van de doelgroep dus.

Mohana van den Kroonenberg schreef ook mee aan de bundel De schoen van tien miljoen maar waarschijnlijk ken je haar andere boek nog beter; Dodo* (genomineerd voor de Hotze de Roos prijs in 2022). Ik heb mijn zusje kwijtgemaakt is wederom een verhaal met humor geschreven maar het snijdt ook zeker serieuze onderwerpen aan. Hierdoor denk ik dat Mohana haar jonge lezer in hun waarde laat door ze mee te nemen in de gedachtewereld van hun leeftijdsgenoot. Niet elk boek hoeft over te lopen van fantasie, gekke humor of veel plaatjes. Ik denk dat dit een aanrader is voor wie al echt een verhaal wil lezen. Eruit voorlezen kan natuurlijk ook altijd.

Specificaties Ik heb mijn zusje kwijtgemaakt

Auteur: Mohana van den Kroonenberg | Illustraties: Nadia Meezen | Uitgeverij: De Vier Windstreken | ISBN: 9789051169522 | september 2023 | 150 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.