Er kan er altijd eentje bij – een prentenboek op rijm

Een huis waar plaats is voor iedereen, daar gaat ‘Er kan er altijd eentje bij’ over. Letterlijk, want elk hoekje wordt opgevuld met mensen die graag in het huis willen zijn. Die gezelligheid en openheid straalt het boek ook uit als je het doorbladert. Kleurrijk, vrolijk en grappig. Met een serieuze noot over gastvrijheid. Mijn zoon van 6 is dol op dit verhaal. Ik heb het al wel 20x voorgelezen!

Er kan er altijd eentje bij

Er kan er altijd eentje bij

“Kom binnen”
In het thuis van Tes en Carmen is plaats voor iedereen.
Familie, buren, voorbijgangers, de groentevrouw, de timmerman. Iedereen is welkom. Zelfs de fanfare die toevallig langskomt wordt uitgenodigd om binnen te komen. Wat een gezelligheid!
Maar dat kan zo toch niet door blijven gaan, zou je denken…

Maria van Donkelaar

Een vrolijk boek

Er kan er altijd eentje bij is een heerlijk boek om voor te lezen aan peuters en kleuters. Maar ook oudere kinderen halen er nog woordgrapjes uit en kunnen veel plezier beleven aan de tekeningen. Maria van Donkelaar schreef het boek op rijm, dat is ideaal voor jonge kinderen. De cadans van het verhaal blijft heel goed hangen en kinderen kunnen al gauw onthouden waar het over gaat.

De illustraties van Roozeboos zijn heel vrolijk en kleurrijk. Ze zijn erg gedetailleerd en je kunt er dan ook lange tijd naar kijken met je kind. Ik merk ook dat mijn kinderen zelf Er kan er altijd eentje bij uit de boekenkast pakken om het door te bladeren. Het spreekt dus enorm aan. Jinte, mijn dochter van 8, is ook erg enthousiast over de tekeningen. Ze zijn zo grappig gemaakt en ogen kinderlijk. Het perspectief dat wordt gebruikt is precies zoals kinderen dat doen, maar wel professioneel en kloppend.

Thematiek in Er kan er altijd eentje bij

De thema’s die, op een heel luchtige manier, aan bod komen in Er kan er altijd eentje bij zijn aansprekend voor jonge kinderen. Samenwerken, gastvrij zijn, diversiteit, het is voor kinderen vaak veel vanzelfsprekender dan voor volwassenen. Het boek is ook heel goed in te zetten in bijvoorbeeld de klas bij thema’s als ‘wonen’, ‘ruimtelijke figuren’, ‘familie’, iedereen is anders’ en ‘muziek‘.

Met oudere kinderen kun je ook heel goed werken met prentenboeken. In de bovenbouw kun je bijvoorbeeld kijken naar de illustraties. Het perspectief, kleurgebruik en de wijze waarop de illustrator de taal heeft omgezet in beelden.

Een mooi prentenboek met een leuk, vrolijk verhaal. Goed in te zetten in de klas of om thuis lekker voor te lezen aan je peuter of kleuter!

Specificaties Er kan er altijd eentje bij

Auteur: Maria van Donkelaar | Illustraties: Roozeboos | Uitgever: De Vier Windstreken | 32 pagina’s | 9789051169515 | juli 2023 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.