De geur van een moeder, een roman die je raakt

Wat heerlijk om met dit warme zomerweer een roman te lezen. Zeker na een lange reeks non-fictie boeken. Ik houd van romans met een stevig verhaal en niet van oppervlakkige liefdesverhalen. De geur van een moeder gaat over wat onveilig opgroeien met iemand doet, dus dat is alles behalve luchtig. De roman gaat over Lentl, als kind en als dertigjarige. Zij groeide op in een gezin met verwaarlozing.

Nadat Lentl al op jonge leeftijd haar moeder verliest, krijgt ze de schuld daarvoor van haar vader. Hij drinkt veel alcohol en de sfeer in huis wordt steeds grimmiger. Lentl heeft niemand waarbij ze terecht kan en vindt haar heil in tekenen. Uiteindelijk ontwikkelt ze zich tot een van de beste tatoeëerders van het land. Haar eigen huid is een oefenplek en wordt een verontrustend canvas van alles wat haar is aangedaan. Maar helpt het echt om met haar traumatische jeugd om te gaan?

Onveilig opgroeien

Schrijfster Lucia van den Brink (1991) heeft zelf ervaring met onveilig opgroeien.  Zij debuteerde met Niemand zoals hij. Deze roman stond op de shortlist van de Hebban Debuutprijs. Ook publiceerde ze verhalen in diverse literaire tijdschriften. Ze studeerde Japanologie, behaalde een master in journalistiek en was derde van Nederland in karate. Nog niet eerder las ik iets van haar, maar het verhaal van De geur van een moeder sprak me gelijk aan. Zeker met die mooie foto op de kaft van dat meisje.

Het verhaal in De geur van een moeder begint al gelijk met spanning in het gezin. ‘Wat verwachten ze van een kind van acht jaar? Het enige wat ik op dat moment kon doen was alles langsgaan wat ik mogelijk fout kon hebben gedaan.’ Mijn medeleven stond gelijk op scherp, net als mijn nieuwsgierigheid. De gevoelswereld en gedachtengang van een kind zonder moeder is invoelbaar geschreven: ‘Gingen kinderen van wie de moeder weg was ook naar school?’ De later gezette tatoeages maken het verhaal mooi beeldend en zijn een rode draad door het boek.

Ik pakte mijn telefoon en wijzigde het contact ‘Pa’ in Richard. Terwijl ik dat deed, gloeide de grote tatoeage op mijn borst. Je doet er goed aan, Ieek die te willen zeggen.

Letterlijk en figuurlijk raken

Ik heb zelf twee kleine tatoeages. Die hebben een betekenis en zijn een reminder. Vaak zeggen tatoeages wel iets over de drager. Mijn huid ken ik ook van het erin ‘krassen’ zoals en dwangmatig huidpulken (skinpicking). Het fysiek uiten van spanning is dat bij mij. Van figuurlijk naar letterlijk geraakt worden. Ik heb daarnaast in therapie genoeg mensen meegemaakt die verwaarlozing kennen zoals Lentl. Het is iets dat te vaak voorkomt en meer aandacht verdient. De geur van een moeder laat pijnlijk zien hoe het is als niemand je ziet, maar toont ook hoeveel het doet als iemand je wel ziet.

Het boekt De geur van een moeder raakte me van begin tot eind en heeft een mooie opbouw. Er staat geen woord te veel of weinig. (Geldt dat ook voor de woorden op de huid van Lentl?) De taal speelt een belangrijke rol, maar is alles wel in woorden te vatten? Hoe passen woorden bij iemands ervaring? Iets waarin ook Lentl zoekend is in deze indrukwekkende roman over opgroeien in een ontwricht gezin. Een verhaal over gemis, schuldgevoel en eenzaamheid. Maar ook over veerkracht en doorzettingsvermogen.

Het is wel confronterend omdat omstanders vaak niks zien of niks doen voor een kind in nood. Daarom is de roman een aanrader voor eigenlijk iedereen. Want ook het kind in jouw klas of je buurjongentje kan verwaarloosd worden. Of je nu te maken hebt met verwaarlozing of graag oog hebt voor je medemens, lees deze roman. Ook voor tattooliefhebbers is De geur van een moeder een aanrader.

Specificaties De geur van een moeder

Auteur: Lucia van den Brink | uitgeverij: Ambos Anthos | juni 2022 | 9789026354779 | 272 blz | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5

Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.