De begrafenis, een prentenboek als hulp in verdrietige tijden

‘Met alle respect, maar ik vind het niet goed dat jij je kind meeneemt naar de uitvaart van haar oma’.  Knipperend met mijn ogen luisterde ik naar haar. (laat ik maar geen namen noemen) Ze kende Hetty’s oma niet. Ze kende Hetty niet goed en op het moment van het overlijden van oma kende ze de gehele familie niet. Op bozere toon dan ik wilde, legde ik uit aan deze mevrouw zonder kinderen of pedagogische opleiding dat wij Hetty goed hadden voorbereid. Dat we liever hadden gewild dat Hetty’s eerste ervaring met ‘dood’ er eentje was met een drijvende goudvis in plaats van een oma. We hadden informatie ingewonnen bij mensen die ervaring hadden met dit soort verdrietige situaties als de begrafenis van een oma.

Dat de andere opa en oma ook in de aula zaten. Zo kon Hetty bij hen op schoot zitten mocht ze daar behoefte aan hebben.  En we hadden boekjes gelezen als ‘Oma Pluis’ van Dick Bruna om haar voor te bereiden. Ik sloot af met zoiets als: ‘De dood hoort bij het leven, vermijden heeft geen zin.’ Tot mijn grimmige genoegen had ze daar niet van terug.

De Begrafenis prentenboek

Het verhaal van ‘De Begrafenis’

Was Hetty een paar jaar ouder geweest dan die bijna twee jaar die ze was bij het overlijden van haar oma, dan had ik ‘De Begrafenis’ van Matt James met haar willen lezen. In dit prentenboek, door James zelf geschreven en geïllustreerd wordt uitgelegd wat er komt kijken bij een begrafenis. Je kunt bijvoorbeeld mensen zien huilen, een plechtigheid kan plaatsvinden in een kerk en je kunt vrij krijgen van school.

Noor, de hoofdpersoon in ‘De Begrafenis’ gaat mee met haar ouders om haar Oudoom Frank te begraven. Noor is niet echt verdrietig, maar ze vindt dat ze dat wel een beetje moet zijn. Dus oefent ze voor de spiegel om verdrietig te kijken. Eigenlijk vindt ze het wel leuk dat ze vrij krijgt van school. Ze ziet haar favoriete neefje Koen weer. Misschien kunnen ze samen spelen. Na de plechtigheid, die veel te lang duurt naar de smaak van Noor, is er iets te eten. Ook kan ze inderdaad spelen met Koen. Ze spelen bij de kerk en de begraafplaats. Naderhand gaat Noor weer terug naar huis met haar ouders. Onderweg hebben ze het nog even over de begrafenis. Het was een mooie plechtigheid.

De Begrafenis prentenboek

Rustige prenten doen Engels aan

De prenten in ‘De Begrafenis’ zijn geschilderd en geven een rustige sfeer. Op de een of andere manier doen ze heel Engels aan. Misschien komt dat door de kerk die in een heuvellandschap ligt en omgeven is door groene weilanden en bomen in bloei. Het mooie is dat de plechtigheid en de aanloop ernaartoe wordt beschreven, maar nergens het daadwerkelijke begraven.

‘De Begrafenis kan prima gebruikt worden door ouders of verzorgers als een kind meegaat naar een crematie. In de prenten zijn weliswaar grafstenen te zien, een duidelijke verwijzing naar het begraven van mensen, maar het begraven specifiek zien we niet. Wellicht had ik daar zelf wel behoefte aan gehad, dat dat wat duidelijker naar voren was gekomen. Tegelijkertijd vraag ik me af: Hoe breng je dat dan smaakvol in beeld? Want dat moet gezegd, ‘De Begrafenis’ is een ingetogen en smaakvol prentenboek dat niet voor niets door The New York Times is getipt als één van de beste boeken van 2018.

‘De Begrafenis’ is zeer bruikbaar voor ouders en verzorgers om kinderen voor te bereiden op een uitvaart. Ook door oudere kinderen is dit zelf goed te lezen. De prenten vertellen met de woorden samen het verhaal.

Specificaties De Begrafenis

Schrijver: Matt James | Uitgeverij: Gottmer | september 2019 | 9789025771836 | 48 pagina’s | Leeftijd: vanaf 7 jaar | meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

De Begrafenis prentenboek
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

2 reacties

  1. Bedankt voor het delen van dit prentenboek over het thema overlijden. Met name voor kinderen kan dit een verwarrende situatie zijn. Daarnaast heb ik gemerkt dat kinderen veel vragen hebben. Een boek kan dan veel uitkomst bieden wanneer je als ouder niet goed weet hoe je hiermee om moet gaan.

    • Een boek is dan zeker heel belangrijk, vooral als de woorden even niet gevonden kunnen worden. Of verstrikt zijn in emoties. Groetjes, Selena

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.