De wolf komt – een handboek voor superhelden deel 4

Rosalie schreef eerder al reviews over het handboek voor superhelden. Toen was mijn dochter nog iets te jong voor die boeken. Inmiddels hebben wij de eerste drie delen bij Rosalie opgehaald om te lezen en ligt deel 4, de wolf komt, voor mij. Daarbij wil dochterlief haar boekbespreking over deze boekenserie houden. Waarom wil je weten? Lees maar gauw verder dan kom je er vanzelf achter!

handboek voor superhelden deel 4

Handboek voor superhelden

Voordat ik begin aan de review van De wolf komt, is het wellicht handig om even terug te blikken op de eerste drie delen van het handboek voor superhelden.

In deel 1 maken we kennis met Lisa. We komen er al op de eerste pagina’s achter dat ze gepest wordt door haar klasgenoten. Ze heeft grote flaporen en dat is blijkbaar een reden om iemand te pesten. ’s Avonds als ze gaat slapen drukt Lisa haar beide handen tegen haar oren aan in de hoop dat ze platter worden. Op een dag vind ze in de bibliotheek een geheimzinnig boek. Een handboek voor superhelden, Van haar oma krijgt ze een rode pyjama en ze gaat druk oefenen in het handboek. Een superheld is ontstaan. Ze helpt een man in nood en heeft voor het eerst een lach op haar gezicht.

In deel 2 gaat Lisa verder met het oefenen van praten met dieren met haar hamsters. Maar ze lijken haar maar niet te verstaan. Op school is er niet veel veranderd, ze wordt nog steeds gepest en niemand helpt haar. Van oma krijgt ze rode laarzen die perfect passen bij haar outfit. Als ze met haar klas naar een vliegveld gaat merkt ze dat er iets mis is met het vliegtuig nog voor de piloot dat ziet. Ze gaat snel naar het toilet om zich om te kleden en weet het spannende avontuur tot een goed einde te brengen. Iedereen juicht voor het rode masker, maar Lisa wordt nog steeds gepest. Maar dat is niet het enige, ook die dieren uit het circus worden het slachtoffer van de drie gemene pestkoppen.

Deel 3

In deel 3 is het al weer 2 maanden geleden sinds Lisa een superheld was geworden. Nog altijd verstaan andere dieren haar wel, maar haar hamsters niet. Ze heeft nog steeds geen vrienden en is druk met haar baan als beschermster van de stad. In dit deel zien we al een beetje waar Lisa in het boek De Wolf komt, mee te maken gaat hebben. Meneer Wolfgang is de Baas van de misdadigers. En hij heeft het op een muntenverzameling voorzien. Terwijl Lisa bezig is met een interview wordt ze gevangen genomen door de misdadigers. Ze weet te ontsnappen, maar de Wolf is woest!

De wolf komt

Lisa wordt wakker uit een nachtmerrie met wolven. Op school blijkt dat de burgemeester is ontvoerd door iemand die Wolfgang heet. In ruil voor het rode masker zal hij de burgemeester vrij laten. De hele klas had het volste vertrouwen in het rode masker. Na school gaan Lisa en Max snel naar het huis van Lisa. Max heeft een verrassing en heeft een veel te klein geel superheldenpak. Dat ziet er natuurlijk niet uit, maar gelukkig wil de oma van Lisa wel een handje helpen.

Nu ze beiden een goed zittend superhelden pak hadden werd het tijd om te trainen. In de oude stationshal gingen de twee superhelden aan de slag. Lisa wist zelfs haar poef-weg techniek te verbeteren. ( daarmee wrijft ze in haar handen en verdwijnt in een rookwolk naar een andere plek).

Een plan bedenken

Maar nu moeten de twee superhelden nog een plan bedenken. Samen vliegen ze door de stad om na te denken en de stad in de gaten te houden. Maar dan zien ze een verdachte motorrijder… Die leidt hun naar een watertoren waar bewakers staan. Helemaal bovenin zit de burgermeester vastgebonden en bewaakt door mensen met een wolvenmasker voor. De Wolf komt, zullen de twee superhelden het voor elkaar krijgen om de burgemeester te bevrijden?

Ondertussen worden ze ook nog ontdekt door twee klasgenoten. Die smeken om mee te mogen trainen, maar Lisa wil er niets van weten. Ze hebben haar gepest en ze wil niks met ze te maken hebben. Lisa krijgt er nachtmerries van en besluit het Handboek voor Superhelden te raadplegen. Wat ze niet weet is dat Nick ondertussen niet kon slapen en over straat zwierf en haar aantekeningen vond in het oude station.. Wat ging hij doen? Moest Lisa hem ook gaan redden?

Lisa heeft geen keus en zal moeten gaan samenwerken. Gelukkig is er hulp uit onverwachte hoek!

de wolf komt

Illustraties in de Wolf komt

De illustraties in De Wolf komt, zijn echt prachtig gemaakt. Van een gewoon meisje met wat grote oren veranderd Lisa in een stoer meisje met een woeste blik. Acties worden mooi weergegeven met doorzichtige witte strepen. De personen hebben ietwat grote ogen wat ze een mooi grafisch effect geven.

Pesten en de kindertelefoon

In de reeks Handboek voor Superhelden vind je altijd aan het einde een stukje over de kindertelefoon. Kinderen die gepest worden en dit met niemand durven te delen, wordt uitgelegd dat je door praten met iemand die je vertrouwd, kan helpen om te zorgen dat het pesten stopt. Goed dat dit wordt uitgelegd. Zo is het ook nog eens een boek die je kan helpen. Als moeder en als leerkracht vind ik De Wolf komt, en vooral de hele serie erg fijn. Overal in elke klas zijn er kinderen gepest worden. Soms is dit voor iedereen duidelijk, maar vaak gebeurd dit als niemand kijkt. Bijvoorbeeld net op het moment dat de juf even de klas uit is, op het schoolplein achter een hoekje, in de kleedkamer van de gymzaal, op het toilet of na schooltijd. Er zijn zoveel momenten dat er geen volwassene altijd aanwezig is bij kinderen.

Naast het superhelden thema en het pest thema is het vooral ook een boek over doorzettingsvermogen, praten over goed en kwaad en natuurlijk een spannend verhaal, met weinig tekst, waardoor het voor alle kinderen vanaf 8 jaar leuke boeken zijn om te lezen.

Specificaties De Wolf komt – handboek voor superhelden deel 4

Auteur: Elias Vahlund | illustraties Agnes Vahlund | uitgeverij Hoogland en van Klaveren | 9789089673022 |  november 2019 | 96 pagina’s | meer informatie bij de lokale boekhandel of hier

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.