6 prentenboeken over pesten, wees een held

Van 23 tot en met 27 september 2019 is het de De Week Tegen Pesten Dit jaar is het thema: Wees een held, met elkaar. Iedereen die een positieve bijdrage levert aan de groep is een held: leraar én leerlingen. Op de site weektegenpesten kun je gratis materiaal vinden voor in de klas bijvoorbeeld. Zelf vind ik het altijd fijn om aan de hand van prentenboeken te werken met jonge kinderen. Vandaag in deze blog dan ook 6 prentenboeken over pesten.

hoofd 6 prentenboeken over pesten, wees een held

Pesten of gepest worden

Jonge kinderen zien niet gauw het verschil tussen plagen en pesten. Daar ligt natuurlijk ook wel verschil in of je zelf de pester/plager bent of dat je de geplaagde/gepestte bent. Iedereen ervaart het anders en de grenzen zijn wat vaag voor jonge kinderen. De echte definitie van pesten is:

Het stelselmatig en doelgericht een ander fysieke of psychische schade toebrengen. Meestal gericht tegen 1 persoon.

De meeste kinderen worden gepest omdat ze anders zijn. Bril, stotteren, huidskleur, gehoorapparaat. Jongens zijn vaker het slachtoffer van fysiek en verbaal geweld. Meisjes zijn vaker het slachtoffer op sociaal gebied.

Pesters zijn vaak erg assertief, en kunnen zich moeilijk inleven in een ander kind. Vaak geven vrienden steun aan de pester en neemt het pesten toe.

Op veel basisscholen wordt er rots en water training gegeven als weerbaarheidstraining voor kinderen die niet assertief zijn, maar ook juist aan kinderen die te assertief zijn.

Ook bij kleuters wordt er gepest. Dit is vaak door lichamelijk geweld als slaan en schoppen. Ruzie maken hoort er echt gewoon bij en is geen pestgedrag.

6 Prentenboeken over pesten: Pest jij ook

prentenboeken over pesten

Pest jij ook? is een boek van uitgeverij Clavis in de serie Clavis informatief bij de hand. Het is een boek voor kinderen van 4 tot 6 jaar wat gebruikt kan worden op school of de BSO bijvoorbeeld, maar ook thuis.

Elsje zit in de kring en houdt een plekje vrij voor haar vriendin Jesse. Maar die komt niet, er komt wel een nieuw meisje in de klas en die gaat op de stoel van Jesse zitten. Elsje moet Meike helpen en dat vindt Jesse stom. Ze bedenkt een plan om gemeen te doen tegen Meike. Zo gemeen dat Elsje haar muts kwijtraakt en uit de kar valt met een bloedende knie.

Thuis heeft Elsje spijt. de volgende dag maakt ze vriendschap met Meike.

6 prentenboeken over pesten voor in de kleuterklas als er nieuwe kinderen in de groep komen, die niet direct aansluiting vinden bij de groep.

De verjaardag van Lonneke de heks in lijstje 6 prentenboeken over pesten

prentenboek over pesten

De verjaardag van Lonneke de heks is een prentenboek van uitgeverij de Eenhoorn.

Lonneke bakt allemaal taarten want ze is morgen jarig. Ze wil aan alle dieren vragen of ze op haar feestje willen komen. Maar de dieren uit het bos hebben een overleg in het bos. Ze willen niet naar haar verjaardag komen want Lonneke doet altijd zo gemeen. Ze pest de dieren en ze kunnen haar niet vertrouwen. Op haar verjaardag is Lonneke heel verdrietig, niemand is op haar feestje gekomen.

Pim de muis vertelt tegen Lonneke dat het haar eigen schuld is. Lonneke belooft niet meer te zullen pesten en dan komen de andere dieren toch van haar lekkere taarten smikkelen en ze hebben zelfs cadeautjes mee!

Een prentenboek over pesten dat ook geschikt is voor peuters! Het boek is niet meer verkrijgbaar.

6 prentenboeken over pesten De grote boze bui

prentenboeken over pesten

De grote boze bui is een prentenboek van Veltman Uitgevers.

Muis wil een lekker cakeje brengen naar beer, maar beer is net weggegaan in een erg boze bui. De laarzen zijn veel te groot. Beer stampt zo hard dat Mol wakker wordt en boos zijn schep weggooid. Egel valt over de schep en rolt door het gras zo tegen Vos aan die al zijn boodschappen laat vallen. De boodschappen vallen boven op de familie eekhoorn en maken de kuikens van papa Uil bijna wakker. Nu is iedereen in een boze bui.

Maar dan ligt thuis een cadeautje te wachten van muis. Beer wordt blij en gaat sorry zeggen tegen Mol. Mol zegt sorry tegen de Egel etcetera. Iedereen was weer vrolijk!

Een prentenboek over pesten die peuters en kleuters leert dat je gedrag consequenties kan hebben voor anderen. Rekening houden met elkaar is een belangrijk begin om pesten tegen te gaan.

Het boek is niet meer verkijgbaar.

Lotta en de pestvogel

prentenboeken over pesten

Lotta en de pestvogel is een prentenboek over gepest worden door uitgeverij Clavis.

Ze is aan de wandel en gaat op bezoek bij haar beste vriendjes de kuikens. Maar de kuikens durven niet buiten te spelen. Er loopt een stoute vogel rond. Hij knijpt en lacht uit en pakt af. Ook de mol is gepest.

De stoute vogel giet ook nog eens de laarzen van Lotta vol met water. De pestvogel verpest alles! Als de pestvogel een ritje wil maken in de kar, beseft hij dat hij iemand nodig heeft om de kar te trekken. Maar de kuikens en Lotta willen de kar niet trekken. “Niemand wil je vriend zijn omdat je altijd pest”

De pestvogel wil het goedmaken en zo wordt de pestdag toch nog een schitterende dag.

Een van de 6 prentenboek over pesten en gepest worden, die peuters en kleuters leert dat als je niet lief doet. Een ander ook niet met je wil spelen. Alleen zijn is niet leuk, samen spelen is leuker!

Auteur: Diane Put en Rik de Wulf | Uitgever: Clavis | 9789044827316 | januari 2016 | 26 pagina’s | meer informatie vind je hier

Niet slaan, Anna! in lijstje 6 prentenboeken over pesten

prentenboeken over pesten

Niet slaan, Anna is van uitgeverij Clavis.

Anna heeft twee handjes met tien vingers, Om mee te eten, te zwaaien, haar fiets vast te houden, mee te spelen en mee op te ruimen. Maar soms als Anna boos is dan gaat ze slaan, of ze trekt aan de haren van Leon, haar buurjongen. Anna slaat soms zelfs haar papa.

Papa zegt dat Anna ook een mondje heeft. Met dat mondje kun je praten als je iets niet fijn vindt of als je boos bent. En lukt het praten even niet, dan ga je even een boekje lezen, of een tekening maken. Nu gebruikt Anna haar handjes voor iets veel leukers, Knuffelen!

Een prentenboek over ongewenst gedrag als slaan, voor peuters en kleuters die het nog moeilijk vinden om over hun gevoelens te praten en moeten leren dat handen niet zijn om anderen pijn te doen. Een goede toevoeging in deze lijst van 6 prentenboeken over pesten.

Auteur: Kathleen Amant | Uitgever: Clavis |9789044824094 | maart 2015 | 26 pagina’s | meer informatie vind je hier

Stop, hou op!

stop hou op prentenboek over pesten

Stop, hou op! is van uitgeverij Dromenjager.

Woezel, Pip, Buurpoes en Charlie spelen samen buiten. Charlie wordt opeens uitgelachen omdat hij Koei zegt en onder de moddervlekken zit. Pip vindt het zielig, maar besluit om niet achter Charlie aan te gaan als deze wegloopt. Charlie wordt gevonden door vlindertje die zegt dat hij naar tante perenboom moet gaan. Maar hij durft niet. Uiteindelijk gaat hij toch en tante perenboom geeft vlindertje de opdracht om de vriendjes te halen.

Die snappen eerst niet wat ze verkeerd hebben gedaan. Ze moesten toch gewoon lachen om Charlie. Maar als tante perenboom een rollenspel met ze gaat doen dan snappen ze wel dat ze verkeerd waren. Ook Pip die toekeek en Charlie niet ging helpen was niet lief voor Charlie.

Ze maken het weer goed en dan spelen ze de rest van de dag weer samen als echte vriendjes!

Een mooi prentenboek die aansluit bij de beleveningswereld van peuters en kleuters. En een goed boek om in te laten zien dat als je niet pest of plaagt, maar alleen toekijkt, je ook niet lief bent voor je vriendjes!

Uitgever: Dromenjager | Auteur: Guusje Nederhorst | 9789025876197 | januari 2019 | 24 pagina’s | meer informatie vind je hier

Boeken thema pesten

Naast de 6 prentenboeken over pesten zijn er nog heel veel mooie en belangrijke boeken binnen dit thema. Niet alleen prentenboeken, ook andere boeken voor jong en oud! Lees vooral onze blog die deze boeken verzameld.

hoofd Boeken thema pesten

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.