Moordgeheim, een razend spannende jeugdthriller van Natasza Tardio

Natasza Tardio is voor mij een naam die ik door Moordgeheim leer kennen. Haar debuutboek Moordvrienden won zes jaar eerder de Jonge Jury Debuutprijs. Dat boek ging over een gruwelijke gebeurtenis op een school, een schietpartij. Nu zes jaar later gaat dat verhaal verder. Een waar feestje voor de kenner van Natasza Tardio’s werk, maar ook een een warm welkom voor de nieuwe lezers zoals mijzelf. Althans warm… een bloedheet en benauwend welkom!

moordgeheim

Moordgeheim

Cloë heeft een fantastisch idee voor de schoolopdracht: onderzoek doen naar de schietpartij die zes jaar eerder op haar school plaatsvond. Cloë voelt de druk om deze opdracht goed te doen, anders is de kans op haar eindexamendiploma minimaal. Bij die schietpartij kwamen drie leerlingen, een leraar en de dader om. De beste vriend van de dader, Milo, werd vrijgesproken. Genoeg stof om de schoolopdracht met een mooi cijfer af te ronden zou je denken, maar Cloë stuit op weerstand en ontdekt misschien wel een moordgeheim..

De weerstand houdt Cloë niet tegen. Het maakt haar misschien wel nog meer vastberaden. Ergens is het logisch dat niemand over de heftige gebeurtenissen kan en wil praten. Maar als zelfs haar beste vrienden niet achter haar schoolopdracht staan, gaat ze zelf op onderzoek uit. Een onderzoek wat snel leidt tot heftige confrontaties. En dan kruist haar pad met dat van Milo, ze had het onderwerp beter kunnen laten rusten.. Je leest het allemaal in Moordgeheim.

Zes jaar later

Moordvrienden is een boek wat mij dus niet bereikt heeft. En dat is ook helemaal niet erg, want dit boek is prima op zichzelf te lezen. Het is een los verhaal, wat kloppend is als los verhaal. Natasza heeft een fijne schrijfstijl en interessante karakters. Het contrast tussen de frisse nieuwe personages en de doorgewinterde oude karakters is merkbaar. En dat is een tof contrast. De ene keer lees je vanuit Cloë en de andere keer weer vanuit Milo. Het verhaal is er één waar je induikt en op het einde pas bovenkomt, snakkend naar adem. Het is een psychologische thriller waarin de dreiging van mensen, hun gekte en narigheid, hetgeen is wat dit verhaal zo benauwend maakt.

Aan de andere kant wil ik door dit boek meer van het verhaal en wil ik heel graag Moordvrienden gaan lezen. Want ik als boekennerd vindt het heerlijk als auteurs spin-offs maken en in boeken linken naar gebeurtenissen uit andere boeken. Dat je werelden kan verweven is heerlijk als lezer. Zo kom ik op bladzijde 23 van Moordgeheim en daar zie ik een verwijzing naar een ander boek van Natasza! Namelijk ‘Vlucht’. Die gaat dus ook op mijn boekenleeslijstje.

Kluitman-novelles

Moordgeheim is onderdeel van de inmiddels hier geliefde Kluitman-novelles. Boeken van diverse YA-auteurs, die niet dik zijn en voor een leuk prijsje. Het is inmiddels mijn vierde boek uit de serie en misschien wel mijn favoriet. Al is het een beetje appels met peren vergelijken. Tot nu toe valt mij op dat alle boeken in deze serie ontzettend spannend zijn maar tegelijk ook actuele en zware onderwerpen aansnijden. Zelfmoord, psychische ziekte, mishandeling, pesten en huislijk geweld zijn enkele onderwerpen. De auteurs weten dit allemaal heel goed in een spannend verhaal te verweven en dat maakt het dat ik deze serie nog toffer vindt voor jongeren. In Moordgeheim is dit ook zo en ik ben benieuwd of het originele boek nog meer hiervan laat zien.

Ik ben aangenaam verrast door Moordgeheim en Natasza haar schrijfstijl en wereld. Dat smaakt naar meer!

Andere boeken uit de Kluitman-novelles reeks

Niet dik, niet duur, maar wel heel spannend! Deze mooie gebonden boeken van populaire topauteurs bevatten elk ongeveer 100 pagina’s. Diverse thema’s en allemaal om te sparen. Geschikt vanaf 14+ jaar.

Specificaties Moordgeheim

Auteur: Natasza Tardio | Uitgever: Kluitman | 9789020654615 | 80 pagina’s | 15 – 18 jaar | april 2019 | Kluitman-novelles | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.