Buikpijn bij kinderen, een serieus probleem

Een heftig onderwerp vandaag. Buikpijn bij kinderen. Zelf heb ik al een hekel aan buikpijn, maar als kinderen buikpijn hebben vind ik dat altijd nog erger! Zo’n kindje wat met opgetrokken benen op de bank ligt en niks kan en niks wil omdat het buikpijn heeft. Wist jij dat er 4 verschillende vormen zijn? 

Buikpijn bij kinderen

Buikpijn bij kinderen

Shelley van der Veek en Else de Haan schreven met de hulp van Marc Benninga een informatief boek over buikpijn bij kinderen. In dit boek staan maar liefst 84 pagina’s met alle informatie over buikpijn bij kinderen. En dan niet gewone buikpijn, nee pijn zonder dat er iets mis is in het lichaam. 1 op de 10 kinderen heeft er wel eens last van! Dus bijna elke ouder, opvoeder, pedagoog heeft er wel eens mee te maken!

Buikpijn

Er is verschil tussen ‘gewone’ buikpijn, medisch verklaarde buikpijn en functionele buikpijn. 10% van de schoolgaande kinderen heeft langdurig last van buikpijn die niet vanzelf overgaat. Bij 70% van deze kinderen wordt er geen lichamelijke oorzaak gevonden voor de buikpijn bij kinderen.

Veel mensen denken dat kinderen met functionele buikpijn het fijn vinden dat ze niet naar school hoeven en vertroeteld worden door hun ouders. Maar niks is minder waar. Kinderen met functionele buikpijn gaan veel liever gewoon naar school en willen helemaal niet op de bank liggen.

In buikpijn bij kinderen leer je alles over de verschillende vormen van functionele buikpijn. Er staan ook veel praktijkvoorbeelden in over hoe kinderen zich voelen en hoe machteloos ouders zich vaak voelen dat hun kind pijn heeft waar niemand ze bij lijkt te kunnen helpen. Ouders en kinderen worden vaak overal naar toe gestuurd en vaak duurt het een hele poos voor deze kinderen genezen zijn van hun buikpijn.

buikpijn bij kinderen
Rome – IV criteria functionele buikpijn

Buikpijn bij kinderen

Er zijn verschillende soorten pijn. Kloppend, bonzend, stekend, barstend, scherp, snijdend, prikkend, jeukend, knellend, zeurend, scheurend, vlammend, knagend, tintelend en scheurend. Een hoop manieren dus om pijn te omschrijven.

Pijn heeft in de meeste gevallen een nuttige functie. Door pijn leren we dat de kachel heet kan zijn en dat je snel je hand terug moet trekken. Pijn kan ook levensreddend zijn, bijvoorbeeld bij een blindedarmontsteking. Heb je een overbelasting aan je hand/been/voet dan zul je rustiger aan doen omdat je pijn hebt.

Als een kind gevallen is dan heeft het pijn en krijgt troost en bescherming van een volwassene. Daarmee gaat de pijn weg of wordt minder. Als het kind pijn heeft omdat het ziek is wordt het vertroeteld door ouders en dat helpt ook.

Maar als buikpijn bij kinderen geen lichamelijke oorzaak heeft dan is het eigenlijk helemaal niet goed om aandacht te geven aan de pijn, omdat de pijn dan langer blijft bestaan. En dat is lastig om als ouder te zien aan je kind of het lichamelijke pijn of functioneel pijn is.

hoe ging het vandaag met je
Pijn dagboek

De gevolgen

De gevolgen van langdurige pijn is groot. Schoolverzuim, niet meer sporten, vriendschappen die minder worden, het hoort erbij.

Maar ook ouders en broertjes en zusjes worden geconfronteerd met de gevolgen van de buikpijn. Ouders moeten vrij nemen van werk voor de dokter bezoeken, broertjes en zusjes krijgen minder aandacht en moeten vaak naar opa en oma of naar de opvang.

Ook krijgen de ouders vaak last van depressie en stress en lichamelijke klachten.

Kinderen met buikpijn zijn vaak minder lichamelijk actief. Ze liggen veel op de bank of op bed wanneer ze pijn hebben. Om de pijn te mijden gaan ze steeds minder vaak buitenspelen en fietsen uit angst dat de pijn terugkeert. Het gevaar hierin is weer dat buikgassen en de darmen niet goed gestimuleerd worden waardoor de buikpijn in stand gehouden kan worden.

gevolgen bij kinderen

Behandeling

In het laatste hoofdstuk woorden de behandelingen besproken . Cognitieve gedragstherapie en hypnotherapie.

Must have voor iedereen die met kinderen werkt

Gastouders, Kinderdagverblijf medewerkers, basisschool leraren en huisartsen buikpijn bij kinderen is een goed boek om in huis te hebben als naslagwerk, maar ook als jij in de praktijk met zo’n geval te maken krijgt om aan de ouders uit te lenen om door te lezen. Hoe langer de kinderen met functionele buikpijn rondlopen hoe erger de gevolgen zijn voor de betrokken partijen.

Specificaties buikpijn bij kinderen

Auteur: Shelley van der Veek en Else de Haan | Uitgeverij: Lannoo Campus | 9789401428941 | 160 pagina’s | december 2016 | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

hoofd Buikpijn bij kinderen
Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.